Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Η πρώτη ήττα του Ερντογάν

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από 25 χρόνια ως υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δεν γνώρισε ποτέ την πολιτική ήττα, σε...
όσες αναμετρήσεις και αν ενεπλάκη.
Η ήτα που υπέστη το κυβερνών κόμμα AKP, το σύστημα Ερντογάν στο σύνολό του και προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας στη μάχη όλων των μαχών που ήταν οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, είναι η πρώτη σαφής πολιτική ήττα του.
Δεν είναι μόνον η απώλεια του μεγαλύτερου μητροπολιτικού δήμου της χώρας. Πέρα από την συμβολική νίκη της αντιπολίτευσης ο Ερντογάν απώλεσε τον έλεγχο μίας περιοχής που παράγει το 1/3 του πλούτου της χώρας. Ταυτόχρονα απώλεσε και μία ανεξάντλητη πηγή έμμεσης χρηματοδότησης του κόμματός του αφού ο μητροπολιτικός δήμος Κωνσταντινούπολης είναι ένας επιχειρηματικός γίγας που ελέγχει την διανομή του φυσικού αερίου, τις μεταφορές, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, αλλά και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Όμως ας μην γελιόμαστε. Το σύστημα Ερντογάν μπορεί να έχει απολέσει τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, ωστόσο είναι ισοπεδωτικά ανίκητο σε όλες τις άλλες περιφέρειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα δε στην Ανατολία και τη Νότιο Τουρκία.
Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με το Anadolu, με καταμετρημένο το 99.37%, ο Εκρέμ Ιμάμογλου εκλέγεται δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με ποσοστό 54.03%  έναντι 45.09% του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Αυτό μεταφράζεται σε διαφορά περίπου 780.000 ψήφων, με τη συμμετοχή να έφθασε στο 84,42% του εκλογικού σώματος.
"Μία νέα αρχή για την Τουρκία"
Ο για δεύτερη φορά νικητής των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».
«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα.
Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κατάφερε σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικώντας τον υποψήφιό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Συγχαρητήρια Γιλντιρίμ στον νέο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον για δεύτερη φορά νικητή των εκλογών Εκρέμ Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη.
Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης πως η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».
 

Κρίσιμη αναμέτρηση με χαρακτήρα δημοψηφίσματος
Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00 στην Κωνσταντινούπολη   όπου από τις 08:00 διεξήχθη η ψηφοφορία για νέο δήμαρχο στον μητροπολιτικό δήμο μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Να σημειωθεί ότι τα φιλοκυβερνητικά Anadolu και Sabah δεν ανανεώνουν ακόμα τη ροή αποτελεσμάτων.
Στα διαδικαστικά, η ψηφοφορία και στις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης σχεδόν διεξήχθη ομαλά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε 31.342 κάλπες όπου κλήθηκαν να ψηφίσουν 10.560.963 ψηφοφόροι βάσει των ίδιων εκλογικών καταλόγων της 31 Μαρτίου. Με τους ίδιους υποψηφίους, αφού πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η σύσταση των εφορευτικών επιτροπών αφού αποτέλεσαν την αφορμή της ακύρωσης. Όπου οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των επιτροπών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι τώρα αντικαταστάθηκαν με δημόσιους λειτουργούς, για να τηρηθεί το γράμμα του νόμου.
Αν δεν υπάρξει θρίλερ, όπως την τελευταία φορά, πριν τα μεσάνυχτα η Κωνσταντινούπολη θα έχει εκλέξει τον νέο μητροπολιτικό της δήμαρχο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι δημοτικές εκλογές απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, αλλά είναι κι ένα πραγματικό τεστ για τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.
Οι Κούρδοι έκριναν το αποτέλεσμα;
Στο μεταξύ φωτιά έβαλε  στις εκλογές ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχαττιν Ντεμιρτάς, που χθες το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη γραμμή του Οτζαλάν ο οποίος είχε ζητήσει, με επιστολή του, από τους ψηφοφόρους του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών να παραμείνουν ουδέτεροι σε αυτές τις εκλογές.
Η παρέμβαση του Οτζαλάν παραμονές των εκλογών είχε προκαλέσει αντίδραση του κόμματος που είχε δηλώσει ότι παραμένει στην θέση του να στηρίξει τον υποψήφιο του Ρεπουμοπλικανικού κόμματος. Κι ενώ η εικόνα φαινομενικά έδειχνε διάσταση μεταξύ Οτζαλάν και κόμματος, η δήλωση του Ντεμιρτάς που καλεί ουσιαστικά το κόμμα να συνταχθεί μαζί με τον Οτζαλάν, αλλάζει τα δεδομένα.
Με αυτές τις εξελίξεις, μια ανατροπή στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων που έδειχναν σταθερά μπροστά τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ιμάμογλου φαίνεται πιθανή, αν υπολογίσει κανείς το ποσοστό των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης που αγγίζει το 8%.
Αναλυτές είχαν ερμηνεύσει την επίσκεψη των δικηγόρων του Οτζαλάν στις φυλακές του Ίμραλι μετά από μήνες απαγόρευσης και αμέσως μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της 31ης Μαρτίου, ως κίνηση προς τους Κούρδους που με την ψήφο τους έφεραν τον Ιμάμογλου στην πρώτη θέση, για να αποτραπεί η στήριξη του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών προς το Ρεπουμπλικανικό, στις επαναληπτικές εκλογές. Χωρίς αυτές τις ψήφους το προβάδισμα του Ιμάμογλου κινδυνεύει να εξανεμιστεί.
Το ερώτημα του ποια θα είναι η επίδραση των διαδοχικών αυτών παρεμβάσεων της τελευταίας στιγμής, θα απαντηθεί στις κάλπες. Αν οι ψηφοφόροι ακολουθήσουν τη γραμμή και απέχουν, θα παρατηρηθεί μια πτώση στο ποσοστό συμμετοχής και στο ποσοστό του Ιμάμογλου. Περίπτωση στην οποία η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ του κ. Γιλντιρίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ