Σελίδες

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μ.Τριαντάφύλλου: Ερώτηση για Ύδρευση-Άρδευση σε Ξηρόμερο Βάλτο

Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Γραφείο: Λ. Δεληγιώργη 1 και πλ. Μπότσαρη
Τηλ: 26310-29266
Φαξ: 2631029266
Site: mariatriantafyllou.blogspot.com
30-10-2013
Ερώτηση στο κοινοβούλιο για την Άρδευση και ύδρευση των περιοχών Βάλτου - Ξηρόμερου και την κατάσταση στην κοινότητα Κεχρινιάς κατέθεσε η κ. Τριανταφύλλου.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφέρει πως, μέχρι σήμερα, οι περιοχές αυτές καλύπτουν τις αρδευτικές και υδρευτικές τους ανάγκες κυρίως με γεωτρήσεις. 
Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή που το επίπεδο των βροχοπτώσεων στο......
νομό είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, η καθυστέρηση υλοποίησης έργων, όπως το φράγμα των Αχυρών και η διώρυγα Αχελώου- Αμφιλοχίας , συμπληρώνουν την εικόνα ενός νομού που έχει περίσσια νερών αλλά που αυτά φτάνουν, αν φτάνουν, στα χωράφια των παραγωγών με υψηλό κόστος.

Η κ. Τριανταφύλλου σημειώνει ότι η συντήρηση έργων και υποδομών αρδευτικού χαρακτήρα που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή αλλά και η αποπεράτωση νέων έργων που μπορεί να βοηθήσουν στην παραπέρα ανάπτυξη, φαίνεται να μην μπαίνουν σε άμεση προτεραιότητα στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΔΝΤ και της Τρόικα.

Τέλος, τονίζει πως κατασκευές αρδευτικών έργων (φραγμάτων και διωρύγων) στο νομό φαίνεται να «μπλοκάρουν» , τη στιγμή που φαραωνικές κατασκευές για την εκτροπή του Αχελώου βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. υπουργούς: 
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
-Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 

Θέμα: Άρδευση και ύδρευση των περιοχών Βάλτου - Ξηρόμερου. Η κατάσταση στην κοινότητα Κεχρινιάς. 

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας και χαρακτηρίζεται ως αγροτικός. Την ίδια στιγμή που η αγροτική παραγωγή είναι το κύριο χαρακτηριστικό της οικονομικής δραστηριότητας του νομού, δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι, που διαπιστώνουν το σταμάτημα της ανάπτυξης εγγειοβελτιωτικών έργων αλλά και την εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας των ήδη υφιστάμενων δομών. 

Έτσι εκτός από το εχθρικό οικονομικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής, αντιμετωπίζουν και ένα επιπλέον πρόβλημα, αυτό της έλλειψης ενός αξιόπιστου αρδευτικού και υδρευτικού δικτύου ικανού να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Οι περιοχές του Ξηρόμερου και του Βάλτου είναι περιοχές, που ενώ το επίπεδο των βροχοπτώσεων στην περιοχή Αιτωλοακαρνανίας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης ύπαρξης υδροπερατών πετρωμάτων στο γεωλογικό τους υπόβαθρο οι περιοχές αυτές έχουν χαμηλή ικανότητα συγκράτησης υδάτων. 

Μέχρι σήμερα οι περιοχές αυτές καλύπτουν τις αρδευτικές και υδρευτικές τους ανάγκες κυρίως με ιδιωτικές γεωτρήσεις ύστερα από την σχετική αδειοδότησή τους από τους αρμόδιους φορείς.

Τα έργα του φράγματος των Αχυρών αλλά και της διώρυγας Αχελώου Αμφιλοχίας έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά στην εκτέλεσή τους, τη στιγμή, που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση και η διέξοδος μας από αυτή προϋποθέτει πέρα από την αλλαγή πολιτικής στόχευσης και δυνατό πρωτογενή τομέα.

Θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα από την ευρύτερη περιοχή της Αμφιλοχίας, για να αντιληφθούμε πως αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα από την πλευρά των κυβερνήσεων το πρόβλημα της άρδευσης και ύδρευσης και πώς το βιώνουν οι ντόπιοι.

Στην ευρύτερη περιοχή του βάλτου όπως είναι γνωστό δραστηριοποιούνται κτηνοτρόφοι με ιδιαίτερα μεγάλη παράγωγη σε βιολογικά προϊόντα και όχι μόνο (209.851 αιγοπρόβατα και 8.080 βοοειδή στο Δήμο Αμφιλοχίας). 

Αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα της κοινότητας Κεχρινιάς. Εκεί η παροχή πόσιμου νερού δεν είναι τέτοια, που να καλύπτει ποιοτικά τις ανάγκες των κατοίκων, αναγκάζοντάς έτσι, όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να προσφεύγουν σε παραγγελίες πόσιμου νερού από ιδιωτικές εταιρίες εμφιαλωμένου νερού, αυξάνοντας έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Όσοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, καλύπτουν τις ανάγκες τους από το παρεχόμενο νερό του υδρευτικού δικτύου νερό, που κατά κοινή ομολογία των κατοίκων προκαλεί δυσφορία κατά την πόση αλλά και αποφεύγεται για χρήση στην προσωπική υγιεινή και τον καθαρισμό οικιακού εξοπλισμού. (ποτήρια πιάτα κλπ . αφού αφήνει εμφανή υπολείμματα αλάτων στα σκεύη). 

Μέχρι σήμερα γεωτρήσεις που γίνονταν στην κοινότητα της Κεχρινίας και στην ευρύτερη περιοχή δεν ήταν δυνατό να καλύψουν τις ανάγκες της αυξανόμενης κτηνοτροφικής παραγωγής, αφού με την πάροδο του χρόνου και της χρήσης στέρευαν όχι μόνο λόγο της χρήσης αλλά και των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής. (μεγάλη υδροπερατότητα και αδυναμία συγκράτησης υπόγειων υδάτων).

Το γεγονός αυτό δημιουργούσε πέραν των άλλων και προβλήματα ανταγωνισμών μεταξύ των ντόπιων για την εκμετάλλευση των υφιστάμενων γεωτρήσεων.

Είναι επίσης γεγονός, ότι έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια το έργο της κατασκευής της διώρυγας Αχελώου Αμφιλοχίας με το οποίο αναμένονταν να δοθεί με μόνιμο τρόπο λύση στην κάλυψη των αναγκών των ευρύτερων περιοχών Αμφιλοχίας Βάλτου το οποίο, από όσο γνωρίζουμε, χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και τίθεται επί αμφιβόλω η τελική ημερομηνία αποπεράτωσής του, όπως προκύπτει από απάντηση που μας δόθηκε σε σχετική ερώτηση μας (α.π. 7504) αλλά και από την ίδια την εμπειρία της πρακτικής-πολιτικής που ακολουθεί για το συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες.

Επειδή η συντήρηση έργων και υποδομών αρδευτικού χαρακτήρα που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή αλλά και η αποπεράτωση νέων έργων που μπορεί να βοηθήσουν στην παραπέρα ανάπτυξη, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες περιοχών που μέχρι σήμερα αρδεύονταν με γεωτρήσεις, φαίνεται να μην μπαίνουν σε άμεση προτεραιότητα στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης αλλά και του ΔΝΤ και της Τρόικα.

Επειδή η οικονομική διέξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα

Επειδή οι κατασκευές αρδευτικών έργων (φραγμάτων και διωρύγων) φαίνεται να «μπλοκάρουν» τη στιγμή που φαραωνικές κατασκευές για την εκτροπή του Αχελώου βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης γεγονός που φαίνεται και από το πώς προχωρούν οι χρηματοδοτήσεις τους αλλά και τη παράκαμψη αποφάσεων του ΣΤΕ 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποια λειτουργική κατάσταση βρίσκεται το σύνολο του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και πώς προτίθεστε να στηρίξετε οικονομικά την συντήρηση και ανάπτυξή του.

2) Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της άμεσης αποπεράτωσης των έργων άρδευσης και ύδρευσης στην περιοχή Ξηρομέρου, Βάλτου του νομού Αιτωλοακαρνανίας;

3) Για την άμεση, προσωρινή έστω, κάλυψη της ανάγκης άρδευσης και ύδρευσης της κοινότητας Κεχρινιάς έχει εκδοθεί άδεια εκτέλεσης έργου γεώτρησης; Αν ναι με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την εκτέλεσή της;

4) Θεωρείται πρώτης προτεραιότητας η εκτέλεση έργων για την θωράκιση της παραγωγικής δυνατότητας του νομού απέναντι στις συνθήκες οικονομικής κρίσης;

5) Από ποιους άλλους οικονομικούς πόρους προτίθεστε να στηρίξετε την αποπεράτωση των αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων μιας και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει περικοπεί σημαντικά; 

Η ερωτώσα βουλευτής

Τριανταφύλλου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...