Σελίδες

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ για ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ «ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ» ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

Το οριστικό* χτύπημα στο πρόγραμμα της Αυτεπιστασίας που φιλοδοξεί να δημιουργήσει 35.000 θέσεις (προσωρινής) εργασίας μόνο το 2012, είναι πιθανόν να δώσει η σημαντική μείωση των πόρων προς τους δήμους ως απόρροια της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας. Ήδη, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr** και αποτύπωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, υπάρχει ξεσηκωμός των δημάρχων αναφορικά με την (αρχική) πρόβλεψη της συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας για μείωση των δαπανών της Αυτοδιοίκησης κατά300+100 εκατ. ευρώ, ενώ την ανησυχία των αιρετών εντείνει το γεγονός ότι παρά την πρωθυπουργική δέσμευση ακόμη δεν έχει διορθωθεί το λάθος του προϋπολογισμού που μείωνε τα έσοδα των δήμων κατά 450 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η ανησυχία αυτή μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μετά από χθεσινοβραδινές πληροφορίες ότι μέσα στη γενική μείωση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται και μείωση της ΣΑΤΑ κατά 150 εκατ.

Αν και ο ΟΑΕΔ ήδη έχει προχωρήσει στην προκήρυξη δημόσιας πρόσκλησης για όλους όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για έργα αυτεπιστασίας (9-29 Φεβρουαρίου), καθώς -όπως έχουν δηλώσει οι ηγεσίες Εσωτερικών και Εργασίας- το πρόγραμμα πρέπει να αρχίσει αυτό το μήνα με την πρόσληψη 20.000 ατόμων, δήμαρχοι που μιλούν στην aftodioikisi.gr χαρακτηρίζουν από δύσκολο έως αδύνατο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της Αυτεπιστασίας με τους δήμους έτοιμους να βάλουν λουκέτο λόγω της (αρχικής) συμφωνίας κυβέρνησης-τρόικας για περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους δήμους.

Μοσχολιός: Με τι χρήματα θα κάνουμε τα έργα της αυτεπιστασίας;
Χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού, αναφορικά ......
με τα χρήματα που καλείται να «πληρώσει» εφέτος η Αυτοδιοίκηση για το νέο (το δέκατο κατά σειρά) μνημόνιο: «Ε, δεν πετάω και από τη χαρά μου!». «Και το θέμα είναι άλλο, εάν τα μείον 400 εκατ. ευρώ είναι έτσι, ή είναι συν τα μείον μη εγγεγραμμένα 450 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό, οπότε πάμε στα μείον 850 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο ο δήμος. Θα αντιδράσουμε», συμπληρώνει.

Ο δήμαρχος Αγρινίου θεωρεί πως αυτό άμεσα θα επηρεάσει και το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας: «Πώς θα προχωρήσει; Με τι χρήματα θα κάνουμε αυτεπιστασία. Θα έχουμε χρήματα για να μπορέσουμε να οργανώσουμε έργα; Πώς θα γίνουν οι προμήθειες των υλικών; Όλα είναι στον αέρα».
«Σε κάθε περίπτωση, εάν ισχύσει το -850 εκατ. ευρώ τινάζεται το σύστημα των δήμων στον αέρα και δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν πρωτοβουλίες σαν την αυτεπιστασία».
Δείτε περισσότερες δηλώσεις δημάρχων εδώ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...