Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας για το δημοψήφισμα, στην εκπομπή «Τώρα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ

«Οι αλχημείες της κυβέρνησης σε σχέση με τις προτάσεις δημοψηφίσματος δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας» 
Πολλοί λένε ότι τελικά δεν «σας βγήκε» η κίνηση για το δημοψήφισμα, καθώς δεν μπορέσατε να δημιουργήσετε ένα ενιαίο μέτωπο εναντίωσης στο νομοσχέδιο. Συμφωνείτε με αυτό; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Καταρχάς, θέλω να πω ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έκαναν έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Εάν ο αγώνας αυτός δεν είχε απήχηση και δεν είχε επιτυχία, η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε στο απονενοημένο διάβημα της πολιτικής επιστράτευσής τους. Δεν θα «ντυνόταν στο χακί» όλη η κυβέρνηση και δεν θα «έντυνε στο χακί» και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας ένα αντιδημοκρατικό μέτρο. Διότι η πολιτική επιστράτευση απεργών συνιστά προέκταση πρακτικών της χούντας καθώς και αυταρχικών καθεστώτων. Κατά συνέπεια, η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ είχε επιτυχία και είχε επιπλέον διασφαλίσει και κοινωνική στήριξη. Δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα ούτε στη δημόσια υγεία, καθώς δεν υπήρξε διακοπή της λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά ούτε στη λεγόμενη δημόσια τάξη. Και κακώς η κυβέρνηση επικαλέστηκε την τελευταία ως επιχείρημα, διότι στο Σύνταγμα της χώρας δεν γίνεται πουθενά λόγος για αναγκαστική εργασία, δηλαδή για πολιτική επιστράτευση απεργών, εξαιτίας διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης. Συνεπώς, εκτός των άλλων, η κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ ήταν και είναι αντισυνταγματική.
Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να συγκεντρωθούν περισσότερες από 120 υπογραφές βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφος 2, του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα αυτή για να ζητηθεί δημοψήφισμα για σοβαρό κοινωνικό θέμα, όπως είναι στην περίπτωση μας η διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, πήρε κατά βάση μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία. Στόχος του είναι να συγκληθεί έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής, να συζητηθεί η πρότασή του και να γίνει δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71 βουλευτές. Από ό,τι φαίνεται, όμως, οι υπογραφές που συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις 120. Στον αριθμό αυτό εμείς συνυπολογίζουμε βέβαια και τις υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι, παρότι έχουν διαφορετικό πολιτικό σκεπτικό, διατυπώνουν παρόλα αυτά το ίδιο αίτημα.
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι είναι άλλο πράγμα το τι υποστηρίζει πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός δηλαδή ότι δεν θέλει να συνυπολογιστούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, και άλλο το πώς η Διάσκεψη των Προέδρων ή το Προεδρείο της Βουλής θα κάνει τεχνικά την όποια αριθμητική καταμέτρηση. Οι βουλευτές, οι οποίοι υπογράφουν τις προτάσεις για δημοψήφισμα που κατατέθηκαν στη Βουλή, είναι πολύ περισσότεροι από 120. Συνεπώς, το Προεδρείο της Βουλής, εφόσον οι προτάσεις αυτές αφορούν το ίδιο αίτημα, δηλαδή τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο της Βουλής, είναι υποχρεωμένο να συναθροίσει τον αριθμό των βουλευτών που τις υπογράφουν. Οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση, οποιαδήποτε πολιτική ή αριθμητική αλχημεία, για να μην αθροίσει τις ψήφους των βουλευτών, παρόλο που οι υπογραφές τους υπερβαίνουν τις 120 και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αφορούν, ανεξαρτήτως του σκεπτικού τους, το ίδιο αίτημα, θα συνιστά αντικοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας λόγω παραβίασης του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να σεβαστεί και να αξιοποιήσει το Σύνταγμα της χώρας. Η δημόσια περιουσία, όπως η ΔΕΗ, δεν είναι αγροτεμάχια για να τα ξεπουλήσει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μετατρέπει το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο. 
Αθήνα, 10-07-2014
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ