Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Πανδημία – η αποκατάσταση της διαφάνειας και της συνταγματικής τάξης προηγούνται κάθε άλλου μέτρου

Τομέας Υγείας Μερα25: Πανδημία – η αποκατάσταση της διαφάνειας και της συνταγματικής τάξης προηγούνται κάθε άλλου μέτρου
Μέσα στην εντατική συζήτηση που (δεν) κάνουμε σχετικά με την υποχρεωτικότητα ή και τον απαγορευτικό χαρακτήρα των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν δυστυχώς κρυφτεί δύο... άλλα, πολύ σημαντικότερα και αμιγώς πολιτικά ζητήματα, πάνω στα οποία ο Τομέας Υγείας του ΜέΡΑ25 ζητά επειγόντως την προσοχή των πολιτών.

Δώστε μας τα δεδομένα!

Το πρώτο είναι το ζήτημα της διαφάνειας των επιστημονικών δεδομένων. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τα μαθηματικά, αριθμοί και ποσοστά που αφορούν τους υστερόβουλους χειρισμούς της δεν αλλοιώνονται, δεν μαλακώνουν, δεν “σπινάρονται” δεν “αγοράζονται”. Έχει επιλέξει έτσι, στην καλύτερη περίπτωση τη συσκότιση και την απόκρυψη δεδομένων που αφορούν την επιδημιολογική επιτήρηση, τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ, τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ, την υπερβάλλουσα θνησιμότητα του πληθυσμού κ.π.ά., ενώ στη χειρότερη περίπτωση, δεν επιχειρεί καν μια τέτοια μελέτη, ώστε να μην αποκτήσει άκρως δυσάρεστα δεδομένα, που δεν ξέρει τι θα τα κάνει! Κύριοι, καθιερώστε θεσμικά τη διαφάνεια στα επιστημονικά δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας με την καταγραφή και την παροχή τους σε όποιον τα ζητά!

Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Το δεύτερο μείζον πολιτικό ζήτημα είναι η κατάργηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου και του θεσμικού τρόπου λήψης των αποφάσεων που είναι κρίσιμες όχι μόνο για τον ορίζοντα της εκάστοτε κυβερνητικής θητείας, αλλά κυρίως για βασικά δικαιώματα και συνταγματικά κατοχυρωμένες ατομικές ελευθερίες, όπως έχουν αυτές κατακτηθεί μέχρι σήμερα. Η θλιβερή αυτή πολιτική κατάσταση έχει γίνει παρατεταμένα ανεκτή στο πλαίσιο της έκτακτης συνθήκης της πανδημίας, όπως καθορίστηκε, ωστόσο η απουσία ορατού τέλους ήδη 15 μήνες μετά επιβάλλει επειγόντως την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση, διάλογο και θέσμιση όλων ανεξαιρέτως των ζητημάτων αντιμετώπισης που διαπλέκονται ή συγκρούονται με τις συνταγματικές ελευθερίες μας.

Ας πάρουν όλοι θέση για το εάν κρίνουν πως η πρόληψη είναι επί του παρόντος ζήτημα εθνικής ασφάλειας που μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με όρους κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αν ναι, να την κηρύξουν! Αλλιώς, αν η ιατρική πρόληψη παραμένει πρωτίστως ζήτημα ιατρικής φροντίδας, θα πρέπει και να εξασφαλίζεται η ισορροπία των μέτρων που λαμβάνονται, σε σχέση με τις συνταγματικές ελευθερίες. Η κατάργηση του θεσμικού διαλόγου και οι αποφάσεις τέτοιου βεληνεκούς που εξακολουθούν να λαμβάνονται χωρίς διαρκή λογοδοσία και διαφανή θεσμικό ελεγχο θα έχει ολέθριες συνέπειες, καθώς στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών εισάγονται διαρκώς από το παράθυρο μέτρα που τσαλαπατούν κάθε έννοια ελευθερίας των πολιτών όπως ίσχυε μέχρι προ 15 μηνών.

Επαναφορά τώρα, πριν απ’ όλα!

Ο Τομέας Υγείας του ΜέΡΑ25 καλεί προς διεκδίκηση της επαναφοράς της χώρας στη συνταγματική και κοινοβουλευτική κανονικότητα και προτείνει στο εξής τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την πανδημία είτε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε με τη σύσταση διαρκούς διακομματικής επιτροπής που θα έχει διαρκή πρόσβαση στα ίδια δεδομένα και θα κατευθύνει τη συλλογή τους.

Πριν από κάθε συζήτηση επί της ουσίας που αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, την υποχρεωτικότητα των διαγνωστικών ελέγχων, τα “πράσινα διαβατήρια”, τα “ελευθέρας” των πολιτών προς κοινωνικές δραστηριότητες και το σε ποιους, γιατί και πώς καταλήγουν τα κονδύλια διαχείρισης της πανδημίας, τα δύο παραπάνω ζητήματα οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή κάθε πολιτικού φορέα που σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του.


Τομέας Υγείας και Πρόνοιας Μέρα25

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ