Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη στην εκπομπή «Τώρα» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ (Αν. Μπουσδούκου)

«Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης θέτουμε τα λαϊκά προβλήματα»
Πιστεύετε ότι οι νέες επενδύσεις που γίνονται είναι ενθαρρυντικές για τη χώρα;
Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας θα έρθει μόνο με την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και με ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα στηρίζει πολύ μεγάλες δημόσιες, μεγάλες κοινωνικές αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις, εφόσον οι τελευταίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και......
σέβονται το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις.
Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι, προτού μπει η Ελλάδα στα μνημόνια, οι επενδύσεις στη χώρα ήταν ετησίως 30 δις ευρώ –10 δις ευρώ ήταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 11 δις ευρώ οι επενδύσεις με χρηματοδότηση των τραπεζών και 9 δις ευρώ οι επενδύσεις από ιδιώτες–, ενώ αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις είναι σχεδόν μηδενικές. Επομένως, οι πολιτικές των μνημονίων αποεπένδυσαν τη χώρα. Όλα τα άλλα είναι μια μαγική εικόνα, που η κυβέρνηση προσπαθεί ανεπιτυχώς να δημιουργήσει.

Θεωρείτε ότι τίθεται θέμα πολιτικής σταθερότητας, εάν η Ελιά δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές;
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ συνδέει την ύπαρξή του με τη σταθερότητα της κυβέρνησης, για την οποία εκτιμά ότι θα κινδυνεύσει, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερκεράσει σε ποσοστά στις ευρωεκλογές αθροιστικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κρύβεται πίσω από την ΕΛΙΑ. Επομένως, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια τα κυβερνητικά κόμματα αναγνωρίζουν την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, τρέχουν για τη δεύτερη θέση και απλώς το μεν ΠΑΣΟΚ θέλει να επιβιώσει, ο δε κ. Σαμαράς θέλει να βρεθεί στη δεύτερη θέση με αξιοπρεπή εκλογικά ποσοστά, γιατί διαφορετικά την επόμενη ημέρα θα κινδυνεύσει και ο ίδιος ως Πρόεδρος της ΝΔ από την κρίση που θα ξεσπάσει στο κόμμα του. Στις επικείμενες ευρωεκλογές οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν να απαντήσουν σε ένα πολιτικό δίλημμα. Αυτό δεν αφορά τη σταθερότητα ή την αστάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά το εάν θα συνεχιστούν οι ίδιες μνημονιακές πολιτικές, που αποσταθεροποιούν τη χώρα, τα εισοδήματα και την απασχόληση του λαού ή εάν θα μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη.
Επίσης, μου κάνει εντύπωση ότι, με αυτά που λένε ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή «σώσε με ΝΔ για να σώσω κι εσένα μαζί», ουσιαστικά γίνονται δεκανίκι της ΝΔ. Ένα απλό δεκανίκι. Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει καμία φιλοδοξία για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς, όπως μέχρι τώρα διακήρυττε. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σαμαράς κρύβεται. Κρύβεται συστηματικά. Στη Βουλή δεν εμφανίζεται να απαντήσει για το θέμα των επαφών Μπαλτάκου και Χρυσής Αυγής, ωσότου αυτή κλείσει για τις ευρωεκλογές, ενώ αρνείται να εμφανιστεί και στις δύο τηλεοπτικές συζητήσεις που του προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Σαμαράς κρύβεται, επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει.

Θεωρείτε ότι, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κόσμος, μια τέτοια πολιτική ατζέντα, δηλαδή για παράδειγμα εάν θα πάει ο κ. Τσίπρας στο ντιμπέιτ ή ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αφορά πολλούς;
Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Όχι, μια τέτοια πολιτική ατζέντα δεν αφορά πολλούς και, γι’ αυτό, δεν είναι αυτή η βασική μας προεκλογική ατζέντα. Η βασική ατζέντα είναι τα λαϊκά και κοινωνικά προβλήματα, όπως και το να καταλάβει ο λαός ότι, εάν δώσει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να ξανακυβερνήσουν, θα έρθει νέο τρισχειρότερο μνημόνιο. Και αυτό διότι, αφενός θα επιβραβεύσει με την ψήφο του πολιτικές που οδήγησαν τον ίδιο στη δυστυχία, στην εξαθλίωση, στη φτώχεια και στην ανεργία και, αφετέρου, θα δώσει λευκή επιταγή στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ένα ακόμη πιο καταστροφικό μνημόνιο. Επομένως, η πολιτική ατζέντα για εμάς είναι η κοινωνική ατζέντα, τα κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα. Φυσικά και έχουν σημασία και τα υπόλοιπα ζητήματα, αλλά ο λαός θα κρίνει με βάση την καθημερινότητά του. Έτσι τουλάχιστον δηλώνει κατά 95% στις δημοσκοπήσεις και έτσι θέλουμε και εμείς να γίνει. Συνεπώς, εμάς αυτά είναι τα θέματα που μας ενδιαφέρουν και γι’ αυτό λέμε στον λαό ότι τα προβλήματά του, εάν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα επιδεινωθούν και θα ολοκληρωθεί η οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται στη χώρα μας.

Σας κατηγορούν ότι μιλάτε συνεχώς για μνημόνιο, ενώ η συγκυβέρνηση υποστηρίζει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Πώς το σχολιάζετε;
Την Κυριακή των Βαΐων η συγκυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο ένα νέο μνημόνιο που μειώνει επικουρικές συντάξεις, επιβάλλει νέους φόρους, καταργεί τις τριετίες καθώς και πάρα πολλά επαγγέλματα. Επίσης, το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015-2018, που συζητάμε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Πέμπτη-Παρασκευή στην Ολομέλεια, κρύβει μέσα του στην ουσία ένα νέο μνημόνιο, γιατί προβλέπει νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών, νέα μείωση μισθών και συντάξεων και νέους φόρους. Επομένως, η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν μας βγάζει από το μνημόνια, αλλά μας βάζει ακόμη πιο βαθιά σε αυτά. Γι’ αυτό εμείς καλούμε τον λαό να μετατρέψει την οργή του για τις πολιτικές φτωχοποίησής του σε πολιτική πράξη και ενέργεια, να πάει στην κάλπη και να στείλει τα δικά του ηχηρά πολιτικά μηνύματα.
 Αθήνα, 05-05-2014
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ