Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΜΕΡΑ25: Σχεδιάζουν το τέλος των λαϊκών αγορών – Να μην τους αφήσουμε!

Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης ΜέΡΑ25: Σχεδιάζουν το Τέλος των Λαϊκών Αγορών, Να μην τους Αφήσουμε!!

Εδώ και λίγες μέρες δημοσιεύθηκε το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές. Τελικά τα... καθησυχαστικά λόγια του Άδωνι αποδείχτηκαν ψεύτικα.(Τι περίεργο!) Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο γεμάτο με διατάξεις που έχουν σκοπό ουσιαστικά να βγάλουν από τη μέση τους ανθρώπους της λαϊκής αγοράς. Είτε με εξοντωτικά πρόστιμα, είτε με εμπόδια στην αδειοδότηση, είτε με υπουργικό έλεγχο σε κάθε πλευρά της δουλειάς.
Συγκεκριμένα περιέχει:
Διατάξεις που καταργούν την ουσία της λαϊκής αγοράς
–Χρονικά εμπόδια και περιορισμοί στην είσοδο νέων παραγωγών. (Αρ.25)
–Αντί να διευκολύνει την είσοδο νέων παραγωγών στις λαϊκές, μετατρέπει το δικαίωμα να πουλάνε απευθείας στον καταναλωτή σε προνόμιο, με την περιοδική προκήρυξη των θέσεων.
–Οικονομική προσφορά (άρα πλειστηριασμός) για την άδεια. (Αρ.24.10)
–Όχι μόνο μετατρέπεται το δικαίωμα σε προνόμιο αλλά ανοίγει ο δρόμος να μετατραπεί και σε εμπόρευμα που εκπλειστηριάζεται, με συνέπεια την εύνοια του οικονομικά ισχυρότερου.
–Μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους. (Αρ.52.8)
– Αλλάζει έτσι τελείως η φύση της λαϊκής αγοράς που είχε φτιαχτεί με κύριο σκοπό οι αγρότες να διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.

Τιμωρητικές διατάξεις

–Αφαίρεση άδειας αν δεν πουληθεί το 70% της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής.
(Αρ. 32.6, Αρ. 37.3.δ)
–Δηλαδή για τον Υπουργό,φταίει ο παραγωγός για την αναδουλειά κι αντί να στηριχτεί, τιμωρείται κι από πάνω με αφαίρεση άδειας.

–Αφαίρεση άδειας λόγω μη έκδοσης 3 αποδείξεων. (Αρ. 37.3.ε)

–Δηλαδή εκτός από το πρόστιμο στην εφορία, για 3 αποδείξεις πετάει εκτός δουλειάς τους βιοπαλαιστές, τη στιγμή που γίνεται πάρτυ νόμιμης φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές με τις off-shore. Το ίδιο κάλπικο αφήγημα των μνημονίων που η απόδειξη για την τυρόπιτα που δεν έκοψες έφταιγε για τη χρεοκοπία της χώρας και όχι η διαπλοκή τραπεζών και μεγαλοεργολάβων.

–Υποχρέωση των παραγωγών να στέλνουν στις 8 το πρωί ποσότητες και τιμές εκκίνησης έναντι προστίμου 500€. (Αρ. 41.2)

–Δηλαδή αντί για την υποχρέωση της πολιτείας να παρακολουθεί τη συνολική εικόνα της αγοράς, την ώρα που ο παραγωγός στήνει τον πάγκο του, πρέπει να κάνει κάτι που δεν υποχρεούται κανένα εμπορικό κατάστημα να κάνει. Αλήθεια,τα σούπερ μάρκετ που κερδοσκόπησαν αισχρά με τις μάσκες και τα αντισηπτικά και που έχουν άφθονο προσωπικό, έστειλαν ποσότητες και τιμές στο Υπουργείο; Και το Υπουργείο τι έκανε για την αισχροκέρδειά τους;

–Απαίτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας (Αρ. 52.4.γ.)

–Δηλαδή το κράτος που επέβαλλε στους παραγωγούς, όπως και στους εμπόρους, να κάνουν τη μισή δουλειά επί ένα χρόνο, το κράτος που πετσόκοψε δέκα χρόνια τώρα τους μισθούς και τις συντάξεις των πελατών της λαϊκής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του τζίρου και τη συσσώρευση χρεών, αντί να προχωρήσει σε γενναία κουρέματα χρεών και διαγραφές οφειλών, πετάει έξω από τη δουλειά τα θύματα της πολιτικής του.

Διατάξεις που προαναγγέλουν απόλυτη αυθαιρεσία

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που σαν μοναδικό σκοπό έχει την ουσιαστική κατάργηση των λαϊκών προς όφελος των σούπερ μάρκετ και των μεγαλεμπόρων, μέσα από τον απόλυτο κομματικό έλεγχο. Γεμάτο σκόπιμη ασάφεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα :

Στο Άρθρο 52, κεφάλαιο Ζ παράγραφο 1δ αναφέρει πως τα προϊόντα πώλησης καταγράφονται στις παραγράφους 3 και 4β του άρθρου 8. Το άρθρο 8 όμως περιλαμβάνει μόνο 2 παραγράφους! Δεν τους ενοχλεί όμως αυτή η παράλειψη, τα προϊόντα πώλησης θα καθορίζονται κι αυτά με Υπουργική Απόφαση από τον Άδωνι! Ερντογάν κοίτα να μαθαίνεις πως γίνονται οι αυταρχικοί νόμοι!

–Υπουργικός έλεγχος των λαϊκών (Αρ. 53)

-Με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι όροι διάθεσης των προϊόντων, οι όροι δραστηριοποίησης των πωλητών ακόμα και τα είδη πώλησης! Επί της ουσίας για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους οι πωλητές της λαϊκής θα εξαρτώνται στην παραμικρή λεπτομέρεια από τις ντιρεκτίβες του εκάστοτε Υπουργού.

Η κυβέρνηση θέλει να βγάλει από τη μέση τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, προς όφελος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των μεγαλεμπόρων. Ενώ το παίζει φιλελεύθερη, πολεμά τη μοναδική ελεύθερη αγορά, που λειτουργεί προς όφελος παραγωγού και καταναλωτή, τη λαϊκή.

Οι παραγωγοί και οι πωλητές της λαϊκής όμως, ενωμένοι μπορούν να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Έχουν στο πλευρό τους τον κόσμο σε κάθε γειτονιά. Τον κόσμο που στηρίζει την εγχώρια παραγωγή και τους ανθρώπους της.

Η υπόθεση των λαϊκών αγορών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Η κοινωνία θα σταθεί στα πόδια της.

Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ