Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Άρθρο Ελένης Μπαρμπαλιά και Δημήτρη Στρατούλη για την 3η Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα αναπηρίας

3η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ημέρα αγώνων για υγεία και ζωή με αξιοπρέπεια. 
Στις 3 Δεκέμβρη, τιμάται σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις η παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. 
Στην Ελλάδα, αυτή η μέρα βρίσκει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης σε πολύ δύσκολή οικονομική και κοινωνική κατάσταση και απελπισία. 
Οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στη χώρα μας, είχαν ως κύρια θύματα αυτές τις ευπαθείς ομάδες οδηγώντας τες σε οικονομική εξαθλίωση και κοινωνικό αποκλεισμό. Η πανδημία ως υγειονομική κρίση επιβάρυνε την ήδη... δύσκολη κατάστασή τους. Οι πλέον πληττόμενοι σε τέτοιες κρίσεις είναι διαχρονικά οι κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι πιο ευάλωτοι ανάμεσα σε αυτές, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους. 

Η πανδημία και οι κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισής της προκάλεσαν μεγαλύτερους κινδύνους και επέβαλαν πρόσθετους περιορισμούς στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις απειλώντας σημαντικά το εισόδημα, την υγεία και τη ζωή τους, ιδιαίτερα όσων ζουν σε κλειστά προνοιακά ιδρύματα. 

Η ταυτόχρονη, με την υγειονομική, οικονομική κρίση, που έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της ακραίας φτώχειας, πλήττει δυσανάλογα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους, που ήδη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν τους έδωσε καμία οικονομική στήριξη, παρότι το πρόσθετο κόστος λόγω αναπηρίας αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε τέτοιες κρισιακές συνθήκες . 

Σε αυτή τη συγκυρία, αποκαλύφθηκαν για άλλη μία φορά οι πολιτικές ευθύνες όλων των μημονιακών κυβερνήσεων της χώρας μας, που με τις αντικοινωνικές πολιτικές τους συρρίκνωσαν και κατεδάφισαν τους δημόσιους τομείς υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε διεθνές επίπεδο, αναδείχτηκε πιο έντονα η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ως προς στη διαχείριση υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αποκρύψει την τραγική κατάσταση, στην οποία οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες έχουν περιέλθει. Ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, προσπάθησε πριν λίγες ημέρες να συνεχίσει αυτή την απόκρυψη, κάνοντας ένα άλμα από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση στο μέλλον, με την πανηγυρική κατάθεση στην Βουλή νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Δηλαδή, ένα οδικό χάρτη της επόμενης 5ετίας για να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις που θα αλλάξουν εντελώς το υπόδειγμα του τρόπου που η κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία!! Σιωπή και ψέματα από την Κυβέρνηση για τη κατάσταση των ατόμων με αναπηρία και τη διάλυση του ΕΣΥ και των δημόσιων προνοιακών δομών, ευχολόγια χωρίς πραγματικό αντίκρισμα για την επόμενη πενταετία. 

Η Κυβέρνηση μιλάει για κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που θα διευκολύνει τους αναπήρους. Κωδικοποίηση ποιας νομοθεσίας; Αυτής που στην δεκαετία των μνημονίων κατεδάφισε και τα υπολείμματα δημοσίων προνοιακών δομών; Της μνημονιακής νομοθεσίας που τσάκισε ότι θετικό υπήρχε για τα δημόσια κέντρα αποκατάστασης στην περιφέρεια της χώρας; 

Ο κύριος Γεραπετρίτης και άλλα κυβερνητικά στελέχη εξαγγέλλουν ενίσχυση των ΚΕΠΑ (κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας), τη στιγμή που ήδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή για την αξιολόγηση και εφαρμογή συστήματος «λειτουργικότητας» της αναπηρίας. Ένα σύστημα, που αντιμετωπίζει τη λειτουργικότητα των αναπήρων με στόχο να περικόψει προνοιακά επιδόματα σε όσους κριθούν ότι μπορούν στοιχειωδώς να εργαστούν ή να αυτοεξυπηρετηθούν. 

Οι πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις διαφαίνονται με την διαρκή ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών της υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης. Τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ για την θεραπεία ατόμων με βαριά αναπηρία έχουν μειωθεί κατά 40%. Πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει πρωταθλήτρια την Ελλάδα στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2021 προβλέπει μείωση των κονδυλίων για την Υγεία κατά 572 εκ. ευρώ. Μέρος των μειωμένων κονδυλίων θα κατευθυνθεί στις έκτακτες ανάγκες για την πανδημία, που θα μας συνοδεύει και το 2021. 

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αδιαφορεί για την αγωνία των χρονίως πασχόντων που βλέπουν καθημερινά τις δημόσιες μονάδες παρακολούθησής τους να απογυμνώνονται από υγειονομικό προσωπικό. Το πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης, διαλυμένο από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, είναι ανεπαρκές να υπηρετήσει την πρόληψη του γενικού πληθυσμού πόσο μάλλον τις θεραπευτικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων. Η χρηματοδότηση των Δήμων, που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, έχει μειωθεί μέσω των ΚΑΠ και των Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από το 50% και μειώνεται σταθερά από το 2009 και μετά. 

Ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες, ιδιαίτερα οι πιο οικονομικά αδύναμοι/ες, βλέπουν μέρα με τη μέρα τη ζωή τους να συνθλίβεται. 

Τα άτομα με αναπηρία, οι χρόνια πάσχοντες και οι συλλογικοί φορείς τους δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται από κυβερνητικά φαντασιακά σχέδια 5ετούς διάρκειας, που μάλιστα αντιφάσκουν με το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη που λένε ότι θα εφαρμόσουν, το οποίο, όμως, προβλέπει περικοπές προνοιακών επιδομάτων. Πρέπει να προωθήσουν με αγωνιστικό τρόπο τις διεκδικήσεις τους για ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία και πιο συγκεκριμένα: 

Ø Γενναία αύξηση κρατικών κονδυλίων για τους δημόσιους τομείς Υγείας - Πρόνοιας. 

Ø Αναβάθμιση των δημόσιων μονάδων χρονίως πασχόντων, δημιουργία νέων, επαρκή στελέχωσή τους. 

Ø Ο ΕΟΠΥΥ να καταστεί πάροχος υγειονομικών υπηρεσιών με πραγματικά ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, που δεν έχουν δικαίωμα χρήσης των νέων ιατροτεχνολογικών μεθόδων θεραπείας τους. 

Ø Άμεση ενίσχυση των Δήμων της χώρας με κατευθυντήριες οδηγίες και πρόσθετη δημόσια χρηματοδότηση για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών για την αναπηρία. 

Ø Διπλασιασμό, τουλάχιστον για το μήνα Δεκέμβριο, των προνοιακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ και της σύνταξης των χαμηλοσυνταξιούχων αναπήρων 

Ø Χορήγηση και στους μαθητές με αναπηρία ή χρόνια πάθηση προσβάσιμων ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, με αγώνες για να μην οδηγηθούν εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης σε κοινωνική γενοκτονία, για την προστασία της υγείας, της ζωής, τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και το σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων τους. 

Οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει χωρίς καθυστέρηση να συντονίσουν τις δράσεις τους, για να στηρίξουν αυτή τη δύσκολη περίοδο ακόμα πιο μαχητικά και αποτελεσματικά τους αγώνες των ατόμων με αναπηρία για μία ζωή με αξιοπρέπεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ