Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων: Καθαρά εισπρακτικό μέσο και αντισυνταγματικό το παράβολο των 200 ευρώ

Πολύ σημαντική απόφαση απο το Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων

Ως ένα καθαρά εισπρακτικό μέσο χαρακτηρίζεται σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων η καταβολή 200 ευρώ για την άσκηση έφεσης σε δικαστική απόφαση. Αυτόματα διαχωρίζονται οι πολίτες και οι έχοντες οικονομικά προβλήματα στερούνται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα...
προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη.Το μέτρο έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων .
Το γεγονός μάλιστα ότι ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των 200 ευρώ, κάνει το Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων να θεωρεί ως αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις σχετικές διατάξεις. 
Το δικαστήριο εκδίκασε έφεση κατά αποφάσεως του μονομελούς πρωτοδικείου, για την οποία δεν είχε πληρωθεί παράβολο με το σκεπτικό ότι οι σχετικές διατάξεις "θίγουν τον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος προσφυγής στη δικαιοσύνη"
Όπως αναφέρεται στην απόφαση "«Το ποσό των 200 ευρώ της αξίας του παραβόλου που αξιώνει για να μην απορριφθεί ως απαράδεκτη η έφεση, συνιστά με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες της χώρας οικονομικό βάρος στο οποίο αδυνατεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί σημαντικό μέρος των Ελλήνων πολιτών, με συνέπεια να αποκλείονται αυτοί από τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη. 
Ο αριθμός αυτός βαίνει αυξανόμενος, λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της ιερότητας του θεσμού της απονομής της δικαιοσύνης, της κεφαλαιώδους σημασίας της για την ειρηνική κοινωνική συμβίωση και της πρωταρχικής υποχρέωσης της πολιτείας για την απονομή της, το μέτρο θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί, έστω και ενός μόνο πολίτη την παραπάνω δυνατότητα να στερούσε και όχι, όπως εν προκειμένω, που τη στερεί από σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού"
Το Μονομελές Εφετείο σύμφωνα με την πολύ σημαντική απόφασή του χαρακτηρίζει "καθαρά εισπρακτικό μέτρο, με το οποίο επιδιώκεται, μέσω του θεσμού της απονομής της δικαιοσύνης, αύξηση των δημόσιων εσόδων και, συνεπώς, για μέτρο, το οποίο ούτε στην εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων αποσκοπεί, ούτε την ανάγκη αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης υπηρετεί"
http://epirus-tv-news.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ