Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Π. ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Ο θύτης προστατεύει το θύμα του, κ. Υπουργέ;

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Σπήλιο Λιβανό
Παρακολούθησα με προσοχή τις εξαγγελίες σας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στο Νομό. Τόσο η χρηματοδότηση των έργων ανάδειξης και προστασίας του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού όσο και το ... Φωτοβολταϊκο πάρκο των 108 MW, εμφανίζονται στην εποχή της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας ως έργα με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

“Εμφανίζονται” και όχι “υφίστανται” κ. Υπουργέ, διότι εκ της εμπειρίας σας γνωρίζετε πολύ καλά πως η απόσταση θεωρίας – πράξης μεταφράζεται σχεδόν πάντοτε στα δημόσια έργα σε απόσταση εξαγγελιών – πραγματικότητας. Εξ αυτού επιλέγω να μην εισέλθω τώρα στην ουσία των έργων που εξαγγείλατε και να το πράξω στη φάση της εφαρμογής τους.

Με την παρούσα επιστολή μου προς εσάς, προσδοκώ να αναδείξω στο δημόσιο διάλογο ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την Αιτωλοακαρνανία. Αυτό της ουσιαστικής και όχι προσχηματικής προστασίας του περιβάλλοντος και της πλήρους αναντιστοιχίας των δράσεων με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που εσείς εξαγγείλατε, με το σύνολο των αντιπεριβαλλοντικών μέτρων που νομοθετεί η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε.

Εκκινώ από τη συνοδευτική εικόνα των ρεπορτάζ της επίσκεψης σας.

Η εξαγγελία των έργων της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, έγινε στο χώρο του εν λόγω Φορέα Διαχείρισης. Σας θυμίζω όμως, πως είναι ένας εκ των 36 Φορέων Προστασίας του περιβάλλοντος που η κυβέρνηση σας κατήργησε, αφαιρώντας το στοιχείο της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης σε αυτούς και μετατρέποντας τους σε “αναρμόδια γραφεία” των αποκεντρωμένων διοικήσεων, δίχως πόρους και προσωπικό. Είναι δε ο φορέας που συνέβαλε αποφασιστικά στην εκπόνηση των μελετών των έργων που εξαγγείλατε.

Και σας ρωτώ:

Τα έργα των 21 εκατ. ευρώ ανάδειξης και προστασίας του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ποιός φορέας θα τα παρακολουθήσει και θα ελέγξει τη σύμφωνη με τις μελέτες ορθή εφαρμογή τους;
Δυστυχώς για το περιβάλλον και τη ζωή όλων μας, η κυβέρνησή σας απαντά πως δεν χρειάζεται δημόσιος φορέας. Κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, νομοθετεί πως αρκούν οι ιδιώτες. Ήτοι οι ίδιοι οι κατασκευαστές των έργων θα είναι και ελεγκτές και για τις περιοχές Natura, όπως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, στην οποία θα επιτρέπονται πλέον και “ήπια αναπτυξιακά έργα”!
12 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, 41.000 πολίτες και η “Επιτροπή Φύση 2000” – το επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura - ζήτησαν από τη Βουλή των Ελλήνων την απόσυρση του άρθρου 219, των συναδέλφων σας Υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, οι οποίοι “νομοθετούν για μία ακόμα φορά σε βάρος της φύσης και της βιοποικιλότητας –αν όχι της ίδιας της λογικής!”.

Και σας ρωτώ:

Εσείς που προσφάτως εξαγγείλατε τα έργα προστασίας του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, είναι ορθό να ψηφίσετε τώρα το καταστροφικό για το περιβάλλον άρθρο 219;
Δεν είναι, αλλά δυστυχώς το ψηφίσατε. Όπως ψηφίσατε και το θεσμικό πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος επιβράβευσης της αδιαφάνειας και της απληστίας των εταιρειών.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο 1,5 χρόνο, που εκφράζετε την υποστήριξη σας, ηχηρά ή σιωπηρά, σε δράσεις που στρέφονται κατά της προστασίας του περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία.

Σας θυμίζω τις τρεις πιο σημαντικές εξ αυτών:

ü Τη μεθοδευμένη και δυστυχώς ανακοινώσιμη πολλάκις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, προσπάθεια εκ νέου ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ.

ü Τη μετατροπή της δυτικής μας ακτογραμμής αποκλειστικά σε ΠΟΑΥ, ετοιμοπαράδοτη στα συμφέροντα πολυεθνικής εταιρείας.

ü Την άρνηση ψήφισης νέου ειδικού ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ για τις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα τα βουνά μας να γεμίζουν ανεξέλεγκτα βιομηχανικά πάρκα ανεμογεννητριών, ακόμη και εντός των περιοχών Natura 2000. Τελευταία αρνητική εξέλιξη η έγκριση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα, στο “Άγιο Όρος της Δυτικής Ελλάδας”, περιοχή που γνωρίζετε πολύ καλά. Σύντομα δε έρχεται και η σειρά των ακτογραμμών μας…

Κύριε Υπουργέ,

Κατόπιν των ανωτέρω, το ερώτημα που σας απεύθυνα απαντήθηκε.
Ο θύτης ουδέποτε προστατεύει το θύμα του!

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ