Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Το ελληνικό εκλογικό τοπίο μέχρι τώρα

Το ελληνικό εκλογικό τοπίο:
Μέτωπα, συνεργασίες, προσχωρήσεις, διασπάσεις

Παρακάτω, όλες οι εκλογικές εξελίξεις μέχρι στιγμής στα κόμματα. Αναφέρονται όλα τα κόμματα των ευρωεκλογών (με αυτήν περίπου τη σειρά) καθώς και όσα καινούργια έχουν δηλώσει ότι θα κατέβουν.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε μέχρι στιγμής:


 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Παρασκεύη 02/01/2015, 21:00
1) ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ). Έχει γίνει ενιαίο κόμμα αλλά τον στηρίζει, επίσης, η Πρωτοβουλία των 1.000, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Κομμουνιστική Ανασύνταξη. Τον στηρίζει, επίσης, και ένα κομμάτι του Κινήματος Δεν Πληρώνω (δες παρακάτω στο Δεν Πληρώνω). Πρόσφατα προσχώρησε και η Σοσιαλιστική Έκφραση ενώ μάλλον θα στηρίξει και η Κίνηση Ιδεών «Πράττω».
2) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ . Κατεβαίνει κανονικά με κάποιες προσχωρήσεις των βουλευτών που ψήφισαν ΝΑΙ στον υποψήφιο Πρόεδρο Δήμα.
3) ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Κατεβαίνει κανονικά. Δεν έχει ανακοινώσει κάποια συνεργασία.
4) ΠΑ.ΣΟ.Κ. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ). Έφτιαξε τη Δημοκρατική Παράταξη και κατεβαίνει κανονικά, μαζί λογικά με όλους της ΕΛΙΑ, πλην της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα (που ένα κομμάτι της πάει με Παπανδρέου): Δυναμική Ελλάδα (Μόσιαλος), Μεταρρυθμιστική Αριστερά (Μπίστης), Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πολιτεία 2012 (Καβουνίδης), Πρωτοβουλία Β’. Πριν από λίγες μέρες προσχώρησε και ο Χατζημαρκάκης των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών (δες παρακάτω ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ).
5) ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Παπανδρέου). Έφτιαξε κόμμα και κατεβαίνει κανονικά. Προσχώρησε ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ καθώς και νυν και τέως βουλευτές: Καρχιμάκης, Οικονόμου, Αηδόνης, Κεδίκογλου, Μωραίτης, κ.ά.. Στον ΠΑΣΟΚογενή χώρο υπάρχουν, επίσης, αρκετές κινήσεις που αυτήν τη στιγμή ακόμη δεν έχουν πει τι θα κάνουν ακριβώς, πχ Φλωρίδης-Διαμαντοπούλου, ή η Κίνηση για τη Συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Χώρου (Σπίρτζης - Καββαθάς - Παπασπύρος - Καραμίχας - Δέδες - Βερβεσός - Βαλασόπουλος).
6) ΠΟΤΑΜΙ. Κατεβαίνει κανονικά. Συμμετέχουν, επίσης, οι Μεταρρυθμιστές (Λυκούδης κ.ά.) + η ΕυρώπηΟικολογία (μια καινούργια Οικολογική Κίνηση) + η Φιλελεύθερη Συμμαχία (Βαλλιανάτος).
7) Κ.Κ.Ε. (ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ). Προφανώς κατεβαίνει. Δεν έχει ανακοινώσει κάποια συνεργασία.
8) ΑΝ.ΕΛ. (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ) . Κατεβαίνουν κανονικά. Θα συνεργαστούν με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής (Νικολόπουλος) και τον Ιωάννη Σακκά. Τους στηρίζει και το Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. (δες Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. παρακάτω). Συζητάνε επίσης με το Ε.Π.Α.Λ. (Πολύδωρας-ίσως, αν και υπήρξε διάψευση) και με τον Ψωμιάδη. Συζητάνε, επίσης με το Ε.ΠΑ.Μ., χωρίς να έχει λήξει κάτι ακόμη. Από την εκλογική συμμαχία του Μάη προφανώς αποχώρησε η Νέα Μέρα (Κουράκος) που ψήφισε Δήμα και λογικά πάει πίσω στη Νέα Δημοκρατία. Αποχώρησε το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (Δημαράς), όχι όλοι, όμως, αφού ο Αβραμίδης, βουλευτής τους, παραμένει εκεί.
9) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (Δημαράς). Ένα μεγάλο κομμάτι τους αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και θα κατέβουνε αυτόνομα.
10) Λ.Α.Ο.Σ. (ΛΑΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ). Κατεβαίνει κανονικά και αυτόνομα. Δεν έχει ανακοινώσει κάποια συνεργασία.
11) ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ (Χατζημαρκάκης).... αυτός διορίστηκε πρέσβης μετά τις ευρωεκλογές  ...δεν προχώρησε η συνεργασία με το Δούρειο Ίππο (δες Πειρατές) και τώρα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ.
12) ΔΗΜ.ΑΡ. (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ). Ήταν να κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη είναι φλου: ή καθόλου ή αυτόνομα ή με τους Οικολόγους ή με το Κόμμα Παπανδρέου. Ένα κομμάτι της δε θα κατέβει καθόλου πάντως.
13) Ε.Π.Α.Λ. (Πολύδωρας κ.ά.) . Δεν είναι γνωστό ακόμη τι θα κάνει ο Πολύδωρας, μετά τη διάψευση της συνεργασίας με ΑΝΕΛ.
14) ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ: Ακόμη δεν έχουν βγάλει ανακοίνωση. Πάντως, στις Βουλευτικές του 2012 δεν είχαν κατέβει.
15) ΔΗΜ.ΞΑ. (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ). Κατεβαίνει αυτόνομα. Οι Γέφυρες διαλύθηκαν (δες παρακάτω Δράση), αφού η Φιλελεύθερη Συμμαχία πήγε Ποτάμι και η Δράση κατεβαίνει αυτόνομα.
16) ΔΡΑΣΗ (Σκυλακάκης). Κατεβαίνει αυτόνομα (δες εδώ για τη διάλυση των Γεφυρών).
17) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Είχαν συγκροτήσει ένα φόρουμ για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αλλά διαλύθηκε, μετά την αντίδραση ΣΥΡΙΖΑίων. Το ψάχνουν ακόμη, ίσως τελικά να κατέβουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία με Πειρατές μάλλον σπάει.
18)  ΠΕΙΡΑΤΕΣ. Καλούν σε συνεργασία που την ονομάζουν «Δούρειο Ίππο», με «κεντρογενείς δυνάμεις» πάνω στον ευρωπαικό προσανατολισμό της χώρας και την ελεύθερη οικονομία.
19)   ΕΠΑΜ . Μάλλον θα κατέβει με ΑΝΕΛ . Δες ΑΝ.ΕΛ. πιο πάνω.
20)  DEB (ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ-Θράκη): Λογικά δε θα κατέβουν. Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση αλλά σκόρπιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για πιθανή ένταξη κάποιων υποψηφίων του σε διάφορα κόμματα (πχ Ποτάμι και Νέα Δημοκρατία).
21) ΠΑΝ.ΚΙ. (Παναθηναϊκό Κίνημα). Μάλλον δεν κατεβαίνει...η σελίδα του δε λειτουργεί.
22) ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. (ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ). Συμμετέχουν ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΕΚΚΕ, ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΟΔΚΕ-Σπάρτακος, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ. Η Κομμουνιστική Ανανέωση λογικά αποχώρησε, αφού στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ (δες ΣΥΡΙΖΑ). Είναι σε συζητήσεις για κοινή κάθοδο με την ΠΑΜΕΣ (Πρωτοβουλία για Αριστερή μετωπική Συμπόρευση, δηλ Σχέδιο Β’ + Παρέμβαση-πρώην ΚΟΕ + ανένταχτοι). Οι συζητήσεις με ΟΚΔΕ-Εργατική Πάλη, ΚΚΕ-μλ, ΕΕΚ και Σύλλογο Διάδοσης Μαρξιστικής Σκέψης «Γ. Κορδάτος» δεν κατέληξαν σε συνεργασία.
23) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (Λεβέντης) . Κατεβαίνει κανονικά αλλά καλεί σε συνεργασίες.
24) ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Μάλλον κατεβαίνει αυτόνομα:
25) Α.Κ.Κ.ΕΛ. (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: πρώην ΔΗΚΚΙ, πρώην ΔΗΜΑΡ κτλ) δεν έχει ανακοινώσει απολύτως τίποτε και η σελίδα του δε λειτουργεί.
26) ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ . Ο Χρυσόγελος ήταν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων που διασπαστήκανε πέρσι . Κατεβαίνουν μάλλον αυτόνομα.
27) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ . Αποχώρησε ο Πρόεδρος Μπουραντάς, ανέλαβε ο Φενέκος και τώρα το ψάχνουν. Συνεργάζονται ήδη από το 2013 με τους Δημοκρατικούς.
28) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Παραιτήθηκαν κάποια στελέχη του και πήγαν στις Ρίζες του Μπαλτάκου αλλά ο Σ.Ε.Ε. συνεχίζει κανονικά. Πάντως, αρκετοί στρατιωτικοί θα κατέβουν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων.
29) ΣΧΕΔΙΟ Β’: είναι σε συζητήσεις για συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, συνεργάζεται ήδη με την Πρωτοβουλία-Παρέμβαση (πρώην μέλη της ΚΟΕ), έχοντας συγκροτήσει την Π.Α.ΜΕ.Σ. Κάποια μέλη του θα ήθελαν να συνεργαστούν και με τη Δραχμή 5 Αστέρων και το ΕΠΑΜ.
30) ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (Τζουμάκας). Δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα κάνουν αλλά πάντως δεν πάνε με τον Παπανδρέου.
31) ΜΛ-ΚΚΕ. Κατεβαίνει σε εκλογική συνεργασία με το ΚΚΕ-μλ .
32) ΚΟΛΛΑΤΟΣ. Ήταν σε συζητήσεις με τους Πειρατές για συμμετοχή στο Δούρειο Ίππο (δες Πειρατές). Ακόμη το ψάχνει .
33) Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.  . Συνεργάζεται  - στηρίζει πλεόν ΑΝΕΛ.
34) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Το ψάχνει ακόμη.
35) ΔΡΑΧΜΗ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ. Δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη καθαρά αλλά μπορεί να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ.
36)  ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ . Δεν είναι γνωστό τι θα κάνει καθώς δεν έχει βγει κάποια ανακοίνωση. Ασκεί όμως κριτική στο ΕΠΑΜ και στο Σακκά για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.
37) ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. Συνήθως δεν κατεβαίνει στις Βουλευτικές.
38) ΒΕΡΓΗΣ. Καταδικάστηκε σε 37 χρόνια φυλάκιση με αναστολή τον Ιούνη, οπότε δεν είναι γνωστό τι θα κάνει.
39) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΑΣ (Εθνικός Λαικός Σχηματισμός + Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας + Κίνημα Πολιτική Αλήθειας) . Δεν έχει βγάλει ανακοίνωση ακόμη.
40) Ε.Ε.Κ. (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ). Μετά την αποτυχημένη έκβαση των συνομιλιών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα κατέβει αυτόνομα.
41) Α.Σ.Κ.Ε. (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ). Μετά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του, Νίκου Καργόπουλου, πριν από 10 μέρες, είναι φλου τι θα κάνει.
42) Ο.Κ.Δ.Ε.-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας). Μετά την αποτυχημένη έκβαση των συνομιλιών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα κατέβει αυτόνομα.
43)  Ο.Α.Κ.Κ.Ε. (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του ΚΚΕ). Δε θα κατέβει στις εκλογές «λόγω δυσβάστακτου οικονομικού βάρους» και καλεί σε άκυρο.
44)  ΚΕΑΝ (Κίνημα Εθνικής Αντίστασης-Σαββούρας). Δεν έχει βγάλει ανακοίνωση οπότε μάλλον δεν κατεβαίνει.
45)   ΑΑΑΑΔΑΠΑΣΟΚΑΝΔΟΣΠΚΕΧΟΧΧΣΖΠΑΕΚΕ (Χαρίζω Οικόπεδα κτλ). Δεν έχει σελίδα. Υπάρχει αυτό εδώ.
46)   ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Έχει σπάσει σε αρκετά κομμάτια, μέχρι στιγμής. Ένα κομμάτι του δε φαίνεται να κατεβαίνει στις εκλογές ή να στηρίζει κάποιους άλλους. Ένα άλλο κομμάτι του, όμως, («Ενιαίο Μέτωπο») στηρίζει πλέον ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτά.
47)  ΤΕΛΕΙΑ (Γκλέτσος) . Κατεβαίνει αυτόνομα και συνεργάζεται με την Ελλάδα Εμείς (Καρβούνης).
48) ΑΝΑΡΧΙΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ. Εκτός όλων αυτών, υπάρχει και μια πλειάδα αναρχικών ή αυτόνομων συλλογικοτήτων (πάνω από 100 στέκια - καταλήψεις - ομάδες σε όλη τη χώρα με χιλιάδες μέλη) που δεν κατεβαίνουν και συνήθως καλούνε σε Λευκό-Άκυρο-Αποχή από τις εκλογές. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, η Ροσινάντε, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Κίνηση, κ.ά.

49) ΑΛΛΑ ΔΕΞΙΑ/ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ. Υπάρχουν, διάφορες ομάδες που δεν κατεβαίνουν, όπως ο Μαύρος Κρίνος ή οι ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) ή οι Έλληνες Συντηρητικοί.
Πάνος Ντούλας,
Αχαρνές, 02/01/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ