Σελίδες

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Επιστημονική άποψη για τις αναπλάσεις πάρκων και η περίπτωση του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου

Συγγραφή κειμένου: Δημήτριος Παπαδήμας (Γεωπόνος – τ. Διευθυντής της Διεύθυνσης Κηποτεχνίας και Περιβάλλοντος του Δ. Αθηναίων)
Φωτογραφίες – επιστημονική επιμέλεια: Δημήτριος Γερονίκος (Γεωπόνος Γ.Π.Α. – Μ.Sc. Επιστήμης και Σύγχρονων Συστημάτων Φυτικής Παραγωγής, Φυτοπροστασίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου)
Από τη μελέτη πρέπει να προβλέπεται η ελάχιστη ασφαλής προσέγγιση και το βάθος απόξεσης κοντά στον κορμό των δέντρων, κάτι που στη.... συγκεκριμένη περίπτωση δε συμβαίνει.
Οι βίαιες εκριζώσεις δένδρων από το χώρο του Πάρκου Παπαστράτου (όπως φαίνεται στις σχετικές φωτογραφίες και βίντεο) δεν έχουν καμία σχέση με μεταφυτευτικές ενέργειες, όπως είναι γνωστές στη φυτοτεχνική επιστήμη και τη διεθνή αγορά και διακίνηση φυτωριακών προϊόντων, ιδιαίτερα δένδρων μεγάλης ηλικίας και μεγάλων διαστάσεων (όγκου).

Σε κάθε περίπτωση βίαιης εκρίζωσης δένδρου ή θάμνου (εκτός εποχής και χωρίς την τήρηση των κανόνων μεταφύτευσης, ανάλογα με το είδος, φυλλοβόλο ή αειθαλές και την ηλικία του), αν το φυτό δεν ξεραθεί μέσα σε λίγες ημέρες, είναι βέβαιο πως το σοκ που θα δεχθεί θα το συνοδεύει για πάντα.
Πρόωρο γήρας, απροθυμία για ανάπτυξη, αντιαισθητική και αντιοικολογική παρουσία σ’ όποιον χώρο και αν εγκατασταθεί, άσκοπες δαπάνες συντήρησης, αβέβαια τελική επάνοδός του και το σημαντικότερο, τραυματισμός και απαξίωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών για «χάρη» των οποίων όλοι φαρισαϊζουν επικαλούμενοι τη “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ” πνευμόνων πρασίνου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...