Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΑΒΩΡΑΝΗΣ

Αγρίνιο 25 Φλεβάρη 2020
ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου
Κοιν.: Δήμαρχο Αγρινίου
Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων
Δημοτικούς Συμβούλους

ΕΡΩΤΗΜΑ
Αναγκαιότητα για την κοινωνία η κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας της Αβώρανης. Υπάρχει η πολιτική βούληση;

Πριν ένα χρόνο περίπου (4 Μάρτη 2019) είχαμε με ανακοίνωσή μας κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου για τα προβλήματα της γέφυρας της Αβώρανης τόσο για..
τις φθορές στις βάσεις στήριξης των πυλώνων της γέφυρας όσο και για τα συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν, μεταφέροντας την ανησυχία και την αγανάκτηση των κατοίκων αλλά και των διερχόμενων.
Και είναι θετικό ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή έδειξε αντανακλαστικά και θωράκισε τα πέλματα της γέφυρας με την παρέμβαση της αμέσως μόλις ανέλαβε. Όμως τα υπόλοιπα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται καθώς τα ατυχήματα αυξάνονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου όπως και οι κίνδυνοι.
Είναι πλέον φανερό σε όλους ότι η γέφυρα της Αβώρανης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πολλαπλάσια - σε σχέση με το παρελθόν - κυκλοφορία οχημάτων.
Οι λόγοι είναι προφανείς:
Ας θυμίσουμε καταρχάς ότι η γέφυρα της Αβώρανης άρχισε να κατασκευάζεται το 1895 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη. Ολοκληρώθηκε το 1909. Σήμερα 111 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξακολουθεί να συνδέει το Αγρίνιο με το Θέρμο και με τις παραλίμνιες περιοχές με αποτέλεσμα να διέρχεται από αυτή καθημερινά ένας τεράστιος, για το μέγεθος της, αριθμός οχημάτων που είναι δύσκολο να εξυπηρετήσει.
Επιπλέον λόγω του μικρού πλάτους της γέφυρας που είναι μόνο 4,5 μέτρα η διέλευση γίνεται εκ περιτροπής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης η διέλευση φορτηγών μεγάλου βάρους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για μια γέφυρα που κατασκευάστηκε με εντελώς άλλες προδιαγραφές (για διέλευση κάρων κλπ).
Τέλος να τονίσουμε και την μεγάλη επικινδυνότητα του δρόμου από τον Τροχό Αγρίνιου μέχρι τη γέφυρα και στη συνέχεια από την γέφυρα μέχρι και την εκκλησία της Αβώρανης λόγω της στενότητας και των συνεχών και απότομων στροφών. Και οι κίνδυνοι αφορούν τόσο τα διερχόμενα οχήματα όσο και τους πεζούς … οι οποίοι καλό είναι αν πρέπει να τον διασχίσουν να κάνουν πρώτα την προσευχή τους.
Θεωρούμε απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να συνεχίζει αυτή η γέφυρα να εξυπηρετεί μια περιοχή με περίπου 120.000 κατοίκους των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, ενώ συνδέει μέσω Προυσού το Αγρίνιο με την Ευρυτανία.
Η «Συμμαχία Πολιτών» καλεί τόσο τον Δήμαρχο Αγρινίου όσο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας που έχει και την αρμοδιότητα του έργου να θέσουν ως απόλυτη προτεραιότητα την κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας που θα καλύπτει τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές ανάγκες της περιοχής. Είναι προφανές ότι η νέα γέφυρα θα αποτελέσει τμήμα της νέας οδού Αγρινίου-Θέρμου, ένα έργο που επίσης σύντομα θα πρέπει να ξεκινήσει καθώς μαζί με τη γέφυρα θα συμβάλουν στην ασφαλέστερη και συντομότερη μετακίνηση αλλά αποτελούν και προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσει η ανάδειξη της τωρινής γέφυρας της Αβώρανης σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Θυμίσουμε ότι είναι μια από τις σημαντικότερες πετρόχτιστες γέφυρες και με μεγάλη ιστορική αξία για την περιοχή μας.
Επειδή εξαγγελίες και υποσχέσεις υπήρξαν και στο παρελθόν χωρίς τίποτα να προχωρήσει το ερώτημα που τίθεται προς τη Δημοτική Αρχή είναι «υπάρχει η πολιτική βούληση να μπει ως προτεραιότητα το θέμα, ώστε να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν η νέα γέφυρα και αν ναι ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα».
Για την «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ