Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Στα αζήτητα η ανασυγκρότηση της αριστεράς;

Νίκος Αρβανίτης
H κινηματική Αριστερά, γέν­νημα της κοινωνικής ανα­γκαιότητας, θα παραμείνει αναντικατάστατη μόνο ό­ταν αυτή που την επικα­λούνται δεν θα την χρησιμο­ποιούν για να αναρριχηθούν στην εξουσία, αλλά την δουν ως δυνα­τότητα των λαών να γίνεται η πά­λη τους αποτελεσματική και νικη­φόρα. Αυτή η αναγκαιότητα ε­ξάλλου επέβαλε την παρουσία της στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο.
Η ανασυγκρότηση της Αριστε­ράς, που είναι επιτακτική όσο πο­τέ άλλοτε στις σημερινές συνθή­κες, συγκαταλέγεται και αυτή στα οράματα για τον κόσμο της κινηματικής Αριστεράς. Και αυ­τή όμως η αναγκαιότητα, όπως το όραμα του σοσιαλισμού, εγκατα­λείφθηκε από αυτούς που διαχει­ρίζονται το κίνημα. Έτσι είχε την ίδια τύχη, και σήμερα -αραιά και που- απλώς ψελλίζεται. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό υπονοείται ό­ταν αναφέρονται στην Αριστερά υψώνοντας γροθιές και σύμβολα της και κάποιοι άλλοι παλεύο­ντας για τη δημιουργία του συνα­σπισμού εξουσίας των προοδευ­τικών δυνάμεων, όπως τον  ........
προσδιορίζουν οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο και αν ο συνασπισμός ε­ξουσίας που προτείνουν έχει α­πήχηση και ως πρόταση απαντά­ει σε όλους όσοι κατηγορούν ε­κείνους τους Αριστερούς που αρ­νούνται να διαχειριστούν το κα­πιταλιστικό σύστημα, δεν αντι­λαμβάνονται ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, αν δεν το ανατρέψεις, δεν έχει κα­μιά προοπτική οποιαδήποτε ε­ξουσία και προπάντων της Αριστεράς που θέλει να είναι συνε­πής με αυτό που διακηρύττει.
Λειτουργούν, ίσως, πιεζόμενοι από το εκλογικό σώμα που απευ­θύνονται, που στην πλειοψηφία του πιστεύει ότι χωρίς εξουσία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, ά­ρα για να σε ψηφίσει στις εκλο­γές πρέπει να διεκδικείς την κυ­βερνητική εξουσία. Το ότι αυτό πιστεύει το εκλογικό σώμα είναι ευθύνη της Αριστεράς γιατί δεν ανέδειξε και δεν ασχολήθηκε με το πρωταρχικό χρέος της, να καλ­λιεργήσει τη συνείδηση στις κοι­νωνικές δυνάμεις που απευθύνε­ται, αντλώντας από την ιστορία, ότι τα προβλήματα δεν λύθηκαν από κυβερνητικές αποφάσεις αλ­λά από την ασίγαστη πάλη των λαών. Ότι έχουμε κατακτήσει ως λαός στον αγώνα αυτό οφείλεται και όχι στις αποφάσεις των κυ­βερνήσεων γιατί ούτε υπήρξε ού­τε θα υπάρξει εξουσία που θα λύ­νει τα προβλήματα, αλλά μόνο τότε όταν ο αγώνας είναι όσο γί­νεται πιο μαζικός. Η διαρκής και ασίγαστη πάλη υποχρεώνει τους διαχειριστές, όπως κάνει μέχρι σήμερα να υποκύπτουν στη λύση κάποιων προβλημάτων.
Πολύ φοβάμαι πως κάποιοι και από την Αριστερά δεν αντιλαμ­βάνονται ότι στο καπιταλιστικό σύστημα, οι παράγοντες που λει­τουργούν -θεσμικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί, συμφέροντα και μη­χανισμοί πανίσχυροι- θωρακίζο­νται με ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο σύστημα, το οποίο τα ελέγχει και, όπου θεωρεί ότι η χώρα που είναι υπό την προστα­σία του κινδυνεύει, παρεμβαίνει δυναμικά και αποτρέπει δυσάρε­στες εξελίξεις για το ίδιο το κα­πιταλιστικό σύστημα, όταν η κυ­βερνητική εξουσία αποφάσισε να απειθαρχήσει.
Άπειρα τα παραδείγματα, αν ρίξουμε μια ματιά στο βιβλίο της Ναόμι Κλαιν «Το Δόγμα του σοκ». Για να αντιμετωπίσεις ό­λους αυτούς τους παράγοντες αλ­λά και τα προβλήματα που αντι­μετωπίζει η κοινωνία χρειάζεται να αντιπαραθέσεις μια πανίσχυ­ρη λαϊκή αντίσταση. Θα αναφερ­θώ ενδεικτικά στα παρακάτω. Πρώτα και κύρια στη μεγάλη κα­κοδαιμονία που παράγεται από τα καταναλωτικά πρότυπα και το είδος της ανάπτυξης που προω­θείται. Το χρηματιστικό και εμ­πορικό κεφάλαιο και όλους αυ­τούς που κατέχουν τα μέσα πα­ραγωγής. Τη διαχείριση, αξιο­ποίηση και λειτουργία του δημο­σίου. Την εργατική συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία, τις πραγματικές ανάγκες υγείας, παιδείας. Την ανεργία, την πλη­ρωμή της εργασίας. Με ποια α­ξιοκρατικά κριτήρια θα επιλέγε­ται στην εργασία που θα προσ­λαμβάνεται, ποιος θα επιλέξει τις προτεραιότητες, ποιος θα εργά­ζεται σε αυτή ή την άλλη εργασία. Με ποια κριτήρια θα καθο­ρίζονται όλα αυτά;
Και συνεχίζεται το παζλ των λόγων που οδήγησαν αυτούς που έκαμαν για την Αριστερά την ε­πιλογή του συνασπισμού εξου­σίας. Δεν έχει εξηγηθεί από ποι­ους αποτελείται το εκλογικό σώ­μα και ποιοι παράγοντες παρεμ­βαίνουν στη διαμόρφωση των ε­πιλογών του και τις αλλοιώνουν. Είναι οι ανεξέλεγκτοι παράγο­ντες, ΜΜΕ και τα πανίσχυρα οι­κονομικά συμφέροντα. Είναι τε­ράστια η ευθύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώ­ματος, γιατί αποτελείται από άτο­μα και όχι ενεργούς πολίτες. Αυ­τοί είναι μια ελάχιστη μειοψηφία. Τα κόμματα δεν τα επιλέγει με κριτήριο την κοινωνική τους προ­σφορά και τους αγώνες τους, αλ­λά από την κατευθυνόμενη προ­παγάνδα που διαμορφώνουν τα Μ.Μ.Ε. Με πρότυπα καταναλω­τικά, εθνικιστικά, θρησκευτικά, που δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της κοινωνίας και τα προβλήματα τους. Αυτό το εκλο­γικό σώμα δεν το απασχολεί αν το κόμμα που επέλεξε, και πολύ περισσότερο τα πρόσωπα του κόμματος που επιλέγει, θα ασχο­ληθούν με τα προβλήματα που τον απασχολούν.
Για αυτό η κοινωνική ανατρε­πτική Αριστερά, σε αυτό το γήπε­δο δεν μπορεί να παίξει. Και ο λόγος είναι γιατί δεν μπορεί να κάνει πλειοδοσία υποσχέσεων, για να χαϊδεύει τα αυτιά του ε­κλογικού σώματος. Και ούτε μέ­σω των εκλογών να διεκδικήσει τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά μόνο μέσα από κοινωνικές ανατροπές. Και αν α­κόμα κατορθώσει να γίνει πλειο­ψηφική δύναμη, το καπιταλιστικό σύστημα με τους μηχανισμούς που διαθέτει, είναι τόσο πανί­σχυρο που αν δεν την αφομοιώ­σει θα την ανατρέψει.
Η ανατρεπτική Αριστερά, για να ανταποκριθεί στην κοινωνική αναγκαιότητα που επέβαλε την παρουσία της, στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο στις σημερι­νές συνθήκες, χρειάζεται να συν­τονίσει την δράση της, στο τρί­πτυχο, προτείνουμε, διεκδικούμε, ανατρέπουμε. Η δράση της πρέ­πει να συνοδεύεται και από μια ξεκάθαρη πρόταση στην κοινω­νία, ότι δεν αγωνίζεται για να α­ναρριχηθεί στην εξουσία αλλά α­γωνίζεται για να δώσει τη δυνα­τότητα στην κοινωνία και στις κοινωνικές δυνάμεις που θα πα­λέψουν να ανατρέψουν τις δυνά­μεις που τους κρατούν καταπιε­σμένους. Αυτές και μόνο οι δυνά­μεις θα καθορίσουν το ποιοι θα διαχειρισθούν τα προβλήματα και τα αιτήματα της κοινωνίας και όχι κάποια πρωτοπόρα και φωτεινή ηγεσία.
Η συμμετοχή της κινηματικής Αριστερά στις εκλογές επιβάλλε­ται, όπως και σε όλες τις πολιτικές-κοινωνικές δραστηριότητες που διεκδικεί επιτυχίες και νίκες.
Προσπαθεί να κατακτήσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώμα­τος όχι, όμως, για να διαχειριστεί την κυβερνητική εξουσία, αλλά για να ισχυροποιήσει τον πόλο α­ντίστασης του λαού, για να αντι­μετωπίζει και να υποχρεώνει την κάθε εξουσία να μην μπορεί να επιβάλει τις αντιλαϊκές επιλογές
από την ΕΠΟΧΗ 14/4/2012

Σύντομη Περιγραφή: 

Νίκος Αρβανίτης
Η ανασυγκρότηση της Αριστε­ράς, που είναι επιτακτική όσο πο­τέ άλλοτε στις σημερινές συνθή­κες, συγκαταλέγεται και αυτή στα οράματα για τον κόσμο της κινηματικής Αριστεράς. Και αυ­τή όμως η αναγκαιότητα, όπως το όραμα του σοσιαλισμού, εγκατα­λείφθηκε από αυτούς που διαχει­ρίζονται το κίνημα. Η αριστερά δεν μπορεί μέ­σω των εκλογών να διεκδικήσει τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά μόνο μέσα από κοινωνικές ανατροπές. Και αν α­κόμα κατορθώσει να γίνει πλειο­ψηφική δύναμη, το καπιταλιστικό σύστημα με τους μηχανισμούς που διαθέτει, είναι τόσο πανί­σχυρο που αν δεν την αφομοιώ­σει θα την ανατρέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ