Σελίδες

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Παρέμβαση του βουλευτή κου Παναγιώτη Κουρουμπλή στη συζήτηση του σχεδίου «Καλλικράτης»


Τη σπουδαιότητα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του “Σχεδίου Καλλικράτης” τόνισε ο βουλευτής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του  υπό ψήφιση νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του απαντώντας σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι για να γίνει “Καλλικράτης” χρειάζεται “Περικλής”, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πράγματι σήμερα υπάρχει “Περικλής”, διότι υπάρχει η πολιτική βούληση μιας παράταξης που αντιλαμβάνεται την ιστορική ευθύνη απέναντι στη χώρα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που συγκρούονται με τη στασιμότητα.
Ο κος Κουρουμπλής ανέφερε πως η σημερινή βαθειά κρίση που διέρχεται η χώρα ως απόρροια της παγκόσμιας κρίσης έχει αναδείξει τις εγγενείς οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αδυναμίες ενός πολιτικού συστήματος που αν δεν τολμήσει θα αυτοκαταργηθεί. Ο ίδιος παρομοίωσε την ελληνική οικονομία ως «ασθενή» που βρίσκεται στην εντατική και τα πολιτικά κόμματα να βρίσκονται στον προθάλαμο της εντατικής προσδοκώντας να επενδύσουν  σε κληρονομικά δικαιώματα αυτής της κρίσης αντί να αγωνιούν ενωμένα για να μπορέσει να βγει η χώρα από αυτήν. Ο βουλευτής τόνισε πως απαιτείται συλλογική προσπάθεια ώστε με ριζοσπαστικές και καινοτόμες θεσμικές παρεμβάσεις να καταφέρει να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Εν συνεχεία ο κος Κουρουμπλής ανέφερε πώς στα πλαίσια του Καλλικράτη  επιχειρείται η καθιέρωση νέων θεσμών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με λίγους,  ισχυρούς και αναπτυξιακούς δήμους, ικανούς να συμβάλλουν στην αναχαίτιση της παρακμής της χώρας. Ο κος Κουρουμπλής δεν παρέλειψε να αναφέρει πως μέχρι και σήμερα οι ανισότητες που παρατηρούνται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι λίγες, τονίζοντας πως από τους υπάρχοντες χίλιους πενήντα δήμους, πιστοποιημένοι δήμοι για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι μόνο οι 212 εξ αυτών, ενώ παράλληλα μόλις 53 διαθέτουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο βουλευτής τόνισε πως με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το πρώτο πραγματικό κύτταρο της δημοκρατίας θα μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της εποχής, ώστε ο πολίτης χωρίς φόβο να προσπελαύνει όλες τις υπηρεσίες, επιλύοντας τα προβλήματά του με εύκολο τρόπο. Επιθυμία τόνισε ο ίδιος είναι μία Τοπική Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, με πόρους, αποκεντρωμένη πολιτικά και


διευρυμένη στην  αποκέντρωση σε ενδο-δημοτικό επίπεδο. Η καθιέρωση της αιρετής περιφέρειας, δήλωσε,  είναι ένας νέος θεσμός που θα δείξει πόσο χρήσιμος είναι στην εξέλιξη και στην άνοδο της ευημερίας του τόπου.
Σημαντική αναφορά έκανε ο κος Κουρουμπλής για το νομό Αιτωλοακαρνανίας λέγοντας πως ίσως είναι η μοναδική περιοχή που «σύρθηκε» στη δημιουργία μιας Περιφέρειας η οποία δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας ώριμης διεργασίας. Ο ίδιος τόνισε πως κρίνεται απαραίτητο να επανεξετασθεί η συγκεκριμένη περίπτωση. Επιπρόσθετα ο ίδιος  ζήτησε να εξετασθεί το αίτημα δύο σημαντικών διαμερισμάτων του δήμου Χάλκειας (Γαλατάς και Περιθώρι) του νομού Αιτωλοακαρνανίας, να συνενωθούν με το Δήμο Μεσολογγίου, σεβόμενοι την ιστορία και την εθνική προσφορά της Ιερής πόλεως του Μεσολογγίου.
Κλείνοντας, ο βουλευτής επισήμανε πως πολύ σωστά η Κυβέρνηση έχει επιλέξει τον αιματηρό δρόμο της σύγκρουσης με την γραφειοκρατία, τη στασιμότητα και την υπανάπτυξη, της ανατροπής και της αντισυμβατικότητας, ώστε να ανατραπεί το μελαγχολικό κλίμα που απειλεί να παραλύσει την ελληνική κοινωνία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων που δεν τεκμηριώνονται.”)
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.
Να σημειωθεί ότι απόψεις που εκφράζονται σε άρθρα και κείμενα της συγγραφικής ομάδας δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη των υπευθύνων του ιστολογίου. Όπως επίσης και τα σχόλια των αναγνωστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους ίδιους...