Σελίδες

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΑ - Χωροταξικός Σχεδιασμός Ιχθυοκαλλιεργειών και το "Θαύμα" Γερουλάνου!

Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή και για να μάθει και ο κόσμος που δεν γνωρίζει τι έγινε με την περίφημη ΚΥΑ των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ελλάδα των θαυμάτων! O Παύλος Γερουλάνος ως υπουργός κατόρθωσε μέσα σε μία ημέρα να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία, όπως όλα δείχνουν, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ίδιου και της οικογένειάς του, που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Κι αυτό ενώ συζητείτο την ίδια ώρα στη Βουλή η ψήφος εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου!
Τι ακριβώς συνέβη; Εντός ενός και μόνο 24ώρου, στις 4 Νοεμβρίου 2011 και για χάρη του κ. Γερουλάνου, συγκλήθηκε η αρμόδια επιτροπή, υπογράφηκε ΚΥΑ οχτώ υπουργών και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως καταγγέλλεται σε μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε η Πανελλήνια Ομάδα Πολιτών.
Η απόφαση αφορούσε τον χωροταξικό σχεδιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα αφορούσαν την ανάπτυξη αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που αποτελεί μια από τις ελάχιστες ......
εναπομείνασες κερδοφόρες στην Ελλάδα.
«Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς»
Η Ομάδα Πολιτών υποστηρίζει πως ο τότε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, όφειλε να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία, πολλώ δε μάλλον από την υπογραφή της επίδικης ΚΥΑ, αφού στην οικογένεια του ανήκει η εταιρία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς». Σημειώνεται πως η σύζυγος του, Λάρα Γερουλάνου, είναι η διευθύνουσα σύμβουλος στην εν λόγω επιχείρηση.

«Η θεσμοθέτηση της επίμαχης ΚΥΑ συνδεόταν με άμεσο προσωπικό και οικονομικό συμφέρον του κ. Γερουλάνου, η οικογενειακή επιχείρηση του οποία ωφελείται τα μέγιστα, η δε μη θεσμοθέτηση της του προκαλούσε σημαντική ζημιά», επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιδρώντες φορείς διατείνονται πως τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεσμοθέτηση του χωροταξικού πλαισίου και στη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) έχουν οι ίδιες οι ευεργετούμενες εταιρίες, καθώς κι εκείνες που ανέλαβαν στις σχετικές μελέτες, σε μια από τις οποίες μάλιστα καταγγέλλεται πως συμμετείχε και στενός σύμβουλος του κ. Γερουλάνου.

Για του λόγου το αληθές, διαβάστε τι συνέβη μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες στη δύσκαμπτη δημόσια διοίκηση:

Συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή και γνωμοδότησε επί του σχεδίου της ΚΥΑ.
Η γνώμη της διαβιβάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).
Ο τότε αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σιφουνάκης διαμόρφωσε και διαβίβασε την εισήγηση του ΥΠΕΚΑ στην Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής.
Οι οκτώ υπουργοί συνεδρίασαν, μελέτησαν και αξιολόγησαν τις εισηγήσεις, πάντα την ίδια ημέρα, ενέκριναν και συνυπέγραψαν την ΚΥΑ.
Η απόφαση διαβιβάστηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο και δημοσιεύτηκε αυθημερόν.

Η παραίτηση Βασενχόβεν

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο επίμαχο ΦΕΚ της 4ης Νοεμβρίου 2011 αναφέρεται πως μεταξύ των εγγράφων που λήφθηκαν υπόψη ήταν και Γνώμη Επιτροπής, η οποία όμως το πιθανότερο είναι πως δεν υπήρξε ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως μερικές μέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, υπέβαλε την παραίτηση του ο πρόεδρος της και καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Λουδοβίκος Βασενχόβεν.
Ο ίδιος, όπως αποκαλύπτεται σε εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία, είχε αποστείλει στους συναρμόδιους υπουργούς «απλώς» (έκφραση του κ. Βασενχόβεν) ό,τι είχε προλάβει να συγκεντρώσει από θέσεις κάποιων μελών της Επιτροπης.
Το HOT DOC επικοινώνησε με τον κύριο Γερουλάνο για το θέμα, ο οποίος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
«Η ΚΥΑ “τακτοποιεί” αυθαιρεσίες»
Ιδιαιτέρως επικριτικός είναι και ο Κώστας Διάκος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Μιλώντας στο HOT DOC, εντοπίζει μια σειρά παρατυπιών, υπογραμμίζοντας πως η επίμαχη ΚΥΑ «τακτοποιεί» τις εκάστοτε αυθαιρεσίες και χωροθετεί αποκλειστικά τις ήδη υφιστάμενες μονάδες. Σημειώνει, επίσης, πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βασίστηκε σε αντίστοιχη που είχε εκπονηθεί από ομάδα ερευνητών για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), δηλαδή τους επιχειρηματίες του κλάδου. «Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών με γενικότητες και δεν αναφέρεται στα υφιστάμενα προβλήματα του κλάδου και τις αρνητικές συνέπειες τους, ενώ δεν δίνει πολλά κίνητρα για τη βιολογική καλλιέργεια, καθώς και για τις μικρές επιχειρήσεις. Προβλέπεται, εξάλλου, πλήθος υπουργικών διατάξεων για την εφαρμογή της ΚΥΑ, χωρίς να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων, ενώ αυτοαναιρούνται βασικές διατάξεις», παρατηρεί ο κ. Διάκος.

Σε ελάχιστες περιοχές έχει προχωρήσει η χωροθέτηση των αποκαλούμενων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου είχε υποβάλει τις προτάσεις του πριν από την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της σχετικής ΚΥΑ. Όπως αναφέρει όμως στο HOT DOC η πρόεδρος του συλλόγου, Ελπίδα Μπεκιάρη, επί της ουσίας δεν λήφθηκαν υπόψη: «Φαίνεται πως αποκλειστικός στόχος ήταν η επίλυση των προβλημάτων της χωροθέτησης με τη νομιμοποίηση των μονάδων. Αυτό που εγείρει από μόνο του σοβαρές ενστάσεις είναι η εμπλοκή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών, δηλαδή των ίδιων των επιχειρηματιών του κλάδου στην εκπόνηση της μελέτης. Δεν ληφθήκαν εξάλλου υπόψη ούτε ο ανταγωνισμός με χώρους δραστηριοποίησης της παράκτιας αλιείας ούτε οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών».
«Μένουμε πίσω»
Από την άλλη, πάντως οι θαλασσοκαλλιεργητές διατείνονται πως δεν συμμετείχαν ούτε εκείνοι ενεργά στη διαβούλευση και δεν ληφθήκαν υπόψη οι παρατηρήσεις τους για το αναπτυξιακό σκέλος των περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν σχέδια επί χάρτου, αφού δεν έχει υλοποιηθεί καμία. Ο πρόεδρος του συνδέσμου τους, Γιάννης Στεφανής, ισχυρίζεται στο HOT DOC πως οι επαγγελματίες του κλάδου είναι υποχρεωμένοι να μην παράγουν ούτε κιλό παραπάνω από τις ποσότητες που παρήγαν πριν 15 χρόνια, γεγονός που τους φέρνει πίσω στον ανταγωνισμό με του Τούρκους. «Και να σκεφτεί κανείς πως οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν τον νούμερο ένα εξαγωγικό κλάδο της χώρας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πηγές: 1.Περιοδικό HOT DOC, ρεποτράζ: Γιάννης Συμεωνίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...