Σάββατο 7 Απριλίου 2012

H AΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ


ΑΠΟΨΗ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ

Συμπληρώθηκαν ήδη 2 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα οικονομική κρίση, η οποία εξακολουθεί να πλήττει την ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας καταγράφεται ως η πιο δύσκολη περίοδος μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το διάστημα των 2 ετών, οι κυβερνήσεις που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης πήραν αποφάσεις και εφάρμοσαν μέτρα, όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων, επιβολή φόρων που η έκταση και ο τρόπος τους αδίκησε και εξακολουθεί να αδικεί τους πολίτες και κυρίως γιατί είναι μέτρα που δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Επί 2 χρόνια καθημερινά τα Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ έχουν σαν κύριο θέμα τις εξελίξεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στο σημείο αυτό, αλλά και το τι πρόκειται να γίνει.

Οι οικονομολόγοι αναλύουν ξανά και ξανά, όμως κανείς δεν ......
μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ή να ισχυρισθεί την οποιαδήποτε εξέλιξη. Αυτό από μόνο του το γεγονός δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας μεγαλύτερη αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον.

Οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης δεν αφορούν μόνο τους αριθμούς αλλά και τον άνθρωπο. Σήμερα το χαμόγελο έχει χαθεί, η απαισιοδοξία έχει κυριαρχήσει, η θλιμμένη όψη διακρίνει τους ανθρώπους. Η ελληνική κοινωνία βιώνει με τον πιο έντονο τρόπο τις εξελίξεις και οι πολίτες δίνουν την εικόνα ότι ζουν σε μια δυστυχισμένη χώρα. Αισθάνονται ότι έχουν χάσει την αξιοπρέπεια τους.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, και αναφέρομαι στις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αυτές που για δεκαετίες οι πολιτικοί αναδεικνύουν σε κορμό της εθνικής οικονομίας, αυτές που επί δεκαετίες έδιναν έσοδα στο κράτος με τους άμεσους και έμμεσους φόρους αυτές που βοήθησαν στο κυρίαρχο για τα σημερινά δεδομένα θέμα της απασχόλησης.       

Σήμερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται συνεχώς και τα τελευταία χρόνια φτάνουν στα όριά τους. Συνάδελφοι αδυνατούν πλέον, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα. Μπορεί κανείς να διακρίνει περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους των Ελληνικών πόλεων ότι οι επιχειρήσεις ή κλείνουν οριστικά ή μετακινούνται σε λιγότερους κεντρικούς δρόμους, αναζητώντας πιο φθηνή επαγγελματική στέγη. Τα κλειστά μαγαζιά δίνουν μια ακόμη εικόνα θλίψης που ασφαλώς επηρεάζει και τη  ψυχολογία των πολιτών.

Είναι γεγονός και αυτό φαίνεται καθημερινά σε όλες τις αγορές ότι πλέον κυριαρχεί η απουσία ζήτησης, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η απουσία επισκεψιμότητας. Αυτά όλα είναι συνέπεια της αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το αύριο που επικρατεί σε όλους τους πολίτες. Όσες φορές τα 2 τελευταία χρόνια συζητείται ότι θα ληφθούν νέα μέτρα και μέχρι να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η απουσία ζήτησης στην αγορά.

Εκείνο όμως που πρέπει να αντιληφθούμε είναι, γιατί όλοι μας είμαστε καταναλωτές, ότι η αποχή από την κατανάλωση δεν βοηθάει σε μια τέτοια περίοδο κρίσης. Δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Και αυτό όχι για να σωθούν όσες επιχειρήσεις τα καταφέρουν στο τέλος, αλλά γιατι σε μια οικονομία τα πάντα λειτουργούν κυκλικά. Όταν ξοδέψουμε 1 ευρώ, αυτό θα γυρίσει σε πάρα πολλούς πολίτες. Η κατανάλωση, έστω και η μικρή γιατί σε αυτή αναφέρομαι, θα δημιουργήσει έσοδα στο κράτος από άμεσους και έμμεσους φόρους που τόσο έχει ανάγκη για να καλύψει μισθούς, συντάξεις, δαπάνες για τη παιδεία, υγεία, κτλ.

Η κατανάλωση θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν, έστω και με δυσκολία, θέσεις εργασίας, γιατί το ζητούμενο στη κρίση είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας και όχι κάθε μήνα να βλέπουμε τα ποσοστά ανεργίας να εκτοξεύονται σε μεγέθη που ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα υπάρχουν στη χώρα μας.

Μέχρι σήμερα οι διαχειριστές της εξουσίας στη πλειοψηφία τους διακρίθηκαν από ανεπάρκεια και ανικανότητα. Είναι ανάγκη έστω και τώρα να αποφασίσουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για τη χώρα, και οι σημερινοί πολιτικοί και αυτοί που θα προκύψουν από τις εκλογές όταν γίνουν, ότι πρέπει επιτέλους να πουν στους πολίτες όλη την αλήθεια και να φροντίσουν επιτέλους να φανούν χρήσιμοι στη χώρα τους.

Είναι πλέον σίγουρο ότι δεν μπορεί να ζήσει ο λαός χωρίς ελπίδα.  

  

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΩΣΤΙΚΟΓΛΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ