Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ανοίγουν τα πανεπιστήμια στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Πρώτη φορά, για τη στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης - Με έντεκα νέα τμήματα τα μηχανογραφικά των φετινών Πανελλαδικών
Γράφει η Κωστοπούλου Μίνα 
Πρόσβαση για πρώτη φορά στις Ιατρικές σχολές, στις Φαρμακευτικές, στις Αρχιτεκτονικές στα Ναυτιλιακά, στα Οικονομικά τμήματα και τα τμήματα...
Πολιτικής Επιστήμης, αλλά και σε πολλά τμήματα Θετικών Σπουδών των πανεπιστημίων (Βιολογίες, Βιοχημείες, τμήματα Φυσικής, Πληροφορικές και τμήματα του Πολυτεχνείου), καθώς και σε Στρατιωτικές σχολές και στη Σχολή Πυροσβεστών και στα ΤΕΦΑ δίνει στους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών από τα ΕΠΑΛ το υπουργείο Παιδείας, ανάλογα με την ειδικότητα από την οποία προέρχονται.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια σε ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων ανά τμήμα από αυτά που προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ (δημοσιεύεται αναλυτικά στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας). Το ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων - δηλώσεων συμμετοχής στις πανελλαδικές, αφού είναι αναλογικό του συνολικού αριθμού των υποψηφίων.

Ακόμη, για πρώτη φορά ορίζεται κοινή ομάδα σχολών σε ΤΕΙ, πανεπιστήμια και Στρατιωτικές σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ανεξαρτήτως ειδικότητας (βλ. τον πίνακα). “Το υπουργείο Παιδείας με αυτή την απόφαση, μαζί με το σύνολο των αλλαγών που προωθεί στη δομή και το περιεχόμενο των ΕΠΑΛ, υλοποιεί την εκπαιδευτική του πολιτική για την ουσιαστική στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας”, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Για την εισαγωγή των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια σε ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, σε τμήματα των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και για το ειδικό ποσοστό θέσεων 1%, η εξέταση θα γίνει στα εξής μαθήματα:

* Νέα Ελληνική Γλώσσα (συντελεστής 1,5).

* Μαθηματικά (συντελεστής 1,5).

* Δύο μαθήματα ειδικότητας (συντελεστής 3,5 για καθένα από τα δύο).

* Αντίστοιχο ειδικό μάθημα (αν απαιτείται).

Αναλυτικά στο ΦΕΚ που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθημάτων που εξετάζονται ανά ειδικότητα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού στα μηχανογραφικά

“Φέτος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, βγαίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις εκτός του σχολικού χρόνου και κερδίζει το σχολείο δύο εβδομάδες” δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής. Τόνισε ακόμη ότι “έχουμε δύο καινούργια τμήματα πανεπιστημιακά στο μηχανογραφικό, που ασχολούνται με τον τουρισμό”, αναφερόμενος (στην ΕΡΤ) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. “Δεν είχαμε μέχρι σήμερα σε πανεπιστημιακό επίπεδο σχολές που να ασχολούνται με τον τουρισμό. Τα δύο τμήματα που είχαν δημιουργηθεί στις αρχές του 2000 δεν λειτούργησαν και καταργήθηκαν με το “σχέδιο Αθηνά”. Εμείς τα επαναφέρουμε, γιατί πιστεύουμε στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας” είπε ο γενικός γραμματέας. Για φέτος στα δύο αυτά τμήματα δεν απαιτείται η εξέταση στην αγγλική γλώσσα.

Ακόμη, μπαίνουν στα μηχανογραφικά εννέα τμήματα των ΤΕΙ, που -μεταξύ είκοσι- είχαν τεθεί σε καθεστώς μεταβατικότητας λόγω της “Αθηνάς”. “Δεχτήκαμε την πρόταση των προέδρων των ΤΕΙ από τη στιγμή που τα ΤΕΙ δέχτηκαν να ενισχύσουν οικονομικά και με προσωπικό τα τμήματα αυτά” σημείωσε ο Γ. Παντής.

Τέλος, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος η Σχολή Πυροσβεστών και το Λιμενικό Σώμα θα δεχθούν εισακτέους με το σύστημα των Πανελλαδικών.

1 σχόλιο :

  1. Mε πόση ευκολία αναπαράγεται μια υποτιθέμενη "είδηση"! Ανοίγουν, λέει, τα ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ... Καλά ρε παιδιά, και η Ομάδα Β΄των ΕΠΑΛ πού οδηγούσε μέχρι τώρα, στο υπερπέραν? Μέσω της Ομάδας Β΄εδώ και πολλά χρόνια οι απόφοιτοι του σχολείου μας [και πολλών άλλων ΕΠΑΛ της χώρας] φοίτησαν σε ΕΜΠ, Νοσηλευτική, Οικονομικά Πανεπιστήμια, ακόμη και σε Φιλολογικές Σχολές με επιλεγόμενο μάθημα την Ιστορία.
    Γράφει η ΑΥΓΗ κατευθυνόμενες ανοησίες και τις αναδημοσιεύετε αμάσητες?
    Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ