Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϋστερία και σκοπιμότητες Του Αλέξανδρου Καπακτσή

Του Αλέξανδρου Καπακτσή
Νεκροί υπάρχουν. 361 σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας. Γεγονός από μόνο του πολύ λυπηρό. Ειδικά αν έχεις χάσει κάποιον δικό σου. Άρρωστοι υπάρχουν. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων...
κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, άρα το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε σε 17.205,
(0,0012329974630567% ή λίγο πάνω ένα χιλιοστό του 1%).

 Όλα σχεδόν στην κινεζική  επικράτεια. Μερικές δεκάδες σε όλο τον κόσμο.
Συνηθισμένο σε ασθένειες που προκαλούνται από ιούς. Πολύ συνηθισμένο.
Παρόλα αυτά. Πόλεις "νεκρώθηκαν" στην Κίνα. Έλεγχος της κυκλοφορίας. Μάσκες παντού. Έλεγχοι παντού. Το κράτος στη θέση του. Λειτουργεί άψογα, όπως δεν γίνεται στις ταινίες καταστροφής.
Και ο υπόλοιπος κόσμος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού εκτός της Κίνας σε δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη.
Ο Τεντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, που ανακοίνωσε την απόφαση αυτή μετά το πέρας της συνάντησης των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε: «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα. Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Και πρόσθεσε: «Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν».
Παρόλα αυτά. Πτήσεις ακυρώνονται από και προς Κίνα. Σύνορα κλείνουν. Καραντίνες στήνονται σε όλο τον κόσμο. Μέτρα λαμβάνονται. Πρώτη είδηση παντού οτιδήποτε σχετίζεται με τον ιό.
Τραγική φιγούρα ένας νεκρός στον δρόμο κινεζικής πόλης με μάσκα στο στόμα που ο θάνατος του αποδόθηκε στον ιό και δεν τον πλησίαζε κανένας. Μέχρι να έρθουν τα συνεργεία και οι κάμερες…
Μια φρικτή πινακίδα, που θύμιζε τις πιο σκοτεινές ημέρες του ρατσισμού στον αμερικανικό Νότο, περίμενε τους πελάτες σε ορισμένα καταστήματα του Τόκιο: «Οι Κινέζοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι».
Στις ΗΠΑ, αναλυτές έχουν αρχίσει να τρέχουν μοντέλα για το ποιες μετοχές θα «χτυπηθούν» πρώτες από την  εξάπλωση του ιού και οι επενδυτές τρέχουν να προστατευθούν στον χρυσό και σε άλλα ασφαλή καταφύγια.
«Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες», προεξόφλησε η Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.
Ο Κικίλιας μέχρι και προσλήψεις ανακοίνωσε από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας. 
Τι γίνεται ρε παιδιά; Μήπως τα πράγματα είναι σοβαρά και εμείς κοιμόμαστε ήσυχοι στα σπίτια μας; Ας δούμε τα δεδομένα:
1.   Τι είναι οι κοροναϊοί;
Οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-,
νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.

2.   Ποια η είναι η ταυτότητα του νέου κοροναϊού;
O νέος κορωνοϊός, 2019n-CoV, που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Ουχάν, προκαλεί, αντιστοίχως, αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Το 15-20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2 έως 5 -αλλά και έως 14- ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα: πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας, πυρετός, δύσπνοια.
Είναι αρκετά όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον 2019n-CoV, μια και η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι, όμως, πολύτιμη η εμπειρία μας από άλλους «συγγενείς» ιούς. Το σύστημα επιτήρησης που δημιουργήθηκε στην Κίνα μετά την επιδημία του SARS, για παράδειγμα, ήταν εκείνο που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση της νέας επιδημίας. Το 2002 ο SARS-CoV εξαπλώθηκε σε 27 χώρες, μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας περισσότερους από 770.


H μεταδοτικότητα του MERS-CoV από άνθρωπο σε άνθρωπο, το 2012, ήταν μικρότερη, αλλά η θνητότητά του μεγαλύτερη: από τους 2.500 που νόσησαν κατέληξε ένα ποσοστό περίπου 35%. Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά η θνητότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη: δεν ξεπερνά το 3%. Στην πραγματικότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 - 2,5 ασθενείς. Σημειωτέον ότι στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Η κρίσιμη διαφορά είναι βέβαια ότι σε αντίθεση με τη γρίπη, για τον 2019-nCoV δεν υπάρχει εμβόλιο κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα- να προστατευθούν. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει ανοσία για τον πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα, θα συντελέσουν, ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κοροναϊό αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πνευμονολόγος-φυματιολόγος, γιατρός Δημόσιας Υγείας Σταματούλα Τσικρικά.
   «Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες», όπως επίσης και fake news που «σπέρνουν» τον πανικό και τρομοκρατούν τον κόσμο, επισημαίνει στην αρχή της συζήτησης η κ. Τσικρικά.
   Η χώρα μας, σημειώνει, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο ενημέρωσης, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις κοροναϊών, αλλά και από την εποχική γρίπη. Δεν είναι η πρώτη φορά,

αναφέρει, που η κατηγορία αυτών των ιών προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κοροναϊοί MERS-CoV και SARS-CoV είχαν σημάνει αντίστοιχη υγειονομική επαγρύπνηση και λήψη αντίστοιχων μέτρων από την παγκόσμια κοινότητα.
   «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται πανικός, όταν η φυματίωση σκοτώνει 18 εκατ. παγκοσμίως, όταν έχουμε τη γρίπη που σκοτώνει και δεν εμβολιαζόμαστε. Πρέπει να επικρατήσει η λογική, το ξέρουμε ότι τα αναπνευστικά νοσήματα, οι πνευμονίες και οι γρίπες σκοτώνουν. Η σωστή πρόληψη είναι το κλειδί».
«Σε δημοσιεύσεις του έγκριτου “ British Journal of Health Psychology” είχαμε δει με τον Έμπολα ότι όταν η επιδημία αρχίζει και γίνεται πανδημία, τότε το άγχος αυξάνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διασπαστεί και η κοινωνική συνοχή και οι άνθρωποι έχουν μία γκάμα αντιδράσεων. Όπως φόβος, άγχος για στίγμα σε περίπτωση που νοσήσουν, κλείσιμο στον εαυτό, ξενοφοβία, πανικός, ή αμυντική στάση δηλ. δεν μιλάνε καθόλου για αυτό». Πολλές φορές υπάρχει στόχος να μεταδοθεί η φοβία και

στα παιδιά λέει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Δρ. Ίλια Θεοτοκά. Να μη θέλουν οι γονείς τα παιδιά τους να πάνε σχολείο και μετά τα παιδιά να αρχίσουν να φοβούνται, βλέποντας τις αντιδράσεις των γονιών. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και παράνοια. Δηλαδή υπερβολή του στυλ, δεν μιλάω σε κανένα, δεν χαιρετάω κανένα, αναβάλλω σημαντικές δραστηριότητες. Εκεί βέβαια τονίζει η κα Θεοτοκά «σημαντικό ρόλο παίζετε κι εσείς οι δημοσιογράφοι στο πώς επικοινωνείτε την πληροφορία».
Αφού τα πράγματα έχουν έτσι ιατρικά τότε τι συμβαίνει;
Η εφημερίδα New York Times κατάφερε να συνοψίσει τη νέα πραγματικότητα όταν έγραψε ότι «καθώς η Κίνα αναδύεται ως οικονομική και στρατιωτική δύναμη, προκαλώντας ανησυχία στους γείτονές της στην Ασία και τους ανταγωνιστές της στη Δύση, ο κοροναϊός τροφοδοτεί μια λανθάνουσα μισαλλοδοξία εναντίον των Κινέζων».
Μήπως λοιπόν ο πραγματικός ρατσισμός δεν οφείλεται μόνο στον ιό, αλλά και στον φόβο μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, στην οποία τα παραδοσιακά κέντρα ισχύος μετατοπίζονται από τη Δύση προς την Ασία και συγκεκριμένα προς την Κίνα; 
Γράφαμε προ ημερών: Οι προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες είναι η εμπέδωση στη συνείδηση του κόσμου, υπόγεια με τους παραλληλισμούς στη συνείδηση που φέρνει ο φόβος, ότι όλες οι απειλές είναι από την Κίνα. Οι λόγοι, φαεινότεροι του ηλίου, για να δοθούν εξηγήσεις γιατί χάνεις τη δουλειά σου, γιατί έχεις χαμηλό μεροκάματο, γιατί πρέπει να γίνουν νέοι εξοπλισμοί και το ένα φέρνει το άλλο για να δικαιολογηθούν τα πάντα στη μίζερη ζωή μας.
Είναι όμως μόνο αυτό; Κατηγορηματικά όχι. Στον αντίποδα:οι κινέζοι κάνουν επίδειξη δύναμης. Αποκλεισμός περιοχών. Έλεγχος εκατομμυρίων σε όλους τους χώρους μαζικής μετακίνησης. Απαγόρευση μετακινήσεων. Θερμικές κάμερες παντού. Στολές, αποστειρωμένα περιβάλλοντα. Αστυνομία, drones ακόμη και στρατός στους δρόμους. Έλεγχος 1,5 δις ανθρώπων. Για τους έκπληκτους και θαυμάζοντες την κινεζική τεχνολογία χτίζουν ένα νοσοκομείο μέσα σε μια βδομάδα για τους πάσχοντες από τον ιό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.
Όχι παίξε γέλασε. Αύριο θα καμαρώνουν για την αποτελεσματικότητα τους και ότι κέρδισαν το παγκόσμιο στοίχημα.  
Είναι όμως μόνο αντιπαράθεση των "μεγάλων δυνάμεων" πάνω σε σώματα νεκρών και ασθενών όπως και τρομοκρατημένων σε όλη την υφήλιο πολιτών;
Υπάρχουν και τα άμεσα συμφέροντα κολοσσιαίων εταιρειών που έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου είσπραξης τεράστιων επιχορηγήσεων για το εμβόλιο που θα μας απαλλάξει από τον τρόμο. Το είδαμε στο παρελθόν όπως αποκάλυπτε ο καθ΄ ύλη υπεύθυνος Wolfgang Wodarg, προεδρεύων της επιτροπής υγείας του ευρωπαϊκού συμβουλίου : "… Για να καταλάβουμε θα πρέπει να επιστρέψουμε στο επεισόδιο της γρίπης των πτηνών από το 2005 μέχρι το 2006. (που είναι και οι περίοδος εξαγοράς των ¨παραδοσιακών¨ χρηματοδοτούμενων σε μεγάλο βαθμό από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από τις μεγαλοφαρμακευτικές). Ήταν τότε που νέα διεθνή πλάνα ορίστηκαν για την αντιμετώπιση ενός πανδημικού συναγερμού. Αυτά τα πλάνα αναπτύχθηκαν επισήμως για να εξασφαλίσουν ταχεία παραγωγή εμβολίων στην περίπτωση ενός συναγερμού. Αυτό οδήγησε σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε φαρμακευτικές και κυβερνήσεις. Από τη μία πλευρά, τα εργαστήρια δεσμεύτηκαν να είναι έτοιμα για την ανάπτυξη των σκευασμάτων, από την άλλη, τα κράτη τους βεβαίωσαν ότι θα τα αγοράσουν όλα. Μετά από αυτή την παράξενη συμφωνία, η φαρμακευτική βιομηχανία δεν είχε κανένα απολύτως οικονομικό ρίσκο από την εμπλοκή της σε νέα εμβόλια. Και ήταν βέβαια ότι θα έπιανε το Λόττο σε περίπτωση πανδημικού ξεσπάσματος."

Εμείς γιατροί δεν είμαστε. Ούτε μάντεις μελλούμενων. Αυτό που ακόμη διατηρούμε είναι η κοινή λογική.
Δεν θα την εγκαταλείψουμε όσο και να τσιρίζουν υστερικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ