Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Χριστίνα Σταρακά: Στον αέρα η υλοποίηση του έργου της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης

Άστραψε και βρόντηξε σε ανακοίνωση της η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά για τις τελευταίες εξελίξεις στο αγροτικό ρεύμα.
«Χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση των θεσμικών και κοινωνικών εταίρων, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στη νύχτα κατέθεσε προς ψήφιση την τροπολογία για το αγροτικό ρεύμα. Διευθετούν έτσι συμφέροντα στην... αγορά ενέργειας εις βάρος του αγροτικού κόσμου.» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Στη Δυτική Ελλάδα οι αγρότες μας μέσω των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων έχουν τη λύση έτοιμη για πραγματικά φθηνό αγροτικό ρεύμα, περιμένοντας χρόνια τους όρους σύνδεσης του έργου τους, αυτό της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η τροπολογία του Υπουργού καταδίκασε το έργο μιας και μοίρασε τον ελεύθερο ηλεκτρικό χώρο σε έργα που εξυπηρετούν ιδιωτικό και όχι δημόσιο συμφέρον. Το δήλωσε εξάλλου με περίσσιο θράσος ο Υπουργός στη Βουλή αναφερόμενος στους λόγους που έγινε αυτή η προτεραιοποίηση, σημειώνοντας ότι «ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι κοινόχρηστος.» Προτεραιότητα στο έργο καμιά… Αφού είναι δημόσιο έργο κοινής ωφέλειας δεν δικαιούται από τον ηλεκτρικό χώρο μιας και δεν είναι κοινόχρηστος!»

Ενώ συμπλήρωσε: «Επέλεξαν μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας να δώσουν υποτίθεται φθηνό αγροτικό ρεύμα στην τιμή από 9,3 έως 11 λεπτά την KW. Όμως η ΕΥΑΘ, πριν λίγες ημέρες, εξασφάλισε με διμερή σύμβαση χαμηλότερη τιμή, η οποία κυμαίνεται από 7,66 έως 8 λεπτά την KW. Το κόστος ρεύματος από την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι μηδέν! Τελικά ποιους επιχειρείτε να κοροϊδέψετε και ποιους να εξυπηρετήσετε; Σίγουρα όχι τους αγρότες. Σταματάτε ένα ώριμο έργο το οποίο είναι φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, βρίσκεται στον κατάλογο του ΟΗΕ ως πρότυπο έργο βιώσιμης ανάπτυξης και μηδενίζει το ενεργειακό κόστος. Ταυτόχρονα «αναγκάζετε» τα μέλη της Περιφέρειας με το σχέδιο «Απόλλων» (ΟΤΑ ,ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) να σταματήσουν και να διαλύσουν τις ενεργειακές τους κοινότητες, ακυρώνοντας την τριετή υπερπροσπάθειά τους για δωρεάν ενέργεια, για να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από αντίστοιχα έργα ιδιωτικά σε δήθεν προνομιακές τιμές με διμερείς συμβάσεις… βέβαια για τα ιδιωτικά αυτά έργα μάλλον υπάρχει «ιδιωτικός» ηλεκτρικός χώρος και όχι κοινόχρηστος. Αλήθεια, τα μέλη που συμμετέχουν στο έργο, οι ΤΟΕΒ με 160.000 αγρότες ωφελούμενους και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει και έννομο συμφέρον μιας και ωφελούμενοι είναι οι αγρότες αλλά και όλοι οι δημότες, ποια θέση έχουν; Συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές και δεν αντιδρούν; Συμφωνούν ότι ο ηλεκτρικός χώρος δεν είναι «κοινόχρηστος» και τα μέτρα της κυβέρνησης είναι καλύτερα από το έργο σας;» διερωτήθηκε η βουλευτής.

Στο σημείο αυτό η Χριστίνα Σταρακά, σχολιάζοντας σημερινή απάντηση της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε πρόσφατη ερώτηση της για το έργο της ενεργειακής κοινότητας της Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε: «Μας ανέφερε η Υφυπουργός απαντώντας: «Το σημείο κλειδί, είναι ότι δεν χρειάζεται αυτές οι ενεργειακές κοινότητες να ωριμάσουν και να αδειοδοτήσουν ένα έργο τους από το μηδέν περιμένοντας στη σειρά για να πάρουν όρους σύνδεσης. Ερχόμαστε, λοιπόν, από ένα pull έργων τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει όρους σύνδεσης. Είναι έτοιμα να κατασκευαστούν. Δεν μιλάμε για κάτι που είναι σε ορίζοντα ετών. Μιλάμε, λοιπόν, για έργα τα οποία είναι έτοιμα να κατασκευαστούν και το μόνο που τους λείπει είναι ένας διαγωνισμός για να συμμετάσχουν, για να κλειδώσουν την τιμή αποζημίωσης.». Έχει καταλάβει η Υφυπουργός ότι το έργο της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμο και όχι στο «μηδέν»; Ή απλώς δεν θέλει να πραγματοποιηθεί γιατί αν υλοποιηθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για δήθεν φθηνό ρεύμα πέφτει στο κενό; Το δεύτερο απίστευτο σημείο στην απάντηση της Υφυπουργού, είναι η «αντικατάσταση» του έργου των μελών της ενεργειακής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που έχει τον χαρακτήρα του δημόσιου έργου, με έργα ιδιωτών τα οποία θα λάβουν και τιμή αποζημίωσης (!) από κρατικό χρήμα (!). Ζητάτε από τους ιδιοκτήτες (ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ) να αφήσουν το σπίτι τους που είναι το έργο τους στο polder στο Μεσολόγγι και να πάνε στο «ενοίκιο» πληρώνοντας ενοίκιο σε ιδιωτικά έργα; Δε μας εκπλήσσετε καθόλου. Σε άλλο σημείο της απάντησής της εξάλλου η Υφυπουργός σημειώνει: «Μιλάμε για ένα άλλο επίπεδο εξυπηρέτησης πλέον των ενεργειακών κοινοτήτων και να σας το εξηγήσω γιατί αναφέρατε, επίσης, λανθασμένα τα PPAs.» Αλήθεια μας θεωρείτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή ηλίθιους; Ο «Απόλλων» δεν προβλέπει διμερείς συμβάσεις μεταξύ ενεργειακών κοινοτήτων και παραγωγών; Οι διμερείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι συμφωνίες μεταξύ ενός παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ και ενός πελάτη; Δεν είναι PPAs; Βέβαια υπάρχει και κάτι ακόμα που αποδεικνύει την προχειρότητα και την αγωνία να εξυπηρετήσετε τους σκοπούς σας στην απάντηση με αρ.19408/424. Λέτε για την προτεραιότητα του έργου ότι ανήκει στην κατηγορία Γ του ΑΔΜΗΕ. Είτε κάνετε λάθος είτε επιχειρείτε να μας ρίξετε στάχτη στα μάτια. Το έργο ανήκει στην κατηγορία Ε ως έργο ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ! Στην κατηγορία Ε λοιπόν η ενεργειακή δημοκρατία και η δυνατότητα αυτοπαραγωγής της κατανάλωσης ενέργειας, στην κατηγορία Ε οι πολίτες και οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας και στην Α κατηγορία τα ιδιωτικά συμφέροντα!»

Κλείνοντας, η βουλευτής υπογράμμισε: «Για το ΠΑΣΟΚ, τα ζητήματα του πρωτογενή τομέα, της ενεργειακής δημοκρατίας και της πράσινης μετάβασης δεν διευθετούνται με τέτοιες τροπολογίες. Εσείς αποτύχατε. Εμείς πάντα δίπλα στον αγροτικό κόσμο, χτίζουμε μια νέα συλλογική δράση, χωρίς εμπαιγμούς και διευθετήσεις συμφερόντων. Πέντε χρόνια τώρα πορεύεστε χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο και αναπτυξιακή πολιτική για τον πρωτογενή τομέα. Το αποτέλεσμα πληρώνει η ελληνική Περιφέρεια. Φέρατε την κοινωνία στα όρια της. Φτάνει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ