Σελίδες

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τσίπρας: Nα ακυρωθεί το μνημόνιο και να γίνει γενναίο κούρεμα του χρέους

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, παρουσιάζει σήμερα ο Α. Τσίπρας σε ομιλία του στο 23ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Όπως είπε, «η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης προϋποθέτει κυρίως την ακύρωση τους προγράμματος της ύφεσης. Αλλά και μια γενναία απομείωση του δημόσιου χρέους της χώρας ως ποσοστού του ΑΕΠ. Όποιος αυτό δεν το βλέπει απλώς εθελοτυφλεί.Προϋποθέτει, δηλαδή, αλλαγή προτεραιοτήτων στην άσκηση πολιτικής. Η εφαρμογή των διαδοχικών Μνημονίων την τελευταία διετία έχει ...... αποδείξει ότι η υφεσιακή λιτότητα τροφοδοτεί τη δανειακή επιβάρυνση. Όχι γιατί η Ελλάδα αποτυγχάνει να εφαρμόσει τα προγράμματα λιτότητας. Αλλά ακριβώς επειδή τα εφαρμόζει».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε στην ομιλία του πως «το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο εδώ και καιρό, όταν ψηφίστηκε ένα μεσοπρόθεσμο και ένας προϋπολογισμός που καταδικάζει τη χώρα στην ύφεση».
«Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά έχουν ως μόνο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα το Μνημόνιο. Αν και η αποτυχία του είναι κοινός τόπος διεθνώς. Ακόμα και για μέρος των δανειστών της χώρας. Πέραν του Ατλαντικού. Η Ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς έχει πλήρως ενσωματωθεί και υποταχθεί στις προεκλογικές ανάγκες αλλά και το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κ. Μέρκελ για την ελληνική προοπτική. Το σχέδιο αυτό, το σκιαγράφησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel. Και το σχέδιο αυτό τιτλοφορείται, «ολόκληρη η Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Για την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Αλλά και για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. Ένα πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Και στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση, με τους εταίρους μας. Όχι, όμως, για να αναπαράξουμε τα ενδογενή αίτια της κρίσης. Όπως προσπαθούν τα τρία κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης. Αλλά για να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και οριστικά. Έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος και της Ελλάδας αλλά και των εταίρων. Διότι ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία σημαίνει έξοδος της Ευρώπης από τη κρίση και την αβεβαιότητα. Σημαίνει και δυνατότητα αποπληρωμής μελλοντικά σημαντικού μέρους των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα
Για αυτό το λόγο ζητάμε χρόνο. Για αυτό το λόγο ζητάμε αναστολή, moratorium στην εξυπηρέτηση του χρέους. Έως ότου η χώρα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, προκειμένου να ρυθμιστεί οριστικά και συλλογικά η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953, ένα θέμα το οποίο αναφέρει σήμερα και το δίκτυο Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...