Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ρ.Α.Σ.
ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
«Για Παρέμβαση στο 15 Συνέδριο της ΟΛΜΕ, και Παλλαϊκή Δράση Ενάντια στο Κατοχικό Μνημόνιο»

Η φετινή Πρωτομαγιά είναι η πρώτη της εποχής του Μνημονίου και της τρόικας. Με αφορμή την κρίση κρατικού δανεισμού, το κεφάλαιο κατάφερε στους εργαζόμενους ταχύτατα αλλεπάλληλα πλήγματα, δια χειρός Κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ. Πλήγματα που γυρίζουν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω, επιβάλλουν εργασιακό χάος, σπρώχνουν εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία και ακυρώνουν δικαιώματα κατακτημένα με πολύχρονους σκληρούς αγώνες.
Η συγκέντρωση – πορεία της Πρωτομαγιάς στην Αιτωλ/νία είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ταξική πάλη. Είναι η μέρα που οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για το ταξικό τους συμφέρον, πέρα από οποιαδήποτε συγκυρία, πέρα από οποιοδήποτε κλαδικό ή ατομικό συμφέρον. Η συγκέντρωση – πορεία της Πρωτομαγιάς μετράει πολύ. Μετράει στα μάτια των εκπροσώπων του κεφαλαίου, μετράει και στη συνείδηση των εργαζόμενων.
Κόντρα στον ασφυκτικό εναγκαλισμό των συνδικάτων από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, κόντρα στις λογικές της ενσωμάτωσης στο σύστημα, της συνδιαχείρισης, αλλά και του σεχταρισμού, οι εργαζόμενοι έχουν τη δική τους ανεξάρτητη ταξική πορεία. Γι’ αυτό στην Αιτωλ/νία συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς χωρίς όμως να υιοθετούμε το πολιτικό πλαίσιο των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ ούτε και της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.
Κάτω το Μνημόνιο, το σύμφωνο για το Ευρώ, η Κυβέρνηση/ΕΕ/ΔΝΤ
Το χρέος δεν είναι του λαού, δεν το πληρώνουμε
Οργάνωση – Αντίσταση – Αγώνας
Να κάνουμε την οργή μας οργανωμένη δράση
               ΡΑΣ      Αγρίνιο 1 Μάη 2011

“Έφυγε” ο Λάκης Σάντας

Την τελευταία του μάχη, έδωσε ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας, που «έφυγε» σήμερα 30 Απριλίου 2011. Σε ένα μήνα ακριβώς συμπληρώνονταν 70 χρόνια από το κατέβασμα της σβάστικας από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η καταγωγή του ήταν από τη Λευκάδα. Αυτό που κυρίως διέκρινε τον Απόστολο Σάντα ήταν ότι μέχρι το τέλος παρέμεινε αγνός ιδεολόγος. Έλεγε: 
«Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, «ανώνυμοι».
Σε ανακοίνωση του
ΣΥΝ, μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι “ο Απόστολος Σάντας ήταν μοναδικός γιατί ανέβασε τις αξίες του ήθους, της ηθικής και της ανιδιοτέλειας στα ύψη. Πάντα απλός, αλλά όχι απλοϊκός, και πάντα σεμνός”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «
Η σημαία της αντίστασης που ύψωσαν στην Ακρόπολη ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος, την....

Kαρφιά ή λουλούδια;

«Λουλούδια ας διαλέξουμε και άνθη και κρίνα κι ελάτε να πλέξουμε στεφάνια μ’ εκείνα…», λέει το λαϊκό άσμα.
Και μακάρι να ήταν πολλές οι πρωτομαγιές, που οι άνθρωποι είχαν και θα έχουν τη δυνατότητα να κάμουν λουλουδένια στεφάνια.
Όμως η σκέψη μας σκαλώνει σ’ εκείνες τις πρωτομαγιές, που η συμμορία του κατεστημένου φόρεσε στο κεφάλι του λαού ακάνθινα στεφάνια. Όπως:
Την πρωτομαγιά του 1886. Όπου, στο Σικάγο, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν και ζητούσαν: «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση και οχτώ ώρες ύπνο». Με αποτέλεσμα, οχτώ απ’ τους διαδηλωτές, να καταδικαστούν, απ’ την κατεστημένη «Δικαιοσύνη», σε θάνατο.
Την πρωτομαγιά του 1936. Όπου οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν, με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν κάπου 12….
Την πρωτομαγιά του 1944. Κατά την οποία εκτελέστηκαν στην Καισαριανή απ’ τα στρατεύματα κατοχής κάπου 200 Έλληνες πατριώτες.
Για να φτάσουμε στην πρωτομαγιά του 2011. Όπου γιορτάζουμε τη δολοφονία των εργασιακών δικαιωμάτων. Και όχι μόνο.
Γιατί, πέρα και πάνω απ’ τη δολοφονία των εργασιακών και των όποιων άλλων δικαιωμάτων, είναι η δολοφονία της ίδιας της πατρίδας.
Η οποία σαν τον Προμηθέα είναι σταυρωμένη στον Καύκασο της τοκογλυφίας. Για.........

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΚΕΤΑ! ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΡΟΪΚΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει την παγκόσμια οικονομία βυθισμένη στην μεγαλύτερη μεταπολεμική της κρίση. Το καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα αναδεικνύει, με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, τα όρια του. Ο παγκόσμιος καπιταλισμός σκορπά καταστροφικές δυνάμεις, βλέποντας σε αυτές τη μοναδική δυνατότητα υπέρβασης της κρίσης του. Μια τεράστια καταστροφή σε παγκόσμια κλίμακα παραγωγικών δυνάμεων, και πρώτα και κύρια της ίδιας της ζωντανής εργασίας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατακτήσεις ενός αιώνα ξηλώνονται γυρίζοντας τις κοινωνίες στο πιο μαύρο παρελθόν. Ολόκληρες περιοχές τινάζονται στον αέρα. Μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα σαρώνουν τον πλανήτη, οδηγώντας στην απόλυτη εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους. Τριτοκοσμικοί θύλακες μεγεθύνονται μέσα στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις. Περιφερειακοί πόλεμοι και επεμβάσεις ξαναμοιράζουν γη, φυσικούς πόρους και ενεργειακούς δρόμους, πιστοποιώντας ότι το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πόλεμου δεν είναι μακρινό. Μεγάλες φυσικές καταστροφές πλήττουν τους φτωχούς όλου του κόσμου αλλά και «ατυχήματα» σαν αυτό της Ιαπωνίας βεβαιώνουν ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει άμεσα από την διαιώνιση του σημερινού συστήματος οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων.
Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα βιώνουν, ένα χρόνο τώρα, τις συνέπειες από τα δεσμά της τρόικας αλλά και ενός πολιτικού συστήματος δοτών στις απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των αγορών που ξεκληρίζει κάθε ικμάδα της χώρας. Οι πολιτικές του μνημονίου όχι μόνο δεν στάθηκαν ικανές να λύσουν, ακόμα και με τους όρους της τρόικας, το πρόβλημα αλλά εντείνουν τα αδιέξοδα. Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Κυριαρχούν τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του χρέους και την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Η διάλυση του δημόσιου τομέα, η άγρια φορολόγηση και οι περικοπές θα συμπληρωθούν με ένα ολοκληρωτικό ξεπούλημα, με πλιάτσικο της χώρας. Αυτή η νέα περίοδος που διαμορφώνεται αναδιατάσσει σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση το μπλοκ των προθύμων στις επιλογές των αγορών. Θα είναι, αν δεν ανατραπούν, μια περίοδος με ακόμα βαρύτερες συνέπειες για τους εργαζόμενους αλλά και μια περίοδος αστάθειας που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Το πολύμορφο κίνημα αντιστάσεων που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα δείχνει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που έχει η όποια προσπάθεια αντιστροφής της σημερινής κατάστασης. Η γενικευμένη οργή των απλών ανθρώπων, οι κατακερματισμένες αντιστάσεις, τα σημάδια ενός κοινωνικού ριζοσπαστισμού, πρέπει και μπορούν να βρουν διέξοδο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη η Αριστερά να ξεπεράσει περιχαρακώσεις και δογματισμούς, να υπερβεί τις ψευδαισθήσεις των εκλογικών καταγραφών. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας διδάσκει ότι είναι εφικτή μια ενότητα στη δράση για την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης των προθύμων. Περισσότερο από ποτέ είναι σήμερα φανερή η ανάγκη νέου προσανατολισμού και πολιτικοποίησης του αγώνα, για να έχει προοπτική η πάλη των εργαζόμενων και του λαού και να αναχαιτιστούν τα κατακτητικά σχέδια. Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η οργάνωση των αντιστάσεων στα πλαίσια ενός παλλαϊκού Κοινωνικού και Πολιτικού Μετώπου που θα παλέψει για:

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ 2011

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ο ΕΡΜΗΣ
    ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΗΣ  1911
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ  8-ΑΓΡΙΝΙΟ 30100
 ΤΗΛ.: 2641031569
 FAX: 2641057390
e-mail: esagrinio@in.gr
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.:14196                                                     
ΑΡΙΘΜ. ΑΡΧ.:Τ/3
1η Μάη 2011 η φτώχεια απλώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι εργασιακές σχέσεις  σμπαραλιάζονται, οι κοινωνικές κατακτήσεις διαλύονται, τα μικρομάγαζα κλείνουν.
Το κεφάλαιο, ο καπιταλισμός αυξάνει τα κέρδη του κατασπαράζοντας ανθρώπους.
Ανάλογα ή με το Εκοφίν ή με το Δ.Ν.Τ. ή με Νατοϊκούς  πολέμους  ή με την τοκογλυφία ή με βομβαρδισμούς, στήνουν τους λαούς στον τοίχο.
Οι ιμπεριαλιστές μπήγουν στους λαούς τα νύχια τους, αξιοποιώντας τους υπηκόους τους, τις δουλικές κυβερνήσεις, τις εκχωρημένες κομματικές ηγεσίες, τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τα κρατικοδίαιτα μαζικά μέσα παραπληροφόρησης.
Κερδοσκοπούν και θησαυρίζουν σε βάρος της υγείας, της πρόνοιας, της..........

Η γιορτή της Αγίας Ελεούσας και η ιστορία της

Γιορτάζει σήμερα η Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσας στο φαράγγι της Κλεισούρας στην  Αιτωλοακαρνανία.
"Κουρνιασμένη" ψηλά μέσα σε μιά εσοχή των βράχων,όπου σχεδόν αιωρείται,η Ιερά Μονή προκαλεί το δέος των πιστών που ανηφορίζουν τα σκαλοπάτια με σκοπό να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας μας αλλά και των διερχόμενων από την Εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων που δεν παραλείπουν να κάνουν το σταυρό τους.
Το ύψος των βράχων καθώς και η άγρια ομορφιά του τοπίου,που θυμίζει έντονα τα Μετέωρα,κάνουν επιβλητική την παρουσία του θρησκευτικού στοιχείου στο χώρο.
Στα μισά περίπου της διαδρομής Μεσολογγίου - Αγρινίου βρίσκεται το απίστευτου φυσικού κάλους  φαράγγι της Κλεισούρας,που τέμνει κάθετα το όρος Αράκυνθος,ειδικά από την ανατολική πλευρά μοιάζει να το πελέκισε άνθρωπος.
Περισσότερα στο ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Η Αριστερή Παρέμβαση Δυτ. Ελλάδας για το Στρατόπεδο 2/39 Μεσολογγίου

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Α.Π. 14/18 – 4 – 2011
                       
                     Τοποθέτηση Δημήτρη Δεσύλλα
  Στην 9η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ( Πάτρα, 18–4–2011 )

ΘΕΜΑ:  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 2/39 ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΖΩΝΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ)

Κύριε Περιφερειάρχη, Συνάδελφοι!

Από θέση αρχών, είμαστε αντίθετοι σε κάθε ψηφοθηρική, δημαγωγική, τοπικιστική εκμετάλλευση του θέματος. Η θέση μας, συμπυκνωμένη, είναι:

-1. Έμπρακτος σεβασμός στην ιστορικότητα, στην ιερότητα της πόλης του Μεσολογγίου και στο αίμα που χύθηκε εκεί, σημαίνει άμεση κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου, που απαράδεκτα καθυστερεί.
-2. Η χωροθέτηση των στρατοπέδων δεν πρέπει να έχει ως κριτήριο τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» που επικαλείται (!) ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, δηλαδή την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού – λαού» που δικαίως θα εξεγερθεί κατά του Μνημονίου διαρκείας (ως το 2024). Αντίθετα πρέπει να έχει ως κριτήριο την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας. Επομένως και το 2/39 και όλα τα στρατόπεδα της περιοχής να μεταφερθούν στα σύνορα για να μας προστατέψουν από «τους φίλους μας στο ΝΑΤΟ»!!
-3. Η ανάπτυξη ειδικά της πόλης του Μεσολογγίου δεν μπορεί να στηρίζεται στη

ΑΔΕΔΥ: Στη πλατεία Ειρήνης η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Αγρίνιο, στις 10.30 το πρωί

Στην πλατεία Ειρήνης θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Αγρίνιο, από την ΑΔΕΔΥ και τα δημοσιοϋπαλληλικά σωματεία της περιοχής. 24ωρη απεργία στις 11 Μαΐου.

Η σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος Αιτωλ/νίας της ΑΔΕΔΥ αναφέρει:
«Το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ της ΑΔΕΔΥ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ και τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του Δημοσίου της περιοχής Αγρινίου, η Β΄ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου , ο Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Αγρινίου & Θέρμου , ο Σύλλογος εργαζομένων του ΙΚΑ , οι εργαζόμενοι στον οργανισμό τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού , οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αγρινίου , ο Σύλλογος εργαζομένων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας , μπροστά στη νέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει Κυβέρνηση και Τρόικα σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, του «μισθολογίου» των νέων περικοπών αλλά και του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», που «θεσμοθετεί» τη διαρκή λιτότητα και καταδικάζει ολόκληρη την κοινωνία στη φτώχεια, καλεί σε μαζική συμμετοχή:
•             Στις αγωνιστικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, την Κυριακή 1η Μαΐου στις στις 10.30 το πρωί, που θα γίνει… στο Αγρίνιο στην ΠΛΑΤΕΊΑ ΕΙΡΉΝΗΣ & ΣΤΟΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ , στο Μεσολόγγι και στην Ναύπακτο στο Εργατικό Κέντρο .
•             Στην 24ωρη Γενική Απεργία που πραγματοποιούν από κοινού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 11 Μαΐου. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι με τη συμμετοχή τους και την αγωνιστικότητά τους μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα δυναμική, αντιδρώντας:
1. Στην πολιτική χιλιάδων απολύσεων σε Δημόσιο (συμβασιούχοι) και Ιδιωτικό Τομέα.
2. Στην πολιτική συνεχούς μείωσης μισθών και συντάξεων και διαρκούς αύξησης της ακρίβειας.
3. Στην πολιτική απαξίωσης του ρόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών, συνολικής εκποίησης του Δημοσίου Τομέα, διαρκούς συρρίκνωσης του Κοινωνικού Κράτους και μεταφοράς του κόστους στους πολίτες, με μοναδικό κριτήριο την περιστολή δαπανών.»

Για το Ν.Τ. Αιτωλ/νίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Ο Πρόεδρος:
Δημήτρης Μπαϊρακτάρης
Γεν. Γραμματέας: Πολίτης Χρήστος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Προωθεί «μονάδες μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

Το ενδεχόμενο να μετατραπούν ορισμένα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας σε «μονάδες μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» άφησε «ανοιχτό» ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος, στην προχτεσινή του συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ FM». 
Ο υφυπουργός ρωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε έναν «Καλλικράτη Πανεπιστημίων - ΤΕΙ» και αρχικά απάντησε με μια «ρητορική ερώτηση», όπως είπε: «Εάν σήμερα δεν υπήρχε κανένα Πανεπιστήμιο και κανένα ΤΕΙ, θα φτιάχναμε αυτά που έχουμε και θα τα είχαμε να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα»; Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ «τα οποία δεν έχουν απήχηση στους νέους». 
Για τα συγκεκριμένα ιδρύματα, πρόσθεσε στη συνέχεια, αυτό «που πρέπει να κάνεις δεν είναι να το διατηρήσεις αλλά να εξετάσεις αν μπορείς να φτιάξεις μια εκπαιδευτική μονάδα, μια μονάδα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που να ικανοποιεί τις τοπικές ανάγκες και να είναι ελκυστική για τα παιδιά που θα πάνε εκεί».
Θα προσπεράσουμε την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει «ενδιαφέρον» για τα παιδιά που πήγαν σε ΤΕΙ χωρίς αντικείμενο, όταν οι κυβερνήσεις του προωθούσαν την πολιτική του... «κάθε χωριό και ΤΕΙ». Τα τελευταία χρόνια, εκτός απ' το γεγονός πως τα ΤΕΙ χωρίς αντικείμενο «άδειασαν», πολλά ΤΕΙ έχουν κενές θέσεις γιατί οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στη «δωρεάν» παιδεία.
Τι απαντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού; Τάζουν σχολές που θα δίνουν ένα πτυχίο - πιστοποιητικό και την ελπίδα πως γρήγορα μπορείς να

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση ΕΚΜ - ΑΔΕΔΥ Αιτωλ/νίας για τη 1η Μάη

 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΑΔΕΔΥ
Νομαρχιακό Τμήμα Αιτωλ/νίας
  1η Μάη
Ημέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνα
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε μια μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρότατα προβλήματα. Η 1η Μάη αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για όλους τους εργαζόμενους. Οι κοινωνίες και οι λαοί γενικότερα υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και...

Νέο τοπικό Blogs «Αλωνάκι»-διαλόγου

Να ΄μαστε κι εμείς εδώ!
Οι …Κατοικούντες και Παροικούντες στο «Αλωνάκι»!

Ανήσυχοι  για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και ειδικότερα στη ευρύτερη «Καλλικράτεια» περιοχή μας.
 Ανήσυχοι για το μέλλον μας ως πολίτες, στον κυκεώνα των …μονόδρομων του «μνημονιακού» κλίματος της εποχής.
Ανήσυχοι αλλά και υποψιασμένοι απέναντι στη δικτατορία του θεάματος και της προπαγάνδας από την τηλεόραση.
 Ανήσυχοι αλλά και υποψιασμένοι απέναντι στην προσπάθεια τινών προθύμων  της εξουσίας να χάσουμε τη μνήμη μας. Τη μνήμη που κουβαλάει ιστορία και πολιτισμό.
 Είμαστε εδώ…,
         γιατί πραγματικά ανησυχούμε….

    Όταν διαπιστώνουμε ότι, διαμέσου του φόβου της καθημερινότητας αναπαράγεται η αδιαφορία, η αδράνεια, η μιζέρια, ο φθόνος του κοινωνικού …αυτοματισμού, η ευτέλεια και η κακογουστιά.
      'Οταν με κάθε ευκαιρία γύρω μας αποθεώνεται η φλυαρία, υμνείται η εξουσία και το χρήμα.
Όταν έχουμε εθιστεί στην κυριαρχία της υποκρισίας και του ψέματος φοβούμενοι παράλληλα καθετί διαφορετικό.
      Όταν οι «ρυθμοί» για την επιβίωση παρασέρνουν τους πάντες και τα πάντα, καταπνίγοντας έτσι κάθε βούληση για δημιουργία.
        Δεν είναι ώρα να ανταμωθούμε σε τούτο εδώ το «Αλωνάκι»;
 Θεωρούμε πως είναι καιρός να αποκτήσουμε φωνή, να επικοινωνήσουμε, να διαμαρτυρηθούμε, να αμφισβητήσουμε, να αντισταθούμε, να συγκρουστούμε, να διαφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε, να κριτικάρουμε εαυτούς και αλλήλους, να υπερβούμε την μελαγχολία που...

Παγίδα οι αποδείξεις στην εφορία

- Πολλές αποδείξεις και μικρό εισόδημα; Ύποπτος!
- Πολλές αποδείξεις και μεγάλη επιστροφή φόρου; Ύποπτος!
- Οδηγίες για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις

Ε, γνωστό είναι πλέον. Για την εφορία υπάρχουν πάντα οι συνήθεις ύποπτοι και δεν είναι άλλοι από τους νόμιμους!
Θα γίνονται έλεγχοι κάθε μήνα σε συγκεκριμένο δείγμα, το οποίο θα καθορίζεται με κριτήρια: το εισόδημα που δηλώνεται, το συνολικό ύψος των αποδείξεων που προσκομίζονται και τα ποσά των επιστρεφόμενων φόρων.

Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις μεγάλες επιστροφές φόρων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών που συγκέντρωσαν πέρυσι μέσω αποδείξεων από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστου απρόοπτου και οι δηλώσεις τους κριθούν ως “ανακριβείς”.

Με λίγα λόγια μετρήστε τις και ξαναμετρήστε τις για να γλιτώσετε την ταλαιπωρία.

Για να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις και να αναγνωριστούν για την κάλυψη του αφορολογήτου, απαιτείται πάνω στο χαρτί της κάθε απόδειξης να διακρίνεται η....

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΟ 40ΩΡΟ

Με διάταξη στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή αλλάζει και επίσημα το ωράριο για όλους τους εργαζόμενους πλην των εκπαιδευτικών, στο Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για το 40ωρο είναι και ένα ανάχωμα απέναντι στις πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μέσω είτε της μείωσης των μισθών είτε των απολύσεων
Γενικευμένη η διεύρυνση
Όπως είχε προαναγγείλει* ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης οι ώρες εργασίας αυξάνονται από 37.5 που είναι σήμερα, σε 40:
αα) για τους μόνιμους και τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, καθώς και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και όσων ακολουθούν το ωράριο αυτών.
ββ) για τους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ Πληροφορικής, ΤΕ Πληροφορικής, ΔΕ Πληροφορικής ή Προσωπικού Η/Υ με ειδικότητα προγραμματιστών Η/Υ και Αυτοματισμού Η/Υ, των χειριστών Η/Υ και των χειριστών των μηχανών προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ (διατρητικών-επαληθευτικών μηχανών ή μαγνητικών μέσων εισόδου στοιχείων), που υπηρετούν στις υπό στοιχ. (αα) υπηρεσίες και φορείς, ανεξάρτητα από το αν απασχολούνται σε Μηχανογραφικά Κέντρα ή Υπηρεσίες πληροφορικής ή  σε υπηρεσίες που διαθέτουν συστήματα Η/Υ ή εξοπλισμό προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ.
γγ) για το προσωπικό υπηρεσιών του δημοσίου, οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση ή με τη μορφή εργοστασίου ή εργοταξίου ή συνεργείου ή σε εργασίες υπαίθρου.
δδ) για το προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας των κλάδων ή ειδικοτήτων Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων-Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων.
Όπως τονίζεται στο άρθρο 41:
-Δεν θίγονται με την παρούσα οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης και διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
-Η κατά τα ανωτέρω αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας δεν συνεπάγεται

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΚΑΤΟΥΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 
Από μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας στο Δημαρχείο της Κατούνας με θέμα: «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» την Τρίτη 26 Απριλίου 2011. Πλήθος νέων αλλά και υποψηφίων επενδυτών, από την ευρύτερη περιοχή, ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Ενέργειας, το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και πως μπορούν να διασφαλίσουν μία μελλοντική επένδυσή τους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η πρ. Βουλευτής Αχαΐας κα Νατάσσα Ράγιου.


Με τη διοργάνωση της εκδήλωσης στο κέντρο του Ξηρομέρου, θέλουμε ως ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας να επισημάνουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από την Περιφέρεια.

Από το Γραφείο Τύπου

"ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 2011" !


ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ - Αγρίνιο, 26 Απριλίου 2011
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ταχ.Δ/νση: Χαρ.Τρικούπη 10
30 100  Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο
Τηλ.: 2641 0 22495, 2641360302 
FAX: 2641 0 48498

               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Εθελοντικούς Συλλόγους και Φορείς της περιοχής διοργανώνει Εβδομάδα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας από  Δευτέρα 2 Μαΐου έως 7 Μαΐου 2011.
Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη αλλά και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καθαρισμό χώρων, ενημερωτικές εκδηλώσεις με αναφορές στο περιβάλλον, την καθαριότητα και την ανακύκλωση.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ – ΒΙΒΛΙΟ Α: Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς, με δημοσιευμένα άρθρα του οικονομολόγου Βασίλη Βιλιάρδου, για την ελληνική και παγκόσμια οικονομική κρίση

Εδώ και τρία περίπου χρόνια, τα άρθρα – αναλύσεις του Βασίλη Βιλιάρδου αποτελούν μια «διαφορετική ματιά», έξω από τα συνηθισμένα, σε σχέση με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση (την οποία βιώνει η χώρα μας, μαζί με άλλες χώρες της Ευρώπης – και όχι μόνο).

Μέσα από τα άρθρα αυτά τόσο η προσέγγιση, όσο και η ανάλυση των οικονομικών δεδομένων που επηρεάζουν την παγκόσμια, την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομία γίνεται κατά το δυνατόν απλά και κατανοητά, σε όλα τα επίπεδα της ανάλυσης - προσφέροντας μια μοναδική εικόνα, εύκολα κατανοητή ακόμα και από εκείνους, οι οποίοι εύλογα δεν έχουν ικανοποιητικό επίπεδο εξειδικευμένων οικονομικών γνώσεων. 

Το γεγονός αυτό, έχει οδηγήσει στην αναδημοσίευση των άρθρων του Βασίλη Βιλιάρδου από δεκάδες ιστοσελίδες (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), καθώς επίσης και από διάφορα περιοδικά και εφημερίδες (το σύνολο σχεδόν των άρθρων αυτών δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα www.casss.gr).

Κατά την άποψη μας, η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις που ασκούνται στην Ελληνική οικονομία, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αρκετών Ελλήνων να κατανοήσουν τα πολλά, διαφορετικά και πολύ-επίπεδα αίτια, τα οποία οδήγησαν την χώρα μας στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα.

Η σειρά των βιβλίων «Η κρίση των κρίσεων», στην τιμή των 9,90 € ανά βιβλίο, προσφέρει μια σημαντική «διέξοδο» στην ανάγκη αυτή, αφού καλύπτει με απλό και κατανοητό τρόπο, τις διάφορες πτυχές των αιτίων που οδήγησαν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα – κατ’ επέκταση και την Ελλάδα - στην σημερινή κατάσταση.

Επί πλέον αναφέρονται, κατά περίπτωση, χρήσιμες και πρακτικές ιδέες για την αντιμετώπιση των διαφόρων πολύπλοκων προβλημάτων, αναδεικνύοντας τις σημαντικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδος, οι οποίες καθιστούν την περίπτωση της πολύ ξεχωριστή - με αξιόλογες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Το ΒΙΒΛΙΟ Α της σειράς «Η κρίση των κρίσεων» καλύπτει την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2008 έως τον Μάιο του 2009 και περιλαμβάνει είκοσι επτά (27) επιλεγμένα άρθρα της περιόδου αυτής. Τα άρθρα αυτά αποτελούν «πυξίδα» στην

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων - Ένα ακόμη περιβαλλοντικό «πραξικόπημα»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
 
Με ιδιαίτερη σπουδή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει τη μεγάλη πληγή των αυθαιρέτων –προ και μετά του 1984– με μια ρύθμιση-«σκούπα», μια περαίωση με πολύ χαμηλότερα από τα ήδη προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα, ώστε να εξασφαλίσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά –και άδεια, φευ!– ταμεία".
Η προφανής αντισυνταγματικότητα μιας παρόμοιας ρύθμισης, που παραβιάζει την ισονομία μεταξύ των πολιτών ευνοώντας σκανδαλωδώς τους παρανομούντες, δεν φαίνεται να ιδρώνει τα αφτιά των κυβερνητικών οικονομικών ταγών. Ούτε και οι ολοφάνερες επιπτώσεις στο περιβάλλον το οποίο δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, παρά τα όσα ηχηρά και «εμπνευσμένα» ακούγονται κατά καιρούς, ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη – κάτι που απεδείχθη και αρκετά πρόσφατα, με τη λυσσαλέα αντίδραση που προβλήθηκε και από κυβερνητικούς βουλευτές στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, με τα περίφημα «10 στρέμματα». Άλλωστε, μια αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων με τη λογική «ότι έγινε, έγινε», θα γεννήσει νέα...

Ο Αγώνας Παλαιμάχων και Νέων του ΠΑΟ Καλυβίων το Μ.Σαββάτο (23-04-11)


Ένας ξεχωριστός αγώνας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Καλυβίων το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου (23-04-11), στον οποίο συμμετείχαν παλαίμαχοι και νεώτεροι παίκτες του ΠΑΟ Καλυβίων.
 Το πάθος και η αγωνιστικότητα περίσσευαν, ειδικά από την ομάδα των παλαιμάχων, οι οποίοι παρά τα παραπάνω χρονάκια και τα επιπλέον κιλά που έχουν προστεθεί, χάρηκαν, και απόλαυσαν το παιχνίδι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της διάρκειά του.
Για μια ακόμη φορά ο ικανότατος και πολυνίκης προπονητής Βασίλης Σταρακάς καθοδήγησε ¨μαεστρικά¨ από τον πάγκο, τα πουλέν του, που εφάρμοσαν επακριβώς τις οδηγίες του! 
Οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν τον αγώνα  διασκέδασαν και χειροκρότησαν  τις περίτεχνες ενέργειες των άσσων του παρελθόντος, όπως του Μάκη Μπελεβώνη, τις σωτήριες επεμβάσεις του Γιώργου Κοτρώτσου και του Βασίλη Χαρατσή, τις αμυντικές ικανότητες του Γιάννη Κοτρώτσου, του Τάκη Κολοκώτσιου, του Πάνου Βελή,  του Νίκου Ψιλογιαννόπουλου, του Νίκου Ρομποτή και του Γιώργου Μπελεβώνη, το μεστό παιχνίδι στο κέντρο από τους Πάνο Αντωνόπουλο, Βαγγέλη Ζαπαντιώτη,  Γιώργο Αυγέρη και Κώστα Γρέντζελο, τις επελάσεις του Βασίλη Τουρλίδα, του Νίκου Καραλή και του ¨ακούραστου¨  Χρήστου Ψιλογιαννόπουλου (Κύτας)!
Επίσης σημαντική ήταν η στήριξη προς όλους τους παίκτες, των αειθαλών παραγόντων  του ΠΑΟΚ, Χρήστου Μπελεβώνη και Θανάση Καραθάνου οι οποίοι  μάλιστα  ήταν αρκετά γενναιόδωροι αφού στο τέλος του ¨δραματικού¨ αγώνα, έδωσαν παχυλό πριμ νίκης  στους μεγάλους αστέρες!
Η αντίπαλη ομάδα των Νέων αντεπεξήλθε επάξια στις υψηλές απαιτήσεις του αγώνα και με την αρχηγική εμφάνιση του Λεωνίδα Καραλή, τις σωστές τοποθετήσεις του Πάνου Τσάμη,  τους αεικίνητους Λεωνίδα Ζαχαράτο, Λάμπρο Ιωάννου, και τις σημαντικές παρουσίες του Πάνου Καρύμπα, Κώστα Στρατόπουλου, Γιάννη & Νίκου Μυλωνά,  του Χρήστου Αναστασίου και με  την συμμετοχή των..........

ΣΥΝ : Για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το Τσερνομπίλ

 
                                                      Ν.Ε. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
27-4-2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ (26 Απριλίου 1986). Η επέτειος αυτή συμπίπτει με μια νέα μεγάλη πυρηνική τραγωδία που ζει η Ιαπωνία, 66 χρόνια μετά τα ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα με ανησυχητικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων που στο όνομα της ενεργειακής κρίσης πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία την τελευταία δεκαετία.
Είναι σημαντικό να αναπτυχθούν κινήματα ενάντια στη λογική της πολεμικής και της λεγόμενης “ειρηνικής” χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Να δυναμώσει η

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Λάμπρος Κοτρολός στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου της 18ης Απριλίου 2011, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ενημέρωσε το σώμα για την προσφυγή την οποία κατέθεσε η παράταξη στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γ. Αποστολόπουλο κατά της υπ’ αριθμ 119 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων του Δήμου για το οικονομικό έτος 2011.
Ο κ. Κοτρολός υποσημειώνοντας το αυτονόητο ότι οι διαφορετικές απόψεις δημιουργούν αρκετές φορές εντάσεις και αντιπαλότητες, οι οποίες είναι δυσάρεστες για όλους, τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται από την μείζονα μειοψηφία αφορά στην θεσμική και ουσιαστική συμβολή της στις ανάγκες ανάπτυξης της πόλης μέσα από τον έλεγχο της διοίκησης
«Στις 24 Μαρτίου 2011», είπε ο κ. Κοτρολός, «συνήλθε η Οικονομική Επιτροπή σύμφωνα με τον νόμο 3852/10 η οποία κατά πλειοψηφία αποφάσισε τη σύνταξη της εισήγησης του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου. Ο προϋπολογισμός αυτός ήταν της τάξεως των 74.560.000,00 ευρώ.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Μαρτίου 2011 όμως, εμφανίστηκε άλλος προϋπολογισμός της τάξεως των 75.620.000,00 ευρώ».
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το γεγονός αυτό οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις, όπως αυτές αναφέρονται και στην προσφυγή.
Υπάρχει καταφανής παράβαση του νόμου και ειδικά του άρθρου 72 Ν. 3852/2010 παρ. 1 εδ. α', το οποίο αναφέρει ότι η Οικονομική Επιτροπή συντάσσει τον προϋπολογισμό, .... ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην περίπτωσή µας, ο προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίσθηκε ήταν διαφορετικός απ' αυτόν που συντάχθηκε από την Οικονομική Επιτροπή. Ποιος συνέταξε τον προϋπολογισμό τελικά; Βάσει του νόμου, όφειλε η Οικονομική Επιτροπή να συντάξει το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος τελικά θα ψηφίζονταν από το Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα το οποίο δεν έγινε.
Το παραπάνω γεγονός συνιστά εξαπάτηση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός που συνέταξε η Οικονομική Επιτροπή είχε διανεμηθεί σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για την ενημέρωση τους και την ψήφιση του από το Δ.Σ. και τελικά αυτός που ψηφίσθηκε ήταν άλλος απ' αυτόν που είχε διανεμηθεί.
Η πρακτική αυτή δεν αλλοιώνει απλώς ποσά τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενδεχομένως να αναμορφώνονταν στην πορεία, αλλά αλλάζει ριζικά την όλη φιλοσοφία της κατάρτισης του προϋπολογισμού. ( π.χ. Χρηματικό υπόλοιπο προηγουμένου έτους αυξημένο κατά 1.193.043,96 ευρώ – Πληρωμές για

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάτρα,
26 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμφωνία για την επίτευξη λύσης στο σοβαρό και χρονίζον πρόβλημα αποκατάστασης της νότιας πτέρυγας του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, σημειώθηκε μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ναυπάκτου.

Η λύση προέκυψε μετά από συνεργασία του Βασίλη Αντωνόπουλου, Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και του Γιάννη Μπουλέ, Δημάρχου Ναυπάκτου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και αφορά στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ναυπάκτου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί κανονικά η ολοκλήρωση των εργασιών.

Σημειώνεται ότι το σύνολο της δαπάνης για την αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας του ΕΠΑΛ ανέρχεται στο ύψος των 200.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα καταβληθεί εξ ημισείας από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

Με την εξέλιξη αυτή η υφιστάμενη εργολαβία μπορεί να ενεργοποιηθεί και πάλι ώστε οι απαραίτητες εργασίες να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Επίσκεψη Υφυπουργού Περιβάλλοντος στo γηροκομείο Αγρίνιου

Κοντά τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τους υπευθύνους του Γηροκομείου Αγρινίου, βρέθηκε την Κυριακή του Πάσχα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης.
Ο Υφυπουργός, αντάλλαξε ευχές με όλους και σε δηλώσεις του είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελείται εδώ και δεκαετίες στο Γηροκομείο.
«Βρισκόμαστε και φέτος στο Γηροκομείο, σε έναν χώρο όπου η κοινωνία των πολιτών και της αλληλεγγύης, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την Πολιτεία και τα κενά που υπάρχουν. Είμαι εδώ όχι μόνον για να ευχηθώ στους συνανθρώπους μας που φιλοξενούνται , σε μια δύσκολη φάση της ζωής τους, αλλά και για να συγχαρώ όλους όσοι εδώ και χρόνια, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να υπάρχει αυτή η κοινωνική δομή στην πόλη του Αγρινίου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, πιστεύω ότι είναι μια από τις περιπτώσεις που μας καθοδηγούν και

Έκοψαν τα κολονάκια για να στρίψει το τουριστικό λεωφορείο στο κέντρο του Αγρινίου

Ο δύστυχος οδηγός τουριστικού λεωφορείου εκ Καβάλας έκανε το λάθος και μπήκε σήμερα το μεσημέρι μέσα στο Αγρίνιο, χωρίς να συμβουλευτεί το GBS, όπως είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος που παραβρέθηκε επί τόπου, ότι δηλαδή στην πόλη δεν χωράνε λεωφορεία!!!!

Να σημειώσουμε εδώ ότι το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό στο Αγρίνιο δεν είναι ζήτημα πινακίδων αλλά πολιτικής επιλογής η οποία απαντάει στο ποια και τι πόλη θέλουμε.
Δυστυχώς η φαντασιώσεις της χρόνιας "τοπικής εξουσίας" (σαν αρρώστια ακούγεται αυτό αλλά μην το κάνουμε θέμα), προσπάθησαν μιμούμενοι άλλους "σιδέρωσαν" όλα τα πεζοδρόμια θέλοντας μ΄αυτό τον τρόπο να νοιώθουν οι πολίτες φυλακισμένοι!
Ανήμερα της γιορτής του Αγ. Γεωργίου, ίσως ο φίλος οδηγός να θεώρησε ότι ήταν καβάλα στο άτι του Αγίου και θα ήταν εύκολο να εξέλθει από την πόλη των παθών
Μάταια όμως περίμενε το θαύμα…. Αφού καλέστηκαν τα παιδιά της πυροσβεστικής Αγρινίου για να δώσουν τη λύση. Ως μη έχοντος άλλη λύση έκοψαν τα κολονάκια στη στροφή της αρχής της οδού Κέντρου, δίπλα στο πρώην «Ράδιο Κορασίδη», ώστε να μπορέσει να στρίψει το λεωφορείο για να βγει από την πόλη. Στη φωτογραφία (που μας έστειλε αναγνώστης μας) οι πυροσβέστες επί το έργον.
Αλήθεια ο Αντιδήμαρχος τι ήταν αυτό που είπε;

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Θάνος Μικρούτσικος: Ο Γιώργος μας πήρε στο λαιμό του!!

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Δώρα Αμαραντίδου στο Ποντίκι, ο Θάνος Μικρούτσικος και στην ερώτηση "Ποια τα κυβερνητικά λάθη καταλογίζετε στον Γιώργο Παπανδρέου" απάντησε χαρακτηριστικά:
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι το καλό παιδί του ευρωπαϊκού και αμερικανικού administration, και τώρα μας πήρε στο λαιμό του. 
Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να μην κάνει τον κόσμο να υποφέρει, στις αρχές του 2010 θα απαιτούσε εκβιαστικά από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, λέγοντάς το και στον Ομπάμα που τους επηρέασε, ότι. εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν του δώσει την δυνατότητα να ρίξει το έλλειμμα σε 8 χρόνια και όχι σε 2-3 χρόνια, θα έκανε haircut στα αγγλικά και γερμανικά ομόλογα και θα ταρασσόταν συθέμελα το σύστημα. Ή θα πήγαινε απευθείας ο ίδιος στους Κινέζους για να κάνει τις συνεννοήσεις και όχι μέσω της Goldmans Sachs. 
Αυτά θα έκανε ένας οξυδερκής πολιτικός με κοινωνική ευαισθησία σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο πλαίσιο του καπιταλισμού!
http://ksipnistere.blogspot.com
 

Η Σούβλα της ακρίβειας και το κακό μας συναπάντημα!

Πριν χρόνια, φάνταζε αδιανόητο για ένα σπίτι να μην έχει τον δικό του μπαξέ και τα δικά του ζωντανά, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας. Και δεν μιλάμε για "κάποτε στο Τέξας’" αλλά 12-15 χρόνια πριν. Οι περισσότεροι, βρε παιδί μου είχαμε κι’από ένα μπαξέ. Έτσι, η οικογένεια είχε τον έλεγχο της τροφής της, αλλά και του εισοδήματός της.
Για τον λόγο αυτό και η αγορά που διακινούσε ντόπια προϊόντα είχε υγιεινή διατροφή.
Βέβαια, μετά η Ελλάδα γνώρισε τον άκρατο καπιταλισμό και μαζί μ’ αυτόν και τις παγκοσμιοποιημενες του συνήθειες. Έτσι, έννοιες όπως κινητό τηλέφωνο, ασύρματο τηλέφωνο, μίξερ, φούρνος μικροκυμάτων, play station, πιστωτική κάρτα, καταναλωτικά δάνεια, προϊόντα βαθειάς κατάψυξης, fast food, smart phone, πολυκαταστήματα, τυποποίηση κλπ., εισέβαλαν στη ζωή μας. Ένας νέος θαυμαστός κόσμος ευκολίας και ευχαρίστησης αναδυόταν.

Τα παραδοσιακά μπακάλικα, δεν ήταν πλέον trendy, διότι δεν είχαν μοτσαρέλα, δεν είχαν προσούτο ντι Πάρμα, δεν είχαν κατεψυγμένη πίτσα, δεν είχαν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δεν είχαν τα εκατοντάδες χημικά καθαριστικά για κάθε χρήση, δεν είχαν μαλακτικό με άρωμα αγριολούλουδο της ερήμου Καλαχάρι. Τα.....................

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

"ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!" ΑΠΟ ΤΟ NEWS PRESS AGRINIO

"Φυσάει πολύ απόψε κι η ανάσα σου κρατιέται απο ψηλά,
και δε βαστάει τ' όνειρο να την αντέξει"!

                                             *
...Ας ΦΩΤΙΣΗ ΤΟΥΤΗ Η ΛΑΜΠΡΗ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΑΣ,
ΓΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...
                                       *
- ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
- ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΠΟΥΝ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ου ΡΑΪΧ !

"ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ"  
ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΚΡΙΖΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Από την ομάδα του http://newspressagrinio.blogspot.com

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! από τον Ευθ. Δρόσο

Η Ανάσταση του Κυρίου ας σηματοδοτήσει την Ελπίδα  για την αναγέννηση της πατρίδας μας! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Ευθ. Δρόσος
Αν. Γραμματέας Οργανωτικού – Μέλος Π.Ε. Ν.Δ

ΕΥΧΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Εύχομαι σε όλους σας Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση. 
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου επισκέφθηκε το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης

Ο κ. Δήμαρχος που συνοδεύονταν από τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου κ. Νίκο Γρίβα, τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Νούλα, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Μεσολογγίου κ. Παπαδημητρόπουλο Διονύση και τους σύμβουλους κ. Κατσούλα Κώστα και Κασσαβέτη Γεώργιο, συνομίλησαν με τους φιλοξενουμένους στον ξενώνα και τα μέλη του προσωπικού, ανταλλάσσοντας ευχές για «Καλή Ανάσταση».

Γιατί μόνο το Δίστομο και όχι και το Αγρίνιο;

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο για τη θυσία των 120  του Αγρινίου (Αγ. Τριάδας)
- τη Μεγάλη Παρασκευή, 
14 Απριλίου του 1944.

Εξήντα επτά (67) χρόνια μετά τη γερμανική θηριωδία στη χώρα μας, όπως στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, το Κομμένο (1943) Άρτας, η Πανελλήνια Επιτροπή έχει φτάσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Διστόμου, με την πρωτοβουλία του αείμνηστου πρώην βουλευτή Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη.
Με πραγματική απορία αναρωτιέμαι γιατί το δικό μας Αγρίνιο δεν πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον αγώνα; Γιατί για μια ακόμη φορά παρακολουθούμε ως “κομπάρσοι” την εξέλιξη ενός ζητήματος στο οποίο θα έπρεπε να είμαστε πρωταγωνιστές; Γιατί τότε (αυτό)αποκαλούμαστε μαρτυρική πόλη; Για εσωτερική τέρψη μόνο;
Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα για κάποια ενέργεια του πολιτικού προσωπικού του Νομού μας προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τους 120 της Αγ. Τριάδας; (Μεγάλη Παρασκευή,14 Απριλίου του 1944);
Δεν ήταν ολοκαύτωμα για την περιοχή μας το ανθρώπινο κεφάλαιο της εποχής το οποίο δολοφονήθηκε από τους καταχτητές; 
Δεν καταστράφηκαν Αγρινιώτικες περιουσίες; Δεν χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες; Τότε γιατί ο «μαρτυρικός» Δήμος μας δεν ανακαίνισε το θέμα ακόμα; Εδώ θεωρούμε ότι  οφείλουν να παρέμβουν και οι αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής.
Πρόκειται για αδιαφορία ή για ανικανότητα; 
Έστω και αργά, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο Τόπο μας και την Ιστορία του.
Το μνημείο στην κεντρική πλατεία δεν αρκεί…
Ως Έλληνας, ως Αιτωλ/νάνας και ως ενεργός πολίτης, νοιώθω την ανάγκη της αποκατάστασης της ιστορικής προσφοράς τους και την ολική επαναφορά της μνημειακής εικόνας που ξεθώριασε μέσα στο χρόνο από την πνευματική πενία και το ατάλαντο της εποχής.
Πρέπει να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη τους.
Μια πρόταση, αν μας το επιτρέπουν οι ειδικοί της αυτοδιοίκησης να διεξαχθεί στην πόλη μας συνέδριο του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων από τις θηριωδίες της Γερμανικής κατοχής, μάλιστα τούτη την ώρα που μπήκαμε ξανά σε καθεστώς υπό κατοχή και μάλιστα από τους ίδιους κατακτητές!
Τέλος ως απόγονος ενός εξ αυτών (120) και δημότης, δεν συμμετέχω πλέον στις «εορτές» των αρχών του τόπου σεβόμενος αυτό που εκείνοι έκαναν για μένα σε εποχές που κάποιοι τιμητές τους σήμερα είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι θα στέκονταν απέναντι από τους κατακτητές της πόλης.
ΚΔΚ
Δείτε εδώ ένα αφιέρωμα για τους 120

ΚΑΜΜΕΝΟΣ - ΑΓΡΙΝΙΟ-ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ