Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ο υφυπ. Υγείας Μ. Σαλμάς "πριμοδοτεί" την ακριβότερη μέθοδο μοριακού ελέγχου!


Μπορείτε να φανταστείτε ότι, εν μέσω ασφυκτικής δημοσιονομικής στενότητας για τη χώρα μας, συνεπώς και για το υπουργείο Υγείας, δαπανήθηκαν πέρυσι, το 2011, περισσότερα από... 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να ελεγχθούν ένα προς ένα, δηλαδή με τη μονήρη μέθοδο του μοριακού ελέγχου του αίματος (ΝΑΤ), 100.000 δείγματα για τον ιό του Δυτικού Νείλου για να καταλήξουμε τελικά στο αποτέλεσμα να εντοπισθούν μόλις... πέντε (5) θετικά δείγματα στον ιό;
Με άλλα λόγια, δηλαδή, δαπανήθηκαν περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ για εξετάσεις αξίας... εκατό (100) ευρώ! Δεν ήξεραν; Ήξεραν. Η χώρα μας δεν ανήκει ...

* Πολύ περίεργοι και ύποπτοι οι χειρισμοί του αναπληρωτή υπουργού Υγείας * Απέκρυψε ευνοϊκή προσφορά για το υπουργείο Υγείας προκειμένου να παρασύρει τον Αν. Λυκουρέντζο σε ανεξέλεγκτες δαπάνες!
στην Αφρική και ο μονήρης έλεγχος για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν ενδείκνυται, καθώς τα θετικά δείγματα δεν αναμένεται να είναι πολλά. Δεν ήξεραν; Ήξεραν. Η πιο φθηνή και η ιδανική μέθοδος για τη χώρα μας ήταν, είναι και θα είναι αυτή των μικροδεξαμενών, δηλαδή ο έλεγχος έξι δειγμάτων ταυτόχρονα. Αυτή η μέθοδος συνδυάζεται με τον μονήρη έλεγχο για τις μικροδεξαμενές οι οποίες θα δείξουν ύπαρξη θετικού δείγματος. Ήξεραν, αλλά δαπάνησαν περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ...
Ο Σαλμάς ξέρει και είναι... ακριβός!
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Αν. Λυκουρέντζος έχει δώσει από τις 3 Αυγούστου 2012 εντολή στην πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζ. Κρεμαστινού να προχωρήσει στην παραχώρηση 300.000 ευρώ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) προκειμένου εκείνο να αγοράσει τα απαραίτητα αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο του αίματος με τη ....
μέθοδο των μικροδεξαμενών, η Τζ. Κρεμαστινού κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά και συστηματικά ακόμη και μέχρι τις 24 Αυγούστου 2012!
Εκείνη την ημέρα, η υφυπουργός Υγείας Φωτ. Σκοπούλη αποστέλλει την εξής επιστολή προς την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ: "Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας επισημάνω ότι είναι απαραίτητο να προβείτε σε απευθείας ανάθεση της παραγγελίας των αντιδραστηρίων για τον έλεγχο των μονάδων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την πρόταση του ΕΚΕΑ και τηρώντας όλες τις νόμιμες και κοινοτικές Οδηγίες. Η εντολή σάς έχει δοθεί από τον υπουργό στις 3 Αυγούστου 2012 και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες".
Ακολουθεί, δύο ημέρες μετά, στις 26 Αυγούστου 2012, λιβελλογράφημα κατά της Φωτ. Σκοπούλη σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, το οποίο κατηγορεί... την υφυπουργό Υγείας ότι δίνει εντολή για "απευθείας ανάθεση" έργου!
Το λιβελλογράφημα πλέκει το... εγκώμιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάρ. Σαλμά, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει "διαπραγματεύσεις" με τις εταιρείες Chiron και Rocheγια καλύτερες τιμές και κατέληξε στην πριμοδότηση της πολύ ακριβότερης Chiron και στη μέθοδο του μονήρους ελέγχου...
Ο υπουργός Υγείας αφαίρεσε τότε πάραυτα τη σχετική αρμοδιότητα από τον Μάρ. Σαλμά για να την "περάσει" στην υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για τη δημόσια υγεία.
Ο Σαλμάς αγνοεί και το ΕΚΕΑ...
Σύμφωνα με ένα εξαιρετικά επείγον έγγραφο του ΕΚΕΑ, με ημερομηνία 7 Αυγούστου 2012 και αριθμό πρωτοκόλλου Γπ/08/2296, η επιλεγείσα μέθοδος για τον μοριακό έλεγχο του αίματος σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι αυτή των μικροδεξαμενών, η φθηνότερη και πιο συμβατή με τα χαρακτηριστικά της χώρας δηλαδή, το κόστος για την οποία είναι 7,5 ευρώ για τα έξι δείγματα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για την εταιρεία Roche. Η άλλη εταιρεία, η αμερικανική πολυεθνική Chiron, έδωσε προσφορά μόνον για μοριακό έλεγχο με τη μονήρη μέθοδο, δηλαδή την ακριβότερη μέθοδο, με κόστος 17,22 ευρώ το δείγμα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ!
Η Chiron, μάλιστα, σύμφωνα με δύο (2) ανακοινώσεις του Μάρ. Σαλμά "προσφέρει" στο υπουργείο Υγείας... έκπτωση της τάξης του 10% και... 20.000 δωρεάν αντιδραστήρια, όταν οι εκτιμήσεις των αρμοδίων και των ειδικών κάνουν λόγο για χρήση 50.000 - 100.000 αντιδραστηρίων για τους ελέγχους οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2012!
Η πολύ περίεργη και ύποπτη στάση του Μάρ. Σαλμά υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο από ενημερωτικό σημείωμα το οποίο έχει αποστείλει η εταιρεία Roche στον Αν. Λυκουρέντζο, προκειμένου να κάνει γνωστό στον υπουργό Υγείας ότι ο Μάρ. Σαλμάς δεν έχει απαντήσει ακόμη και μετά τις ελεγχόμενες ανακοινώσεις του στη δική της προσφορά έκπτωσης της τάξης του 33%... Δηλαδή, σύμφωνα με όλα τα διαμορφούμενα δεδομένα, η εταιρεία Roche, η οποία έχει κερδίσει τη διαδικασία της επίσημης διαπραγμάτευσης του ΕΚΕΑ, είναι η φθηνότερη, αλλά και εκείνη η οποία προσφέρει την υψηλότερη έκπτωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του ΕΚΕΑ, η εταιρεία Roche είναι η φθηνότερη ακόμη και για τη μονήρη μέθοδο!
Μόνον που ο Μάρ. Σαλμάς είχε άλλη "γνώμη"... Κέρδισε, έτσι, το εγκώμιο από τη μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε το λιβελλογράφημα κατά της Φωτ. Σκοπούλη!
Η ΑΥΓΗ, 2/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ