Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Η αντίστροφη μέτρηση για τον «Καλλικράτη»


Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση θα ψηφιστεί ως το τέλος Μαΐου από τη Βουλή με στόχο να ισχύσει στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου 

 

                                                                                 ΑΠΟ "ΤΟ ΒΗΜΑ"

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ | Κυριακή 25 Απριλίου 2010  
«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα τον νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώνεται από τις βασικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση, αφού προηγουμένως ενσωμάτωσε και τις παρατηρήσεις της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ. Στον χάρτη αυτόν είναι πολύ πιθανό να δεχθεί κάποιες τροποποιήσεις ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τον διάλογο που θα ακολουθήσει στη Βουλή και στα συνέδρια της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ που έχουν προγραμματιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των νέων δήμων από 370 που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός στους 385

Με την ανακοίνωση του νέου χάρτη της Αυτοδιοίκησης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για την καθιέρωση του «Καλλικράτη». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η κυβέρνηση, ο νέος νόμος θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος του Μαΐου, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, που θα αναδείξουν τους νέους τοπικούς άρχοντες στους περίπου 380 δήμους και στις 13 περιφέρειες που στο εξής θα διοικούνται από αιρετούς περιφερειάρχες.
Στόχος του υπουργού Εσωτερικών είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν οι αντιδράσεις από τους δήμους που συγχωνεύονται και για τον λόγο αυτόν κρατά μέχρι τώρα ως επτασφράγιστο μυστικό τον σχεδιασμό που έχει κάνει, με τον οποίο περιορίζεται στο ένα τρίτο ο αριθμός των δήμων που λειτουργούν σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση του κ. Ραγκούση είναι να σεβαστεί τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας και να μην απομονώσει τα δυσπρόσιτα σημεία της, όπως είναι τα νησιά και οι ορεινές περιοχές. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι αρχικώς έχει ανακοινωθεί από τη κυβέρνηση ότι ο αριθμός των νέων δήμων δεν θα υπερβαίνει τους 370, είναι πολύ πιθανόν ο τελικός αριθμός τους να φθάσει τους 380-385, επιτρέποντας τη διατήρηση δήμων περισσότερων του ενός στα μεγάλα νησιά, αλλά και στις ορεινές περιοχές, όπως αυτές προσδιορίζονται από ειδική μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Για να ολοκληρώσει τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση βασίζεται και στη θετική απήχηση που έχει ήδη το σχέδιο «Καλλικράτης» στην κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, παρ΄ ότι οι πολίτες εμφανίζονται ανεπαρκώς ενημερωμένοι.

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της ΕΕΤΑΑ που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Μetron Αnalysis από τις 15 ως τις 19 Απριλίου, το 66,3% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», ενώ ένα ποσοστό 30,2% το αποδοκιμάζει.

Το ποσοστό αποδοχής του είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ (82%) και πιο χαμηλό (55,2%) μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του σε ποσοστό 67,5%.

Από την άλλη πλευρά το 45,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ελάχιστα ενημερωμένο για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, για το οποίο άλλωστε και η κυβέρνηση έχει αποφύγει τις επίσημες ανακοινώσεις. Πολύ ενημερωμένο δηλώνει μόνο ένα ποσοστό 28,6% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και ένα ποσοστό 22,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ ενώ καθόλου ενημερωμένο δηλώνει το 30,3% στο σύνολο των ερωτηθέντων ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν.

Παρ΄ όλα αυτά, το 55,1% των πολιτών εκφράζει την πεποίθηση ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» μπορεί να συμβάλει στη ριζική αλλαγή του διοικητικού συστήματος της χώρας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73,5% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και μειώνεται στο 47,3% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Αντιθέτως, στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων το 49,5% εκτιμά ότι ο «Καλλικράτης» δεν θα βελτιώσει τη δομή της Αυτοδιοίκησης.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=327873&dt=25/04/2010#ixzz0m7EVMjIp


ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ