Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Ηχηρό μήνυμα από τη Σύγκλητο για τη μη κατάργηση της Νομικής Σχολής Πατρών

Φωτογραφία αρχείου. Διακρίνονται από αριστερά: Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου
Καλούν Μητσοτάκη και Κεραμέως σε επανεξέταση της εξαγγελίας
Την αντίθεσή της στην κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Πατρών. Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Οργάνου το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που υπήρξαν, και στην απόφασή του καλεί... τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να επανεξετάσουν τη θέση τους.

Στην ίδια απόφαση, τονίζεται ότι η ίδρυση της Νομικής Σχολής ήταν αίτημα του Πανεπιστημίου και πως υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας που έχει σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Η απόφαση της Συγκλήτου έχει ως εξής:

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει ως στόχο την πληρότητα

των προσφερόμενων σπουδών του με την ίδρυση Νομικής Σχολής.

Θεωρούμε ότι η νομική επιστήμη συνδέεται με πλήθος επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών, επιστημών υγείας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ευρεσιτεχνίας και άλλων εκτός των παραδοσιακών νομικών επαγγελμάτων του δικηγόρου, του δικαστή ή του συμβολαιογράφου. Το ίδιο και πλέον απαραίτητη είναι η νομική επιστήμη και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης των επενδύσεων για την ανάπτυξη που επιδιώκει η χώρα.

Η Νομική Σχολή κρίθηκε άκρως απαραίτητη και τελικά προτάθηκε στον Υπουργό

Παιδείας και Θρησκευμάτων με απόφαση της Συγκλήτου για τους ακόλουθους λόγους:

Α. Την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη παροχή νομικής γνώσης σε ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο (βλ. συνημμένη μελέτη σκοπιμότητας).

Β. Την εκπαίδευση σε προγράμματα σπουδών συμβατά με της απαιτήσεις της

τεχνολογίας και νέων επιστημονικών-ερευνητικών αντικειμένων.

Το Πρόγραμμα

Σπουδών της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών θα θεραπεύσει καινοτόμα γνωστικά πεδία ανάπτυξης της νομικής επιστήμης σε συντονισμό με τις επιταγές της εποχής μας και τις ανάγκες της χώρας μας, αλλά και τον καινοτόμο χαρακτήρα της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά την πεντηκονταετή και πλέον ιστορία του.

Γ. Την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Δ. Το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας.

Με αποφάσεις της Συγκλήτου έχουν οριστεί η έδρα της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής, η λειτουργία της το 2020-2021, καθώς και η 9μελής επιτροπή για την οργάνωση του πρώτου προγράμματος Σπουδών, ως ο Νόμος 4610/2019 ορίζει.

Θεσμικά όργανα και φορείς της περιοχής, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Εστίαση, βουλευτές και άλλοι φορείς της πόλης μας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή

τους στην εξαγγελθείσα κατάργηση της Νομικής Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη από τον Μάρτιο 2018 εκπονήσει και καταθέσει

μελέτη κατασκευής κτιρίου για την εγκατάσταση της Νομικής Σχολής καθώς και

δέσμευση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ

ήδη έχει σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το τεχνικό δελτίο του έργου για έγκριση.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική

ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεκτιμήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην εξαγγελία κατάργησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας που έχει σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.

Η Σύγκλητος και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αφοσιωμένοι στη δρομολόγηση της διαρκούς αναπτυξιακής πορείας του Ιδρύματος, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ