Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Χριστίνα Σταρακά: «Κάναμε ρεαλιστικές κι εφαρμόσιμες προτάσεις για τα δημοτικά τέλη στο Αγρίνιο αλλά η δημοτική αρχή δεν θέλησε να τις συζητήσει. Ας αναλάβει και την ευθύνη».

Προτάσεις οι οποίες αφορούν όλα τα δημοτικά τέλη , κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου όπου συζητήθηκε το θέμα. 
Στην εισήγηση της η κ. Χριστίνα Σταρακά ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας θα επηρεάσουν πολλαπλά την οικονομία και την κοινωνία τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία όσο και η άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης που αφορούν εκτός των άλλων και την οικονομία. Επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, στον καθαρισμό των δημοτικών τελών 

Υπάρχουν δυο ιδιαιτερότητες, που θα ισχύσουν το 2021 και πρέπει να ληφθούν υπόψιν. 

Η πρώτη αφορά στην δυνατότητα που έχουν οι Δήμοι για οικονομική ενίσχυση των ανταποδοτικών υπηρεσιών μέσω της επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Η δεύτερη στη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών ,από την οποία προκύπτουν έσοδα, που μπορούν να αξιοποιηθούν από το δήμο προς όφελος των πολιτών. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: συνυπολογίστηκαν αυτά τα δεδομένα για τον καθορισμό των δημοτικών τελών; 

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα δημοτικά τέλη, έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για αυτό οι πολίτες πρέπει να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό , ώστε τα χρήματά τους να πιάνουν τόπο. Συμβαίνει όμως αυτό στην καθημερινότητα μας ; 

Στην καθαριότητα η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο .Έχουμε γίνει δεκτές παραπόνων πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονται συνεχώς για την εικόνα με τα σκουπίδια στις γειτονιές τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε φυσικά αποτελεί άλλοθι το προσωπικό όπως και μας το επιβεβαίωσε εξάλλου η δημοτική αρχή σε προηγούμενη συζήτηση. 

Στο τομέα του ηλεκτροφωτισμού υπάρχουν επίσης πολλά παράπονα κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες αλλά και στην πόλη. Είναι ζήτημα ποιότητας ζωής αλλά και ασφαλείας κυρίως σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε με την απαγόρευση των μέτρων , σε κάθε γειτονιά , σε κάθε χωριό ο ηλεκτροφωτισμός να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πολίτες στα χωριά μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. 

«Τιμώντας τον θεσμικό μας ρόλο ως μείζων αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με σοβαρή και υπεύθυνη στάση σε όλα τα θέματα, καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις για τα δημοτικά τέλη ,όπως προβλέπεται εξάλλου κι από τον κανονισμό. Προτάσεις που αφορούν τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις και οποίες μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ουσιαστικής συζήτησης και αποφάσεων», δήλωσε η κ. Χριστίνα Σταρακά. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ( ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ) 

1.Προτείναμε τον καθορισμό ενός ακόμη γενικού συντελεστή, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς που θα καλύψει αντίστοιχους φορείς της πόλης μας (όπως ΕΛΕΠΑΠ, «Παναγία Ελεούσα» κ.λ.π). Το ύψος του συντελεστή προτείναμε να καθοριστεί στο 50% του συντελεστή των κατοικιών που ισχύει κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε όλους τους φορείς της πόλης μας χωρίς ιδιαίτερο μεγάλο κόστος για το Δήμο. 

2. Με το ίδιο σκεπτικό προτείναμε, για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, καθορισμό ειδικού συντελεστή στο 50% του ισχύοντος συντελεστή. Εξάλλου αποτελεί και μια ακόμη δέσμευση της δημοτικής αρχής προς την παράταξη μας ,από την περσινή αντίστοιχη συνεδρίαση, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. 

3. Τα ποσά από οφειλές που έχουν προκύψει από ανείσπρακτα δημοτικά τέλη, ήτοι 383.049 ευρώ, πρόκειται να βεβαιωθούν εντός του 2021 αφού ληφθούν υπόψη όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τις πληττόμενες ομάδες και μετά τη λήξη των μέτρων κατά της πανδημίας. Ζητήσαμε παράταση βεβαίωσης οφειλόμενων τουλάχιστον ενός έτους και όχι εντός του 2021, όπως προτίθεται η δημοτική αρχή. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

Επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, χωρίς να κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη και του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. 

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις συνέχιζαν να καταβάλουν τα τέλη. Προτείναμε λοιπόν, στην απόφαση αυτή, να συμπεριληφθεί και η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ Τ.Α.Π (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) 

Μείωση των τελών Τ.Α.Π της τάξης του 20%, μιας και η συγκεκριμένη κατηγορία εσόδων θα παρουσιάσει αύξηση λόγω της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών. 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ 

Καθορισμός συντελεστή δημοτικού φόρου, με μείωση 50% για την Ά κατοικία τριτέκνων και πολυτέκνων 

«Οι προτάσεις που καταθέσαμε για τα δημοτικό τέλη, δήλωσε η κ. Χριστίνα Σταρακά, είναι απολύτως ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Η Δημοτική Αρχή, ακολουθώντας μια άγονη τακτική, έκανε λόγο για προτάσεις –«πυροτέχνημα», που τις προτείναμε μόνο και μόνο για να γίνουμε «αρεστοί», , ενώ δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να τις συζητήσει. Όπως δεν συζήτησε και την πρόταση που κάναμε από πέρυσι και ήταν δέσμευσή τους να συμπεριληφθεί φέτος, για τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου και των ανταποδοτικών τελών για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνιους ανέργους. 

Και διερωτόμαστε: Οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας οι οποίοι επί σειρά ετών εφαρμόζουν στην τιμολογιακή τους πολιτική τις συγκεκριμένες προτάσεις το κάνουν απλώς για να είναι αρεστοί; Άραγε αυτοί οι Δήμοι δεν καταρτίζουν προϋπολογισμό; 

Με την άρνησή της η Δημοτική Αρχή να βελτιώσει τα δημοτικά τέλη προς όφελος των δημοτών και των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβάνοντας τις προτάσεις της παράταξής μας, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη και αποδεικνύει ότι ακόμη και σε ορθολογικές προτάσεις που κατατίθενται από άλλες παρατάξεις, δεν τείνει ευήκοον ους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ