Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Ο Γολγοθάς καρκινοπαθών και μη, εν μέσω εορτών

του Γιώργου Βαρεμένου*

Όσοι μπόρεσαν να γιορτάσουν ανέμελα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την μεθεόρτια μελαγχολία. Ασθένεια πολυτελείας θα μου πεις, αν σκεφθείς ότι οι φετεινές γιορτινές μέρες σφραγίσθηκαν από την έξαρση των ιώσεων, η οποία έδινε δραματικότερη διάσταση στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων. Ειδικά εκείνη η Η1Ν1 βάλθηκε, από άποψη ταλαιπωρίας...

και δοκιμασίας του οργανισμού, να βάλει τα γυαλιά ακόμη και στον τρισκατάρατο κορωνοΪό.

Το μεγάλο δράμα όμως ανήκε σε μία κατηγορία καρκινοπαθών που έχουν ανάγκη πανάκριβων φαρμάκων. Γυναίκα από την περιοχή της Ακαρνανίας με παίρνει εναγωνίως τηλέφωνο, λέγοντας ότι ο σύζυγός της πάσχει από καρκίνο και του έχει εγκριθεί φάρμακο κόστους 8 χιλ. ευρώ, αλλά στέκεται αδύνατον να εκτελεσθεί η συνταγή διότι έχει χαθεί στον λαβύρινθο της αδιαφορίας και της γραφειοκρατίας. Τελικά, διαπιστώνω ότι ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης έχει τοποθετήσει σε καίριες θέσεις υπηρεσιών παληούς “συναγωνιστές” από το ΛΑ.Ο.Σ. και, αν πετύχεις κάποιον σε καλό mood,μπορεί και να γίνει το θαύμα. Να’ ναι καλά ο Γ. Καρατζαφέρης που προμήθευσε με μπόλικη αριστεία την ΝΔ. Πού τέτοια τύχη όμως για μία άλλη κατηγορία καρκινοπαθών, που βρίσκεται σε ακόμη πιο δεινή θέση. Ένας αγαπητός συμπολίτης με μεταστατικό καρκίνο, μου μεταφέρει το εναγώνιο αίτημα να κάνω μία ερώτηση στην Βουλή (που άλλωστε είναι κλειστή). Αφορά 16 πάσχοντες στην Ελλάδα, που έχουν ανάγκη ενός όντως πολύ ακριβού φαρμάκου, κόστους 80 χιλ. ευρώ, για το οποίο η απάντηση του υπουργείου είναι ότι δεν έχει εξασφαλισθεί το κονδύλι. «Μέχρι να γίνει αυτό -και άν κάποτε γίνει- μπορεί να είναι πολύ αργά», ακούω την αγωνία προσωποποιημένη στον αέρα του τηλεφώνου.

Φθάνουμε στην ημέρα των Φώτων, που έρχεται να φωτίσει ένα πρόβλημα το οποίο υπό ομαλές συνθήκες έπρεπε να είναι πολύ απλό. Ένας λεβεντάνθρωπος από την Σκουτεσιάδα, ο Φώτης, υποφέρει από τον προστάτη και απευθύνθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου για να αλλάξει τον καθετήρα. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει γιατρός και πρέπει να πάει στην Πάτρα. Να πάει από το Αγρίνιο στην Πάτρα για ν’ αλλάξει καθετήρα! Ωρέ, δεν πάτε στον εξαποδώ, χρονιάρες μέρες! Τελικά, απευθύνθηκε στον ιδιώτη, πληρώνοντας ο χαμηλοσυνταξιούχος 100 ευρώ για την συγκεκριμένη ιατρική πράξη. Και πού να εφαρμοσθεί και ο νόμος που δίνει την δυνατότητα στους εναπομείναντες γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτική ιατρική….  Ο θεός να βάλει το χέρι του να μην αρρωστήσεις το 2023!   

 *  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ