Σελίδες

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Όλι Ρεν σε N. Χουντή για τις περικοπές συντάξεων: «Οι βασικές συντάξεις να αντιμετωπίζουν την πλέον ακραία ένδεια»!!

Ο κ. Όλι Ρεν, αποκλείει κάθε ιδέα αποκατάστασης των αδικιών σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι οι βασικές συντάξεις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την «πλέον ακραία ένδεια»!!!!

Αυτό απαντά μεταξύ άλλων Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Όλι Ρεν, στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος με ερώτησή του ζητούσε από την Επιτροπή να σχολιάσει την υπόσχεση της κυβέρνησης για «Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα» που ρητά αναφέρονταν στα Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Ο κ. Όλι Ρεν στην απάντησή του, αφού αναφέρθηκε στην «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή τον Ιούλιο 2010» σημείωσε ότι .....
«Ο αντίκτυπος της μεταρρύθμισης όσον αφορά την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών αμβλύνεται με την καθιέρωση των βασικών συντάξεων που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πλέον ακραία ένδεια μεταξύ των συνταξιούχων, και με την επικέντρωση των περικοπών των κύριων και των επικουρικών συντάξεων στις υψηλότερες (κύριες και επικουρικές) συντάξεις με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται οι λιγότερο εύπορες κατηγορίες συνταξιούχων. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα συμβάλλει επίσης, υπό τον όρο ότι θα βελτιωθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αποδυνάμωση της επάρκειας των συντάξεων».
Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μέσα από κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, έχουμε ήδη αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέσει για επαναδιαπραγμάτευση κανένα από τα ζητήματα που είχε υποσχεθεί ότι θα επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα, όπως: την χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας, την παροχή του σε ελεύθερους επαγγελματίες, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά της μετενέργειας, κ.α.
Σήμερα, αποκαλύπτεται ότι δεν έχει θέσει θέμα και για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων που ρητά δεσμεύθηκε ότι θα κάνει στα Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης. Αντίθετα, με την απάντηση του κ. Ρεν, γίνεται σαφές ότι η υποχωρητική στάση της Κυβέρνησης ενθαρρύνει τον Ευρωπαίο Επίτροπο και την Τρόικα να δηλώνει ότι πρέπει να επαρκεί στους Έλληνες συνταξιούχους να ζουν στο όριο της ακραίας ένδειας και να εμπαίζει όσους με αυτές τις πολιτικές έχουν μείνει άνεργοι σε μεγάλη ηλικία ότι δήθεν θα μπορέσουν να ξαναβρούν δουλειά.
Το μοντέλο, της ακραίας ένδειας που εφαρμόζει σε βάρος της Ελλάδας και των ελλήνων πολιτών, με τις πολιτικές της η Τρόικα, στηρίζεται στην ακραία υποκρισία των κομμάτων της συγκυβέρνησης που αμέσως μετά τις εκλογές έχουν λησμονήσει κάθε υπόσχεση επαναδιαπραγμάτευσης, έστω και αυτών των ελάχιστων και στοιχειωδών αιτημάτων και συνειδητά εφαρμόζουν αυτές τις καταστροφικές πολιτικές.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. Ρεν:
«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή τον Ιούλιο 2010 απλούστευσε το κατακερματισμένο συνταξιοδοτικό σύστημα, ενίσχυσε τη διαφάνεια και δικαιοσύνη με τη δημιουργία στενότερου δεσμού μεταξύ των καταβαλλόμενων εισφορών και των λαμβανόμενων συνταξιοδοτικών παροχών, μετέθεσε την ηλικία συνταξιοδότησης και μείωσε τη γενναιοδωρία των παροχών. Συνολικά, αυτό έχει ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
Ο αντίκτυπος της μεταρρύθμισης όσον αφορά την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών αμβλύνεται με την καθιέρωση των βασικών συντάξεων που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πλέον ακραία ένδεια μεταξύ των συνταξιούχων, και με την επικέντρωση των περικοπών των κύριων και των επικουρικών συντάξεων στις υψηλότερες (κύριες και επικουρικές) συντάξεις με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται οι λιγότερο εύπορες κατηγορίες συνταξιούχων. Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης θα συμβάλλει επίσης, υπό τον όρο ότι θα βελτιωθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αποδυνάμωση της επάρκειας των συντάξεων.
Όταν εξετάζονται περαιτέρω αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα οφείλει να στηρίζεται σε οικονομικώς βιώσιμη βάση ώστε να παρέχει στους συνταξιούχους επαρκείς και εξασφαλισμένες συντάξεις μακροπρόθεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...