Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ομιλία της Μ. Τριανταφύλλου στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση του Σ/ν για τη «μικρή ΔΕΗ».

Στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» τοποθετήθηκε η βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου.
Η κα. Τριανταφύλλου στην αρχή της ομιλίας της, αναφέρθηκε στην..
συζήτηση και το σκεπτικισμό που αναπτύσσεται στην σημερινή Ε.Ε. γύρω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τις συστάσεις για «πάγωμα» τους μέχρι να γίνει απολογισμός των αποτελεσμάτων τους.
 Απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη, που επικαλέστηκε την ύπαρξη των πολλών προτάσεων δημοψηφισμάτων, τόνισε πως κοινή βάση όλον τους, όπως και των εισηγήσεων όλων των κομμάτων και όλων των φορέων είναι το ξεκάθαρο «ΟΧΙ»  απέναντι στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
 Η βουλευτής ανέφερε πως η κυβέρνηση, όχι απλά χαρίζει αλλά πληρώνει κι από πάνω για  την ιδιωτικοποίηση τομέων της ενέργειας:
 «Η Κυβέρνηση στοχεύει στην απογύμνωση της χώρας από όλα της τα περιουσιακά στοιχεία. Τώρα ήρθε και η σειρά της ΔΕΗ και σε αυτήν την περίπτωση δεν εξυπηρετεί μόνο τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και μεταβιβάζει σε ευτελείς τιμές –κυριολεκτικά επί πινακίου φακής- τα κομμάτια εκείνα με τα μεγαλύτερα περιθώρια μελλοντικής ανάπτυξης, τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες, τα πλέον κρίσιμα ορυκτά κοιτάσματα»...
… «Υπάρχουν επτά ιδιωτικές μονάδες που παράγουν φυσικό αέριο ύστερα από επιλογή τους, χωρίς να έχουν ούτε 1 ευρώ δώσει, όμως, έχουν πάρει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, για να κρατούν –τάχα- σε ασφάλεια το σύστημα.
Εκτός από αυτό, χαρίζετε και το πελατολόγιο, δηλαδή το 30% των πολιτών, το 30% από εμάς. Αυτό γιατί;»
Στη συνέχεια,  μίλησε για την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ αλλά και για το δόγμα της κυβέρνησης, που λέει ότι ο ανταγωνισμός μέσω της ιδιωτικοποίησης θα φέρει μείωση των τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή.
                 «Γιατί η ΔΕΗ δεν είναι ανταγωνιστική και ο ανταγωνισμός μέσω της ιδιωτικοποίησης θα επιφέρει μείωση της τιμής του ρεύματος;
Τα χειρότερα χρόνια της κρίσης, από το 2010 μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ έχει κάνει επενδύσεις 4 δισεκατομμυρίων. Ποια ιδιωτική επιχείρηση μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει κάνει 4 δισεκατομμύρια επενδύσεις;
Η αντιπαράθεσή σας δεν γίνεται με επιχειρήματα, αλλά γίνεται επί δόγματος, να ανοίξει η αγορά, να απελευθερωθεί η αγορά. Η απελευθέρωση που ισχύει από το 1999 οδήγησε σε αυξήσεις –το είπαν και άλλοι- 102% στα οικογενειακά νοικοκυριά και 76% στις επιχειρήσεις, για να μην αναφέρω τα παραδείγματα στην Ευρώπη, όπου η πολιτική απορρύθμισης έδωσε αυξήσεις τιμολογίων ανάμεσα στα έτη από το 2002 έως το 2007, εξαιρετικά ανεβασμένες τιμές, 71% στη Σουηδία, 84% στην Ιρλανδία, 63% στη Δανία, 36% στη Φινλανδία. Πουθενά δεν επαληθεύτηκε αυτό που προέβαλαν οι κατασκευαστές και οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, ότι δηλαδή το καθεστώς απελευθέρωσης θα προκαλούσε μειώσεις.
Παράλληλα, το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί. Είναι αυτονόητο πως απόρροια της απελευθέρωσης με τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της Δ.Ε.Η., η οποία της επέτρεπε πριν οικονομία κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία, και με τις τρεις εταιρείες που άφησε στη θέση της –ΔΕΗ, Παραγωγή-Εμπορία και ΔΕΔΔΗΕ-, είναι η εκτίναξη του κόστους.
Η προωθούμενη ουσιαστικά νέα διάσπαση της ΔΕΗ θα αυξήσει παραπέρα το κόστος παραγωγής και η εναπομένουσα ΔΕΗ λόγω του μείγματος καυσίμου και της ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομείνουν σύντομα θα καταστεί μικρότερη και από τη «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική προς αυτή.
Το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο ήταν αυτό που τόσα χρόνια σε συνδυασμό με πελατειακές σχέσεις, με ρουσφετολογική πολιτική έδωσε τη δυνατότητα για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε «ημετέρους», όπως και οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για τις εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER. Είπατε ότι είναι μικρές εταιρείες. Ναι, μικρές, αλλά θαυματουργές. Σε αυτούς τους τάχα επενδυτές προσφέρθηκαν δύο εκατομμύρια καταναλωτές και πελάτες, αυτοί εξαπάτησαν τους πολίτες, καταχράστηκαν ακόμα και το χαράτσι του κ. Βενιζέλου πριν «πτωχεύσουν» -μέσα σε εισαγωγικά- κατάκλεψαν δηλαδή 300 εκατομμύρια δημόσιο χρήμα και τώρα είναι υπόδικοι».
Κλείνοντας, η κα. Τριανταφύλλου, μίλησε για την άμεση σχέση που έχει η  ενεργειακή αυτάρκεια με την  ανεξαρτησία της χώρας καθώς και για τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ που συνδέεται άμεσα με   το μέλλον του Ελληνικού λαού.
«Η ενεργειακή αυτάρκεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολλές φορές συνώνυμο με την εθνική ανεξαρτησία. Εδώ υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ιδιωτικοποίησή της φέρνει ανισότητες, ενεργειακή φτώχεια και ανασφάλεια σε μια εποχή όπου το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα από τα βαρόμετρα του πολιτισμού και όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν το έχουν, αδυνατούν να το πληρώσουν.
Η αγώνας για τη ΔΕΗ δεν είναι αγώνας μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αγώνας όλου του ελληνικού λαού. Σε αυτό το κατάφωρο έλλειμμα δημοκρατίας πώς ήρθε το νομοσχέδιο, πώς επιστρατεύθηκαν οι εργαζόμενοι;
Στην υπάρχουσα απονομιμοποίηση της ηττημένης πρόσφατα Συγκυβέρνησης αυτό που γίνεται, οι προτάσεις για δημοψήφισμα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου τερτίπι.
Κατά την άποψή μας, το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι γεννιέται και ριζώνει ένα κίνημα με παρακαταθήκες από το χθες, αλλά και αναφορά στο μέλλον, διαπερνώντας κομματικά στεγανά και διαχωριστικές ιδεολογικές γραμμές. Θα είναι έλλειμμα, αν δεν εκφραστεί και κοινοβουλευτικά ό, τι συμπλέκεται, με αφορμή τη Δ.Ε.Η., με ποικίλους αρμούς και όχι μόνο με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Είναι μοναδική ευκαιρία να εκφραστεί και κοινοβουλευτικά μια ριζωμένη ιθαγένεια υπεράσπισης των ζωτικών δομών του κοινωνικού κράτους, των πηγών του εθνικού πλούτου, των πολύτιμων περιβαλλοντικών οικοσυστημάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων ενάντια στον οδοστρωτήρα των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού.
Το ξαναλέμε για να το καταλάβετε ότι θέση μας είναι πως η υπεράσπιση της δημόσιας ενέργειας και των πλουτοπαραγωγικών πόρων είναι θεμέλιο της παραγωγικής επιβίωσης και ανασυγκρότησης και όρος στοιχειώδους εθνικής υπόστασης. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, ο ορυκτός πλούτος δεν μπορούν να είναι πηγή κερδοσκοπίας για τα κρατικοδίαιτα «αρπακτικά» της αγοράς. Είναι κοινωνικά αγαθά, προσβάσιμα σε όλους και όχι εμπορεύματα πολυτελείας για λίγους «έχοντες και κατέχοντες».

Το γραφείο τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ