Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Έως 120 Δόσεις για Χρέη μέχρι 5.000 Ευρώ

Ρύθμιση ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας - Σχέδιο ρύθμισης οφειλών για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους δεν καλύπτονταν είτε από τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη είτε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να κατατεθεί...
στη Βουλή το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση

Ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών θα έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός αφορά κυρίως μικροοφειλέτες με χρέη έως 5.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα, ενώ ο αριθμός των δόσεων ενδεχομένως να φτάνει ακόμη και τις 120, αν και τίποτα δεν έχει ακόμη “κλειδώσει”. Επίσης, οι επιτελείς των υπουργείων προσανατολίζονται ώστε η ελάχιστη μηνιαία δόση να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, ενώ η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Από εκεί και πέρα, η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ βασική παράμετρος για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017), του ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών.

Και χωρίς επαγγελματική ιδιότητα

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια της κυβέρνησης στοχεύει και στο να ενταχθούν σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση με περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις τα φυσικά πρόσωπα που δε διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, ήτοι δεν ανήκουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Πάντως, οι θεσμοί από την πλευρά τους θέτουν θέμα κριτηρίων ούτως ώστε να να ενταχθούν όσοι το έχουν ανάγκη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Επί της ουσίας, επιδιώκουν να υπάρξουν κοινοί κανόνες με αυτούς που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα θεσπιστούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πάγια ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 12 μηνιαίες δόσεις προς την εφορία και τα ταμεία παραμένει ως έχει.

"Έως το τέλος του έτους"

Η προαναφερθείσα ρύθμιση θα αφορά όσους δεν έχουν πλέον εμπορική ιδιότητα ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν από παλιά οφειλές στα ταμεία και στην εφορία και για τους οποίους δεν υπήρχε στοχευμένη ρύθμιση χρεών πλην των πάγιων 12 δόσεων. «Αυτή την στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν ρύθμιση για τις ομάδες που δεν καλύπτονταν είτε από τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη είτε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό» δήλωσε χθες, στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Μια τέτοια ρύθμιση, όπως εκτίμησε, «πιστεύω ότι θα παρουσιαστεί έως το τέλος του έτους».

Από τους ελεύθερους επαγγελματίες «αρκετοί που είχαν κλείσει τα μπλοκάκια γιατί δεν άντεξαν τα χρέη, αλλά ήθελαν να δραστηριοποιηθούν, τον τελευταίο χρόνο έχουν προβεί σε ενέργειες και τα ξανανοίγουν γιατί ο εξωδικαστικός μηχανισμός τους παρείχε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη και με 'κούρεμα' και σε 120 δόσεις», όπως είπε και πρόσθεσε: «Στον εξωδικαστικό από όλες τις κατηγορίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πάνω από 50.000, έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 4.000 και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία πάνω από 650».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ